Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček: Lidi, neblázněte, vydržte o Velikonocích doma. Co byste měli dodržet?

Autor: ula - 
9. dubna 2020
20:55

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už několikrát naznačil, že se obává příchodu velikonočních svátků. Ve čtvrtek na svém twitteru opět apeloval na Čechy, aby zůstali doma a koledu vynechali, i když jjsou čísla vývoje epidemie příznivá. Ministerstvo vydalo doporučení, kterým by se měli lidé řídit i o svátcích. Nošení roušek je samozřejmostí, lidé by měli vynechat návštěvy příbuzných.

 O tom, jak by mohly Velikonoce letos vypadat, promluvil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch: „Velikonoční svátky budou letos jiné, než na jaké jsme zvyklí. Většinou se sejde celá rodina a další přátelé a chodí se po pomlázce. To však letos není možné. Chtěl bych zdůraznit, že stále platí mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví. Jen díky těmto opatřením se nám podařilo zastavit nekontrolované šíření onemocnění covid-19. Rád bych, abychom v tomto pozitivním vývoji i nadále pokračovali.“

Vojtěch ocenil zodpovědnost lidí, která by ale podle něj mohla přijít vniveč, pokud lidé nebudou dodržovat opatření i během Velikonoc.

„Pokud by došlo k nárůstu, nebude další uvolňování možné. Vyhráno nad koronavirem ještě nemáme a je nezbytné, abychom byli i nadále maximálně obezřetní.“ říká k tomu Vojtěch.

Jaké činnosti smíme provozovat?

V současné době i nadále platí zákaz volného pohybu osob. Od úterý 7. dubna je však možné sportovat na venkovních sportovištích, v parcích, v přírodě a na jiných veřejně přístupných místech.

Lze však vykonávat pouze individuální sportovní aktivity, jako jsou například chůze, běh, cyklistika, venkovní bruslení, jízda na koni, tenis, golf, lyžovaní a další. Společně mohou sportovat maximálně dvě osoby s výjimkou členů domácnosti. Pokud v rámci jednoho prostoru sportuje více osob, musí od sebe dodržovat vzdálenost alespoň dva metry, a to podle druhu sportu buď mezi jednotlivci nebo mezi skupinami po dvou sportujících.

Kdy není třeba nosit roušku?

Vzhledem k tomu, že při sportu dochází zpravidla k intenzivnějšímu dýchání, je nošení roušky nebo jiného ochranného prostředku dýchacích cest významnější komplikací. Proto se v některých případech připouští, aby sportující roušku při sportování nenosili.

Je to dovoleno na sportovištích, kde jsou sportující odděleni od jiných osob nějakou fyzickou překážkou (např. stěna nebo plot). Dále je to přípustné při sportech, kde sportující nebo dvojice sportovců udržují od sebe vzdálenost alespoň dva metry, např. při běhu nebo cyklistice ve venkovním prostředí, kde bezprostředně nepotkávají jiné osoby. Dále například při jízdě na koni nebo při vodních sportech.

Pozor na toalety na sportovištích

V rámci venkovních sportovišť i nadále nelze využívat společné šatny, umývárny, sprchy a podobná zařízení. Využití toalet možné je, ale za předpokladu, že je režim provozu nastaven tak, aby se ve vnitřních prostorech toalet nepotkávalo více osob a zároveň je zabezpečeno provádění zvýšených hygienických opatření, a to zejména dezinfekce rukou, ale také dezinfekce míst, kterých se běžně dotýkáme.

Dodržujte stále osobní hygienu

„Přestože některá opatření již byla rozvolněna, je důležité i nadále dodržovat tři základní pravidla, a to je nošení ochrany nosu a úst ve veřejných prostorech, udržovat si odstup od ostatních na vzdálenost alespoň dva metry a pravidelně si umývat ruce teplou vodou a mýdlem a to zejména při příchodu domů a při kontaktu s předměty jako je například mobilní telefon nebo klíče,“ uvedla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. 

Kde je možné nakupovat?

Nově je také možné nakupovat například v hobby marketech, prodejnách stavebních výrobků, železářství, prodejnách a opravnách jízdních kol a na dalších místech, přísná hygienická pravidla však platí i v těchto lokalitách. Každý, kdo se chystá uvedené prodejny navštívit, by měl být ohleduplný k personálu, udržovat bezpečnou vzdálenost a pokud možno platit bezhotovostně. K dispozici by tu měly být pro všechny návštěvníky také ochranné prostředky na ruce.

Návštěvy raději vynechte

Řada lidí také plánuje během Velikonočních svátků navštívit své blízké. Pokud se však nejedná o členy domácnosti, se kterými jsme byli v posledních týdnech v kontaktu, stále platí, že je třeba si při kontaktu chránit ústa a nos a dodržovat bezpečnou vzdálenost. „Je třeba, abychom byli i nadále disciplinovaní. Koronavirová epidemie v České republice prozatím neustala,“ připomněla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Na koledu s pomlázkou zapomeňte

V letošním roce je proto nutné vynechat tradiční zvyklosti a nenavštěvovat ostatní rodinné příslušníky, se kterými nesdílíme domácnost. Rovněž je nutné vynechat chození po pomlázce, bohoslužby či jiné aktivity, které vedou ke shlukování více osob. Pokud už musíme cestovat, i nadále je nutné ve veřejných prostorách užívat ochranu nosu a úst. „Chtěl bych všechny moc poprosit, aby ponechali návštěvu rodiny na dobu po skončení epidemie a aby se nadále co nejvíce snažili vyhýbat kontaktu s ostatními lidmi,“ doplnil ministr zdravotnictví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa