Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiše vyšetřili na kardiologii. Řešil „přehmaty“ vlády, Vojtěch je „slušný člověk“

Video se připravuje ...
Autor: for, Jaroslav Šimáček - 
13. května 2020
15:30

Vláda během řešení krize udělala i pár přehmatů, uznal premiér Andrej Babiš (ANO). Za největší chybu ale považuje, že uvěřil ministerstvu zdravotnictví, když mu tvrdilo, že přijdou brzy roušky. Šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) ovšem nadále podporuje. Dodal, že záleží i na vyšetřování případu, kdy firma La Factory předložila resortu falešný certifikát, podle něj firma jednala v dobré víře. Pochybnostmi ohledně nákupů ochranných pomůcek se bude podle předsedy vlády zabývat také Nejvyšší kontrolní úřad. 

Andrej Babiš okomentoval v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére rouškovou aféru. Vláda, především pak Vojtěch, čelila kritice poté, co čínský dodavatel z La Factory sehnal zboží za stovky milionů. Ministerstvu ale dodavatelé podali falešný certifikát. 

„Nechť to vyšetří policie, nechť to vyšetří NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) a padni komu padni. Někdo zneužil krizi a udělal prasárnu, tak prostě bude stíhán. Já to tady mám, ministerstvo si vyžádalo certifikát, La Factory jednala v dobré víře atd. Já jsem se k tomu vyjádřil, nechť se to prověří,“ uvedl premiér s tím, že zákony platí,  pokud tam byla korupce, tak ať se to prověří. Věří ale, že je Vojtěch slušný člověk a něčeho podobného by se nedopustil.

Babiš: Udělal jsem chybu, když jsem ministerstvu věřil

Podle Babiše udělala vláda během krize řadu chyb. „Chyby jsme samozřejmě udělali. Já jsem udělal chybu, že jsem uvěřil ministerstvu zdravotnictví, když mi řeklo ve čtvrtek, že v pondělí přijde dodávka 5 milionů roušek, pak se ukázalo, že je plno firem, které to zneužily. To si člověk neuměl představit, protože jde o život,“ odpověděl na dotaz, jakou chybu si on osobně nejvíce vyčítá.

Babiš tím narážel na aféru, kdy byl údajně úřad podveden a slíbené roušky nepřišly. „Já už jsem s těmi vyjádřeními, kdy přijdou jaké respirátory, opatrný, protože v pondělí jsme měli dostat pět milionů ústenek a taky nepřišly,“ řekl před více jak měsícem Babiš v České televizi na dotaz, kdy konečně přijdou ochranné prostředky, které vláda slibovala. 

Andrej Babiš a Jan Hamáček během příletu letadla s 1,1 milionem respirátorů z Číny (20. 3. 2020) Andrej Babiš a Jan Hamáček během příletu letadla s 1,1 milionem respirátorů z Číny (20. 3. 2020) | Úřad vlády ČR

Za Vojtěchem ale premiér nadále stojí, jak v pořadu Blesku poznamenal. „Vojtěch má podporu, samozřejmě že má. Já jsem dokonce byl dneska na vyšetření u kardiologa, kde mi primář říkal, že je to nejlepší ministr od revoluce. Je mladý, slušný a zvládl to skvěle,“ řekl Babiš. 

Co se týče "tváře" koronakrize epidemiologa Romana Prymuly, tak Babiš uvedl, že je to schopný člověk, ale nemyslí si, že by šel do politiky. „On není politik, spíše se soustředí na zdravotnictví,“ konstatoval.

Babiš neopomněl znovu důrazně poděkovat lidem v první linii. Tedy sestřičkám, záchranářům, policistům a zdravotníkům. „Byli disciplinovaní. Jsou zodpovědní a nemají strach. Společně jsme to zvládli skvěle,“ konstatoval. Neopomněl si ale rýpnout do opozice, která některé kroky vlády značně kritizovala. „Opozice nedokázala zemi řídit i v normálním čase. Jenom brali peníze a ekonomiku zaškrtili,“ zlobil se premiér. 

Babiš: Všude nás chválí, byli jsme v boji

Řeč padla i na stížnosti, které putovaly k Ústavnímu soudu. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru obdržel soud celkem 11 podnětů. Ty byly buď vzaty zpět, nebo odmítnuty z různých důvodů. 

Ústavní soud rozhodl, že vyhlášení nouzového stavu je aktem vládnutí, do kterého nechce zasahovat vzhledem k okolnostem. Konstatoval ale, že vláda mohla hledat více způsobů, jak dostat informaci k veřejnosti - jedna tiskovka v televizi jednoduše nestačí. 

Babiš toto okomentoval tak, že byla země v bojovém stavu. „Viděli jsme tisíce mrtvých v Itálii. Viděli jsme mrtvoly ležet na ledových plochách a viděli jsme nakládat mrtvoly do kamionu v New Yorku,“ hájil se předseda vlády. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve studiu Blesku při natáčení pořadu Ptám se, pane premiére (13. 5. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) ve studiu Blesku při natáčení pořadu Ptám se, pane premiére (13. 5. 2020) | Blesk:Michal Protivansky/CNC

„V zahraničí nás pochválili, pochválili hlavně naše občany. Video s rouškami bylo skvělé a státy to po nás opakovaly. Británie říká, že to Češi dělali dobře. Ustálili jsme to, nebyly tady tisíce mrtvých. Ochránili jsme zdraví našich občanů,“ pokračoval premiér. 

K závěru dodal, že nás virus naučil, že náš život nebyl správný. „Já jsem byl rád, že jsem mohl trávit čas s rodinou. Myslím si, že virus nám řekl, co je pro nás důležité. Dal nám to, že máme možnost se změnit,“ uvedl. 

luxardo ( 13. května 2020 16:16 )

Předseda vlády se nemá za co omlouvat, že je ještě v republice plno podvodníků za to nemůže on, ale vlády ODS. Počáteční nedostatek roušek
určitě počet nakažných nezvedl, pražáci by je stejně v té době o kterou šlo
nenosili. Mě zajímá víc, proč Blesk neřeší podvod s restitucemi v Praze z roku 2013 a to za miliardy. A to je jen kapka v moři, ostatní kapky asi vyschly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa