Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ministryně Maláčová pro Blesk: O odebírání dávek i připlácení živnostníků na důchod

Autor: Tomáš Belica - 
14. února 2020
05:35

Na základní penzi 10 500 korun, se kterou počítá chystaná reforma ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (38, ČSSD), dosáhnou prý všichni. Kromě živnostníků. Ti jen v případě, že budou do systému sypat víc. O tomhle i o dalších nápadech, které mnohé štvou, mluvila šéfka resortu s Bleskem.

Zatímco někdejší ministr Mládek přirovnal OSVČ k parazitům, vy jim říkáte, že nedostanou důchod jako všichni. Není to nespravedlivé?

To ne, naopak. Já tvrdím, že každý, kdo celý život dře, ať jsou to živnostníci nebo zaměstnanci, si zaslouží spravedlivý důchod. A udělám vše pro to, aby tomu tak bylo.

Říkáte, že dvě třetiny z nich má jen minimální odvody, což je dnes přes 2,5 tisíce měsíčně, a za to dosáhnou na osmitisícový důchod.

Ano. Kdyby po celý život odváděli jen to minimum, tak jejich důchod bude zhruba 8400 korun. Což se asi shodneme, že moc není.

A kolik by měli dávat, aby dosáhli na ten základní důchod dle vaší reformy, tedy 10 500 korun?

Chtěli bychom, aby to bylo srovnatelnější se zaměstnanci, tedy aspoň čtyři tisíce korun.

A jak je k tomu chcete motivovat?

Jsou v podstatě dvě možnosti. Nechat to (odvody pro OSVČ – pozn. red.), jak to je, ale pak si dvě třetiny živnostníků musí uvědomit, že budou mít nízký důchod. A druhá cesta je diskuse, zda odvody u OSVČ nenavýšit, jako u zaměstnanců.

Když se „nepolepší“ v odvodech a budou dostávat důchod 8400 korun, zatímco zaměstnanci v základu o 2100 více…

Nechci na to jít direktivně. Poctivě to říkám, protože na důchodové reformě musí být shoda napříč politickým spektrem. A máme na to ty dvě cesty. Buď minimální odvody a bylo by férové, aby OSVČ měly i vlastní důchodovou pojišťovnu, tedy vlastní systém. Anebo pojďme diskutovat o tom narovnání (odvodů – pozn. red.). Uvědomuji si tu těžkou situaci OSVČ, že se jim odvody zvýší...

…a když OSVČ budou dostávat méně než ostatní, tak vaše reforma musí narazit u Ústavního soudu, nebo ne?

Ne, ne. Když se nic nezmění, tak bude ta důchodová pojišťovna, to je ten jeden scénář.

Nultý pilíř, tedy základní důchod 10 500 korun, je podle vás částka, za kterou se dá přežít?

Deset a půl tisíce je částka pod hranicí chudoby, ale samozřejmě většina lidí bude mít důchod mnohem vyšší. Protože k tomu bude ta zásluhová část (důchod má dle reformy činit zaručená částka, tedy třetina průměrné mzdy, což je dnes 10 500 Kč, a zásluhová část odvíjející se hlavně od výše příjmu – pozn. red.). Průměrný důchod bude o dvanáct set vyšší než v současnosti (průměrná penze je přes 13 tisíc korun – pozn. red.).

Video  Maláčová si nespoří na důchod. Proč? A kdy bude důchodová reforma?  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

V jaké fázi reforma vůbec je?

V tuto chvíli ji diskutujeme v koalici a ministerští úředníci rozpracovávají její paragrafové znění. Komise pro spravedlivé důchody pak bude ladit další detaily, sejde se 28. února.

A kdy počítáte s její účinností?

Do léta bych ji chtěla předložit na vládu.

Přicházíte také s návrhem na odebírání dávek na bydlení rodinám, které neposílají své děti do školy. To nezní jako návrh sociální demokratky se sociálním cítěním.

Máte pocit, že je v pořádku, když děti nechodí do školy?

Prý už nevíte, jak jinak ty děti do školy dostat. Je toto tedy jediná cesta?

Já si prostě myslím, že když ty děti nebudou chodit do školy, nebudou mít žádnou budoucnost. Bez alespoň základní školní docházky jsou bez šancí. A mě jako ministryně práce a sociálních věcí se to týká v tom ohledu, že to jsou budoucí klienti úřadů práce, co se týče dávek. Řeším to i proto, že mi na těch dětech záleží. Je strašně nespravedlivé to neřešit. Pokud má někdo lepší návrh, tak sem s ním, ale diskutovali jsme už dlouho. Ty děti mezitím stárnou.

Podle kritiků by ale odebírání přídavků na bydlení vedlo ke ztrátě bydlení u rodičů a těm by následně mohly být odebrány děti.

Mám za to, že se musí nastavit nějaká norma, a ta je, že je normální pracovat a chodit do školy. Vadí mi, že se neříká, že přicházím jak s cukrem, tak s bičem. Na obcích budou sociální pracovníci, kteří těm rodinám pomůžou, ale zároveň tu musí být tlak na rodiny, aby se sociálními pracovníky spolupracovaly. Problém je ten, že dnes to ty rodiny nezajímá.

Výhrada k vašemu návrhu spočívá také v tom, zda máte vůbec nějakou analýzu, jak přesně velký problém záškoláctví je?

Nejhorší situace je v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. V Ústeckém kraji je to až 16 procent dětí, které nemají dokončenou povinnou školní docházku.

A váš další plán, regulace nájmů, jak vážně ten myslíte?

Já jsem neřekla pojďme regulovat nájmy, ale pojďme o tom diskutovat. Protože teď to začalo fungovat v Berlíně, a pokud jde o dostupnost bydlení, mohl by to být dočasný krok, než se tady postaví ty byty. Které stavíme už 30 let.

Jenže v Berlíně to může fungovat, protože stavební tempo je tam mnohonásobně vyšší.

Ale problém mají stejný jako my, totiž že je tam velký podíl bytů pro turisty, přes to Airbnb. Můžeme tomu říkat regulace, nebo zmrazení nájmů, a může to mít různé podoby, ale myslím si, že bydlení je nedostupné pro většinu obyvatel. Je nesmírně drahé a myslím, že bydlení nemá být luxusem, ale základním standardem.

A co možný opačný efekt? Že regulace může bydlení naopak znedostupnit, když majitelé nebudou ochotni pronajímat za směšné částky.

A proč myslíte, že by to měla být směšná částka?

Rozhodně však už ne tak výhodná pro pronajímatele.

V Berlíně nájmy zmrazili na aktuální úroveň a i přesto to bude velmi, velmi výnosné. Já jsem ale neřekla, že by to měl být jediný způsob. Pojďme změnit stavební zákon, aby se stavělo ve velkém, regulujme Airbnb – v Praze by turisti neměli být v bytech, ale v hotelech - a pojďme se bavit i o regulaci nájemného. Není to jedno opatření, které může změnit situaci, ale skupina promyšlených kroků. Jsme v bytové krizi.

Ale tohle vše je spíše v kompetenci Kláry Dostálové z ministerstva pro místní rozvoj.

Ano, ale já paní ministryni pomáhám tím, že přicházím s různými nápady.

ViR001 ( 14. února 2020 23:45 )

Docela mne zaujala představa "akvarijní Venezuely", že procento dětí s nedokončenou základní školní docházkou je přímým důsledkem záškoláctví. Jsem sice už starší ročník, ale pár těch jedinců (pří­padně"­jedi­nek"), kteří s námi v různých ročnících trávili právě jen ten jeden rok, a po devíti letech školu opustili s nedokončeným základním vzděláním, si pamatuji. Záškoláctví u nich obecně nebyl problém. Typický ale byl nulový zájem se něco naučit a domácí úkol pro ně bylo sprosté slovo. A větší než nepatrná část byla poněkud "opožděná". Nad "učňákem", či nedej bože střední školou, samozřejmě neuvažovali, v rodinách se počítalo s tím, že "půjdou rovnou někam do práce". (Tenkrát se "někam do práce" muselo.) Přitom nešlo zdaleka jen o "minoritní etnikum"...

verka1 ( 14. února 2020 15:14 )

Pomalejší děti většinou chodí do speciální školy a aspoň číst a počítat je majitelem učitele naučit, a pak můžou jít dál studovat.
Nejhorší je učit v 1., 2. třídu, potom průměrný žák se může učit sám doma. Záleží jaké jsou doma podmínky k učení.
Anna1234: z hygienických důvodů se nesmí dávat jídlo do jidlonosice. První den nemoce žáka vám oběd dají, další dny nemáte nárok. Tedy to takhle bývalo.

anna1234 ( 14. února 2020 14:49 )

.. a jaká vyhláška zakazuje dávat jídlo do jídlonosičů? Máma z určitého etnika dojde pro oběd/y do ešusu a chtěla bych vidět kdo by jí v tom zabránil, když oběd zadarmo není vázaný na docházku do školy a na ten oběd dítě nárok má. Já vím, že to myslíš dobře, já bych jim taky nedala nic, ale realita je asi! jiná.

sorgedoktor ( 14. února 2020 14:03 )

Nevom jak moc jste seznamena s problemem.Kdyz jsou ty deti trochu pomalejsi, sratzi celou tridu.Kdyz nechodi do skoly, je to problrm horsi,nrz si prddstavite

verka1 ( 14. února 2020 13:10 )

Nemocní žáci a zaskolaci přece nemůžou jít si pro oběd do jídelny, najíst se v jídelně a jít zpátky dom, vždyť učitele musí vidět a vědět kdo byl ve škole. Do jidlonosiče se nesmí jídlo dávat.
Co dělá sociální odbor ve městě? Vidí rodinu která neposílá své děti do školy ale maminka pořád rodí, tak takovým nevyplacet 300 tis. a hned bude změna, nebudou rodit. Nebudou mít peníze a ať jdou do práce nebo se pást na louku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa