Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spory kvůli koronaviru: Prymula vyhodil z jednání ekonoma. Kalouska štve „manipulace“

Aktualizováno -
27. dubna 2020
13:55
Autor: simao - 
27. dubna 2020
13:26

Debata o uvolňování opatření i samotném výzkumu dopadů koronaviru v Česku bývá někdy pořádně vyhrocená. Epidemiolog Roman Prymula vyhodil dnes z jednání na ministerstvu zdravotnictví ekonoma Daniela Münicha, kterému dle jeho slov bylo vyčteno, že klade nepříjemné otázky, ale kritizuje i pomalý rozjezd chytré karantény. Skupina dnes řešila laboratorní diagnostiku koronaviru.

K incidentu mezi epidemiologem a šéfem týmu Covid-19 Romanem Prymulou, který je taktéž náměstkem ministra zdravotnictví, a ekonomem Danielem Münichem došlo během jednání laboratorního týmu na ministerstvu.

„Laboratorní skupina se snaží řešit veškeré otázky související s laboratorní diagnostikou koronaviru. Pan Münich pouze všechny masmediálně dehonestuje. Podle něho nemáme epidemiologický model, máme téměř nesvéprávné epidemiology, děláme tady nesmyslné výzkumy. Sám ještě nepřišel s ničím využitelným. Tato skupina je jmenována ministrem zdravotnictví, a pokud je třeba ad hoc odborníků, jsou zváni. Jinak je uzavřena. Pan Münich v ní není,“ vzkázal Blesku Prymula.

Ekonom: Plošné uvolnění není vhodné řešení

Münich vylíčil na svém facebooku, co se přihodilo. „Před chvílí jsem byl vykázán plukovníkem v záloze, panem Prymulou, z pravidelného jednání laboratorního týmu na ministerstvu zdravotnictví (koordinuje rozvoj testovacích kapacit, testování, vyhodnocování),“ napsal ekonom.

„Nelíbí se mu prý, co říkám v médiích (kladu nepříjemné otázky o (ne)dostupnosti dat o testování, o absenci kvalitních analýz, o absenci efektivní testovací strategie, o málo ambiciózním výhledu budování testovací kapacity, o pomalém rozjezdu chytré karantény...). Na jednání jsem byl zván jako zástupce Ekonomického poradního týmu při Ústředním krizovém štábu,“ uvedl Münich.

„Jsem přesvědčen, že smysluplný plán ekonomických opatření můžeme dělat pouze tehdy, pokud budeme mít dostatek epidemiologických dat, analýz a na jejich základě plán do budoucna. Plošná karanténa nebo plošné uvolnění nejsou pro naši zem (vhodná) řešení. Proto potřebujeme intenzivní celostátní chytrou karanténu podpořenou masivním a chytře cíleným PCR testováním, bedlivě analyticky vytěžovaným,“ dodal vykázaný odborník.

Kalousek: Manipulace a lži místo faktů

Spory dříve provázelo i uspořádání samotného Ústředního krizového štábu, do jehož čela byl jmenován nejprve právě Prymula - namísto vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který štáb vede nyní. Prymula se začal soustředit právě na projekt chytré karantény, který však ekonom kritizoval.

„Docent Münich patří k nejpoctivějším analytickým mozkům, které znám. Pokládá za přirozené, že závažná tvrzení a rozhodnutí musí být podpořena ověřenými daty. To je ale přesně to, co se vládě lží a manipulací nehodí. Kdo chce fakta, bude vykázán...,“ okomentoval to šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru.

„30 let od revoluce je vědec CERGE-EI Daniel Münich vyhozen z jednání, protože opakoval opakovaně data,“ pozastavila se nad tím rektorka Masarykovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Virolog Maďar rezignaci nepotvrdil

Kolem uvolňování opatření v Česku je přitom poměrně emotivní debata, která nese i další spory. Nesouhlas s vládním postupem vyjádřil virolog a epidemiolog Rastislav Maďar, který pro změnu koordinuje expertní poradní skupinu na ministerstvu. Nelíbí se mu přitom rychlost uvolňování opatření, zvláště u obchodů míní, že jsou opatření rozvolňována příliš brzy.

Od pondělí přitom v Česku mohou otevírat i obchody s plochou do 2500 metrů čtverečních, pokud mají vlastní vchod a jsou mimo nákupní centra. Velké obchoďáky však mají přijít na řadu již 11. května, kdy v nich mají otevřít podle nového vládního harmonogramu dosud zavřené provozovny.

„Nevím o tom, že by nějaká země s podobnou situací jako my otevírala hned ze začátku tak velké obchody. Ve vzájemných jednáních jsme mluvili o rozloze mezi 200 a 500 metrů čtverečních, aby si lidé i provozovatelé zvykli na hlídání počtu klientů na úrovni deseti metrů čtverečních na jednoho zákazníka prodejní plochy,“ sdělil Blesk Zprávám Maďar své výhrady.

Svou rezignaci na funkci v ministerském poradním týmu nepotvrdil. Situace kolem rozvolňování se mu však nepozdává. Hlavně kvůli obchoďákům. „Dokonce se mají otevřít o dva týdny dříve než dobrovolné obnovení prvního stupně základních škol. Dává to logiku? Tedy kromě té obchodní?“ dodal expert.

salto ( 30. dubna 2020 11:32 )

Znal jsem jednu paní Smrčkovou a té v zaměstnání říkali neseriózní k.áva. Nejste tak trochu příbuzná?

Kazin ( 28. dubna 2020 08:02 )

No jo Primula dostane od Zemana vyznamenani tak Mu to leze do palice

Hanka Smrckova ( 28. dubna 2020 02:13 )

Jeje asi doslo k chybe na prijimaci, ja jsem nikdy netvrdila ze puvodni rozhodnuti karatneta rousky apod.nejsou v poradku ba naopak, myslim, ze to smysl melo s ma, ja jsem napsala, ze po prislibu vyznameni pan Prymula otocil o 360° a nahle zavelel promo­rovat­...roz­volno­vani, otevreni hranic,rychle otevreni vseho najednou, tak to nas posle do Spanelska, Italie a podobnych statu vsechny....k cemu bylo zustat dva mesice bez prace se vsema opatrenima, kdyz je to mavnutim proutku pana Prymuly nahle jinak, jen pisu , ze nema situaci pevne v rukou, nechal se uchlacholit vysledky o kterych nikdo nevi jestli jsou vubec pravdive,temer kazdy si mysli, ze mame vyhrano, ale tak to neni,po navratu z ciziny nikdo karantenu nedodrzi stejne jako lyzari a spoustu lidi se chova tak jak nema s co ocekavate, ze nastane????Tady nejde o vladni rozhodnuti ale o tozhodnuti jedincu....tak jen doufam, ze to Covid prestane bavit, jinak se zeneme nenavratne do jamy lamy, pak to semele vsechno a nenavratne.nnn

rubina ( 27. dubna 2020 22:42 )

Být vojákem z povolání je handicap? Diriguje, určuje a nařizuje ??? Milá paní a co tak měl dělat celý krizový štáb kromě určování pravidel a nařizování a orga­nizo­vání­.Pro­berte se. Můžete do Španělska, Itálie ještě to stihnete a budete mít sirotky. Tam neorganizovali, nenařizovali a neurčovali OMG vy ste fakt...

Hanka Smrckova ( 27. dubna 2020 22:08 )

No tyhle dizkuze me obcas pobavi, at byk Kalousek kdo byl nebo at je kym je jednu pravdu ma, vlada lidem lze s nejvetsi lhar a manipulant s daty, fakty a zdravim lidi je Prymula a kdo to vidi jinak tak je mi ho lito, Prymula neni uznavany epidemiolog mame daleko uznavanejsi odborniky, Prymula je hlavne ,, vojak,, a podle toho se chova, diriguje, urcuje a narizuje s me vadi ze pan toho jmena manipuluje mym zdravim, zdravim me rodiny ,deti mych znamych s kamaradu, on chce tu ,, medaili,, od prezidenta, tak se zkratka predvadi v Hradci taky skoncil celkem brzy, byl vcas odvolan a urcite ne pro nic za nic, dve vysoke skoly vzdycky neznamena byt schopnym a uznavanym..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa