Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Nespořte, kupte si bydlení a spoléhejte na stát. Maláčová „vyřešila“ důchody

Autor: Petr Holec - 
30. ledna 2020
05:35

„Nespořím. Spoléhám na stát a šla jsem také cestou investic do bydlení,“ odpověděla ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jana Maláčová v rozhovoru pro Blesk.cz na otázku, jak se (ne)připravuje na důchod. Politika je jistě plná bizarních slov, zrovna od ministryně dohlížející na reformu důchodů by ale podobná slova čekal jen málokdo. Není to totiž nejlepší cesta k blahobytnému důchodu.

To spíš naopak. Nespořit a spoléhat na stát bývá nejlepší cestou k bídnému stáří. A nespasí vás ani investice do bydlení, protože i ve stáří musíte někde bydlet, pokud na stará kolena neplánujete bezdomovectví. Navíc vlastní bydlení začíná být v Česku finančně tak nedostupné, že si ho nejspíš bude moc dovolit stále méně lidí, kteří na rozdíl od Maláčové nemají ministerský plat. Ironie je, že právě důchodovou reformu lidem slibuje hned začátek programového prohlášení vlády ANO a ČSSD.

Video  Maláčová si nespoří na důchod. Proč? A kdy bude důchodová reforma?  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

A ne náhodou: v Česku přibývá důchodců, zatímco ubývá lidí v produktivním věku, kteří jim platí penze. Podle prognóz navíc bude jen hůř, pokud vláda penzijní systém nezreformuje, hrozí mu už za deset let nedostatek peněz. Jenže nejen Maláčová zatím problém „řeší“ tím, že o reformě radši prostě nemluví a lidem místo ní slibuje „velkou změnu důchodového systému k lepšímu“. Víc peněz na důchody chce díky vyšším daním vybrat například od bank nebo živnostníků.

290 miliard „létá“ mezi ministerstvy

Jenže to nechce premiér Andrej Babiš, který slíbil, že daně nezvýší. ANO a ČSSD se proto nyní hádají, kolik by „reforma“ Maláčové stála: zatímco ministryně práce a sociálních věcí pro začátek mluví o 10 miliardách korun, ministryně financí ANO Alena Schillerová její plány spočítala na 300 miliard korun. Někde tedy ve vzduchu létá 290 miliard korun, což je mimochodem stejně peněz, kolik si lidé půjčili na bydlení v roce 2018.

Důchodové reformy se samozřejmě bojí všechny vlády a v návrzích se obvykle trumfuje opozice, protože pro voliče nikdy neznamená dobrou zprávu: vždycky to bývá mix vyššího odchodu do důchodu, vyšších daní a vyššího spoření na stáří, protože stárnoucí státy na penze potřebují stále víc peněz. A nejen kvůli přibývání důchodců, ale i kvůli tomu, že v důchodu „přežíváme“ déle. První reformu důchodů (že by lidem na penze připláceli i zaměstnavatelé) proto kdysi zatípl už Václav Klaus a neslavně skončila i jediná penzijní reforma, jíž před lety sněmovnou silou protlačila vláda ODS a TOP 09.

Penzijní systém stojí 30 let na místě

Ta zavedla takzvaný druhý pilíř, jenže do něj si peníze neposílalo dost lidí a celou reformu záhy zrušila vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Tím jsme se vrátili na začátek do roku 1990, kdy jsme ovšem měli mnohem méně důchodců, kteří penze ještě pobírali mnohem kratší dobu, takže „stáli“ míň peněz. Babiš nyní říká, že se na „reformě“ penzí musí shodnout všechny parlamentní strany, protože nejde o nějaký „přílepkový“ zákon. Penzijní systémy se totiž plánují na desetiletí, aby se podle nich mohli na stáří připravit i lidi. Bude to proto ještě velký boj. Nespořit a spoléhat na stát jako Maláčová se ale nikdy nevyplácí.   

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 30. ledna 2020 17:53 )

A ještě jsi mohla jít na pokec k interrupční komisi a dnes už nemůžeš.

Adray ( 30. ledna 2020 14:45 )

Studovala v Londýně, to ji tam naučili?

Evka4 ( 30. ledna 2020 13:24 )

V roce 1976 jsem si koupila družstevní byt za 21tis.Vybavila jsem si ho bezúročnou půjčkou 50tis, kterou jsem splácela po 500Kčs. Nájem byl 280Kčs. Energie a voda byly za bezvýznamnou částku. Vanu horké vody, kterou jsem měla denně, jsem si od revoluce nedovolila, pouze sprchu. Rohlík byl za 0,30 hal., mléko za 1,80 Kč, kuře za 26Kčs kilo. Je fakt, že banány byly za 17Kčs jenom na Vánoce . Na dovolenou jsem jezdila do NDR a Maďarska, dnes mohu po celém světě. Každá doba má své...

kukuku ( 30. ledna 2020 12:50 )

Tentokrát výjimečně souhlasím s Maláčovou :
"Nedá se spoléhat na tu 3,14ču Maláčovou".

sixtin ( 30. ledna 2020 11:44 )

Proč? Ty majetky , staré i nové, přeci už dávno nemají napsané na sebe

Zobrazit celou diskusi