Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zavřené hranice: Čechům nejdřív uvolní létání? Hamáček o dovolených i srovnání s „totáčem“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. dubna 2020
05:00

Když pobýval Andrej Babiš (ANO) před revolucí v Maroku, Jan Hamáček (ČSSD) s rodinou jako školák jezdil leda do Východního Německa. Zavřené hranice z doby před listopadem 1989 pamatují každý jinak. I dnes platí, že až na výjimky nikdo nesmí ven, ani k nám. Kvůli koronaviru. Pokud by šlo o dlouhodobý stav, vraceli bychom se do předrevoluční doby, varoval ústavní právník Jan Kysela. Hamáček tohle srovnání odmítá a promluvil o letošních dovolených v zahraničí.

Omezení a zákazy v Česku se budou prodlužovat. Včetně pohybu osob a vycestování. Vláda navrhla nouzový stav až do 11. května, z opozice zaznívá, že by přijatelné bylo prodloužení do 30. dubna, s čímž premiér Andrej Babiš (ANO) souhlasí.

Epidemiolog Roman Prymula nedávno vystrašil Čechy, když tvrdil, že se do zahraničí nepodívají následující rok, dva a dovolená bude pravděpodobně hlavně v Česku. Tenhle scénář následně mírnil, sám premiér Babiš ho varoval, ať lidi nestraší zbytečně. I s výhledem na nadcházející léto však řadu lidí Prymula zneklidnit stihl.

Uvolnění cest? Jako první asi letadla z Ruzyně

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který po Prymulovi převzal vedení Útředního krizového štábu, nyní Blesk Zprávám, řekl, že nechce nikoho strašit a chce podávat jen relevantní informace.

 „Já teď nejsem schopen říci, co bude v létě a nechci nikoho strašit. Teď jsme v situaci, že je zakázáno našim občanům cestovat do zahraničí s jistými výjimkami a pokud se bavíme o možném uvolňování tohoto režimu, tak já si dokážu představit, že jako jedno z prvních opatření bychom tento zákaz uvolnili,“ říká Hamáček.

 „Nicméně proto, že je potřeba dále držet hraniční kontroly, protože ta situace v Německu a Rakousku není dobrá, tak bychom pro vycestování určili zatím jenom leteckou cestu. V té první fázi by se mohlo umožnit vycestování našich občanů přes letiště v Ruzyni s tím, že samozřejmě po návratu leteckou cestou by šli opět do karantény,“ nastínil Hamáček možnost uvolnění cest do zahraničí. Kdy přesně by k tomuto kroku mohlo dojít, neřekl.

Babišovi o rok posunuli dovolenou

Nejasno kolem budoucnosti cest do zahraničí je tak dál. Sám Babiš je na otevírání hranic opatrný a rovněž on upozorňuje na vývoj pandemie v sousedních zemích, kde hlavně Němci a Rakušané mají větší problémy, než Češi. 

Babiš tak raději mluví především o zahraničním exportu a importu, nikoli o cestách Čechů. „Já si jenom můžu přát, aby to všechno skončilo do konce května. Děláme všechno pro to, aby červen už byl v normálu. Ale jestli se nám to povede, to záleží, jak bude fungovat Evropa, jakým způsobem uvolníme vůbec pohyb osob do zahraničí a ze zahraničí,“ řekl Babiš ve čtvrtek v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

Ohledně varování Prymuly a zákazu cest na rok, možná dva premiér poznamenal: „Pan Prymula je odborník, epidemiolog. Já pevně doufám, že to nenastane.“

Samotnému Babišovi přitom cestovka o rok posunula dovolenou. „Ano, já jsem měl jet na dovolenou, tu dovolenou mi ta cestovka, ten hotel posunula o rok. Samozřejmě cestovní ruch, to je totální paralýza,“ připouští Babiš.

Jeďte po Česku, vzkázal premiér

Podobně jako Prymula Babiš vidí řešení v tom, vyrazit raději po Česku. „Je to teď příležitost pro nás všechny se soustředit na turistický ruch v Čechách, možná vypsat nějaké programy, abychom doplnili tu kapacitu u nás doma,“ řekl Blesku s tím, že třeba Beskydy či Jeseníky dle něj dostatečné kapacity nemají.

Babiš rovněž zmínil miliardový šok pro cestovní kanceláře, o návrhu ČSSD z pera poslance Ondřeje Veselého na příspěvek 1000 korun pro české rodiny s dětmi na dovolenou v ČR a „rekreaci na zotavenou“ po konci pandemie, který Veselý prezentoval 13. března, však Babiš neslyšel. „Já ten návrh neznám, já to slyším poprvé od vás,“ podotkl.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ve hře rozsáhlé omezení destinací

Ani Hamáček nechce předbíhat, zda budou letos možné letecké dovolené v zahraničí. Ač by si to prý přál, záleží na dalším vývoji. „Paradoxně se může stát, že my umožníme našim občanům vycestovat ven, ale ten počet destinací bude velmi omezený v důsledku průběhu té nemoci,“ nastínil jednu z možností vicepremiér.

„Já si nedokážu představit, že by se situace v Itálii do léta zlepšila tak, že by bylo vhodné tam jezdit na dovolenou. Francie, Španělsko také patří mezi nejvíce zasažené. Nevíme, jak bude vypadat situace na Balkáně. Chápu, že Chorvatsko je velmi oblíbená destinace, ale tam je ta epidemie ještě v začátku a tam se to nedá odhadovat,“ upozornil Hamáček, který uzavírku hranic dál hájí jako nutné opatření. A řeší max. pendlery, jezdící za prací.

Uzavřené hranice? Právník: Stali bychom se předlistopadovým Československem

Režim na českých hranicích tak zůstává dál přísný. Mohou být zavřené pro běžné Čechy dlouhodobě? A mělo by něco takového vůbec oporu v zákonech? O tom pro Blesk Zprávy promluvil ústavní právník Jan Kysela.

„Pokud vnímáme náš právní řád jako významový celek, završený Listinou základních práv a svobod a jako součást evropského práva, založeného na základních pohybech zboží, služeb, kapitálu, ale také osob, tak ve chvíli, kdy dlouhodobě uzavřete hranice, narušujete fungování EU, resp. jeden z důvodů proč vůbec EU máme, ale současně v tom vnitrostátním právním řádu nenacházím žádnou oporu, takže pokud by se něco nezměnilo, tak se mi zdá, že to úplně udržitelné není,“ řekl Blesk Zprávám Kysela.

Nebere argument, že jiné země hranice mohou mít zavřené delší dobu. „Nemá smysl se inspirovat zřízeními, které nejsou demokratickými právními státy,“ podotýká právník.

„Nemůžeme si počínat úplně tak, jako třeba Čína a země jí podobné, protože bychom přestali být sami sebou. Samozřejmě máme vést boj s epidemií, ale nemůžeme ho vést stejnými prostředky, jako země, kterým vůbec nezáleží na lidských právech. Když to budeme dělat, tak se staneme jimi a my jimi nechceme být. Je docela dobře možné, že je efektivní zavřít hranice. Ale pokud si necháme takhle vymezenou ústavní identitu, která se točí kolem lidských práv, tak to dost dobře udělat nemůžeme, protože bychom se stali předlistopadovým Československem s uzavřenými hranicemi,“ varoval.

Vláda může omezit dočasně i lidské svobody ve snaze o ochranu zdraví, měla by se však řídit tím, „je-li to nezbytné“. „Když se podíváte do krizového zákona a zákona o ochraně veřejného zdraví, na které se všechna opatření odvolávala, tak se vždy odvolávala na dvě, tři ustanovení. I když si je budete číst pořád dokola, nevím, jestli z nich vyčtete, že je vláda oprávněna uzavřít hranice nejen zvenku, ale i zevnitř směrem ven,“ dodal právník.

Hamáček: Nechceme hranice zavřené déle, než je nutné

„Nikdo nechce držet ty hranice zavřené déle, než je nezbytně nutné,“ ujišťuje v reakci pro Blesk Zprávy Hamáček. „I z hlediska umožnění obchodování se kloníme k tomu otevřít letiště, aby se mohlo cestovat i za obchodem, ale ty destinace pro dovolenou, tam to bude záviset na vývoji epidemie v těch daných zemích,“ podotýká.

„Já bych si samozřejmě strašně přál, aby ta situace skončila co nejrychleji, to vůbec nezávisí na nás, resp. na nás závisí jen část. Děkuji všem lidem, jak respektují ta nařízení. Na křivce, která se víc a víc zplošťuje, tzn. ty mezi denní nárůsty klesají, se ukazuje, že to funguje a ta disciplína našich obyvatel pomáhá k tomu, abychom to zvládli. Problém je, že ve světě je celá řada zemí, kdy ten průběh takhle uspokojivý není. Je celá řada zemí, které jsou v prvních stádií nemoci. Já vůbec nedokáži odhadnout, jaká bude situace v létě,“ dodal Hamáček k dalšímu výhledu.

Babiš před sametem v Maroku, Hamáček na základce

Vicepremiér přitom uzavírku hranic, byť by byla na delší dobu, odmítá srovnávat s děním v Československu před sametovou revolucí. „To je naprosto nesrovnatelné, protože Československo před rokem 1989 bylo nedemokratický režim, který pomocí drátů elektriky a pohraniční stráže bránil lidem tu zemi opustit, to je absurdní přirovnání,“ řekl Blesk Zprávám Hamáček.

„My děláme všechno pro to, abychom naše občany ochránilil. Dá-li bůh, já věřím, že to tady relativně rychle zvládneme, ale bude-li některá sousední země zasažena tím virem velmi vážně, tak přece nemůžeme ty hranice otevřít. To by celé naše úsilí bylo k ničemu a mohli bychom začít znova,“ varuje.

I přes nesouhlas se srovnáním současné situace a zavřených hranic před rokem 1989 zavzpomínal nyní Hamáček - coby ročník 1978 - na dění při cestách zahraničí před revolucí. Tehdy chodil na základku v Mladé Boleslavi.

„Každý rok jsme jezdili pod stan k moři do východního Německa. Měli jsme Škodu 100 a rodiče nabalili vše potřebné na 14 dní. Co mi utkvělo v paměti, byly ty hraniční kontroly. Jezdilo se přes Varnsdorf a naši museli sepsat, co všechno mají u sebe, to bylo to celní a devizové prohlášení, které se odevzdávalo celníkům. Pamatuji si, že když jsem byl malý, tak že před přejezdem hranice cestou tam rostla nervozita. V Německu se tehdy daly koupit věci, které se u nás koupit nedaly, takže samozřejmě stejná nervozita byla před hraniční kontrolou při cestě zpátky,“ přidává osobní vzpomínku Hamáček.

Méně nervózní mohl být současný premiér Babiš. Před listopadem 1989 působil v Maroku jako pracovník zahraničního obchodu, před časem se pak nechal slyšet, že nevěděl, co byly výjezdní doložky. A jak s oblibou vzpomíná, jeho dcera hrála s marockým princem tenis a dostala za to psa.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 5. dubna 2020 12:08 )

reiner ( 5. dubna 2020 12:02 )

No, ústavu tady trhal veřejně někdo jiný ....

hades ( 5. dubna 2020 01:39 )

Co tady plácáš dutá hlavo: http­://ar­chiv­.ucl­.cas­.cz/in­dex.ph­p?pat­h=Ru­dePra­vo/198­9/11/1­1/2.png

A to nemluvím o ohromném korporátním zadlužení.

BoziMilda ( 4. dubna 2020 21:15 )

Právě naopak. Zájem o dovolenou v ČR bude takovej, že nebude k sehnání ani kůlna se suchým ... .

BoziMilda ( 4. dubna 2020 21:13 )

Pláčete zbytečně. I kdyby to sem lyžaři nepřivezli, jsme totálně závislí na exportu zejména do Německa. A když německá výroba stojí, tak naše fabriky taky. Takže lidé přijdou o práci kvůli celosvětové recesi, nikolivkvůli pár českejm sportovcům. Nebo si myslíte, že VW zastavil výrobu kvůli českýmu Lojzovi, kterej se sklouznul i Itálii z kopce ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa