Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Lumpárna a zločin.“ Babiš to schytal kvůli odírání obcí o daně, sám mluví o kampani

Autor: sab, ČTK, vei - 
2. června 2020
12:40

Vláda "hodila" část nákladů na kompenzaci škod, které podnikatelům způsobil koronavirus, na obce. Ty tak podle Sdružení místních samospráv přijdou o dvacet miliard korun na investice a starostové jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je celá věc kampaň související s blížícími se krajskými volbami. Za vším podle Babiše stojí hnutí Starostové a nezávislí, KDU-ČSL a celý Senát. Obcím chce ztráty vynahradit dotacemi, ČSSD, která také sedí ve vládě, je ale proti nim. Dotace nejsou dobrou volbou ani podle opozice či samotných obcí. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše navíc premiér obce a města rozeštvává.

Na financování kompenzačního bonusu podnikatelům, který činí 500 korun na den, se mají podílet obce. Jejich zástupci uvádějí, že tak budou chybět peníze na investice. Starostové chystají podle Sdružení místních samospráv stávkovou pohotovost a také protest před Sněmovnou.

Babiš: Nešlo to jinak

Premiér Andrej Babiš (ANO) má na kritiku, jež na vládu za tyto kroky míří, odpověď: „Je to kampaň a mě to mrzí.“ Příjmy obcí a krajů se podle něj v minulosti navyšovaly o sto miliard.

„Nešlo to jinak, než že samospráva se s námi podělila,“ dodal premiér. Vláda za to obcím slibuje dotace s navýšeným podílem státu. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení podílu spolufinancování obcí ke státním dotacím o 20 procentních bodů. Obce ale kritizují, že přijdou o možnost rozhodování.

Starostové argumentují, že když jim vláda peníze nenechá, nebudou mít na opravy chodníků a další potřeby a investice obcí. To by podle Babiše dotace měly vyřešit. „Pan Havlíček tam má asi za 500 milionů opravy chodníků, Brabec tam má kanalizace,“ řekl premiér Babiš a opoziční návrh zkritizoval.

„My jsme přišli s řešením a nebylo k tomu potřeba legislativní změny. Vláda mohla dát obcím na obyvatele 1000 korun a krajům na obyvatele 400 korun,“ zdůvodnil předseda ODS Petr Fiala postup svých poslanců, proč nepodpořili původní původně předkládanou variantu. Podle Babiše je tento návrh nedostatečný, protože obce potřebují peněz víc. Podle starostů jsou ale zase některé dotační tituly nefunkční nebo je velmi složité se k nim dostat.

Lidovci uvedli, že kompenzace formou dotací není vhodná, protože přináší pro malé obce nadměrnou byrokracii. Upozornili také, že dotační programy nebudou vyhovovat potřebám všech obcí. „Každý starosta nejlíp ví, jak má peníze utratit, ne aby mu ministerstva diktovala, co je pro něj nejlepší,“ řekl Bartošek. Podle něj Senát ve středu připraví vlastní návrh kompenzací pro obce, ale pokud ho Sněmovna nepodpoří, šéf lidoveckých poslanců podá na postup vlády ústavní stížnost.

„To je jen krajská kampaň, že jsou ohrožené investice. Nejsou ohrožené investice. Je to jen politika,“ kritizuje Babiš. V době koronaviru obcím a krajům vláda podle něj dost pomáhala mimo jiné i ochrannými pomůckami. „Samospráva místo toho, aby nám poděkovala, tak teď se tady snaží vytvářet dojem, že my jsme tady někou něco vzali,“ dodal.

Lumpárna a zločin, reaguje opozice na dotace

Za kampaní starostů obcí podle Babiše stojí ostatní politici. „Tady jede kampaň STAN, který se tváří, že zastupuje všechny starosty, a KDU-ČSL a samozřejmě Senát. Je to krajská kampaň,“ uvedl. „Je to krajská kampaň, nic jiného. My říkáme, že ty peníze pro ty obce dodáme,“ slibuje Babiš. Novináři však premiéra upozornili, že stávkou hrozí i primátor Ostravy, který je ve funkci právě za Babišovo hnutí ANO. „Vyhrožuje? Pan primátor? Tak o tom nevím,“ reagoval s tím, že ostravský primátor má peněz dost. Velká města by podle něj měla utrácet.

„Sebrat obcím peníze a následně se chvástat tím, že to rozdám na dotacích, které nejsou nárokové, je podle mě lumpárna a zločin na rozpočtech měst, obcích a krajů,“ reagoval na Babišova slova předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek. Ten také bude kvůli celé věci podávat ústavní stížnost. Krok vlády podle něj nahrává bankám a premiér prý jen předvádí hru.

Zavolejte Babišovi, radí Stanjura

„Doporučuji všem starostům, kterým docházejí finance, aby panu premiérovi zavolali,“ narážel šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura na slova premiéra, když mluvil o tom, že kdo nemá roušky, ať mu zavolá, že je sám přiveze.

„To řešení, které navrhuje vláda je absurdní, ale vlastně logické - Andrej Babiš miluje dotace. Říká, že jim rozumí, umí je čerpat,“ dodal s posměchem Stanjura.

Proti Babišově trvzení se postavil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Chtěl bych se ohradit proti postupům premiéra, který rozeštvává města a obce. Odmítám postup premiéra, přijde mi to nedůstojné a nepravdivé. Není pravda, že se jim na účtech válí miliardy a milony,“ řekl.

Premiér čeká „šaškárnu“ v Senátu

Situaci nejmenších obcí, které podle premiéra peníze skutečně potřebují, kabinet řeší. Velká města včetně Prahy a Brna podle něj mají naopak na účtech miliardy a měla by investovat. „Nevidím důvod, proč bychom měli dávat velkým městům takové nehorázné peníze, když mají peníze. Velká města by měla být solidární, protože ty daně platí daňoví poplatníci,“ uvedl.

„Chápu, že krajské volby se blíží a někdo si to vytáhnul, zítra zase bude nějaká šaškárna v Senátu,“ rozohnil se také Babiš.

Právě Senát totiž za obcemi stojí. Poté, co neprošel ve Sněmovně jeho návrh, aby se peníze vzaly ze státního rozpočtu, přichází s dalším návrhem. Senátoři do konce června poslancům předloží návrh zákona, podle něhož by měl obcím a krajům dorovnat výpadek příjmů kvůli proplácení kompenzačního bonusu podnikatelům právě stát a ne obce.

Na středeční ráno kvůli kroku vlády svolává předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) jednání napříč kluby, aby hledali způsob, jak výpadek starostům narovnat. V obcích místo národních vlajek kvůli sebrání peněz visí černé prapory.

Proti Babišovým plánům s dotacemi je i ČSSD

Místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová novinářům řekla, že koalice jedná o spravedlivém mechanismu, jak obcím výpadek příjmů nahradit. Nemělo by se ale podle ní jednat jen o dotace, kterými se jako pomocí obcím ohání premiér Babiš.

Poslanecký klub ČSSD trvá na tom, že žádná obec nemůže být opatřeními postižena, uvedla Valachová. „Nejpozději do konce června přijdeme s detailním vládním řešením, jak budou kompenzace pojaty,“ řekla. ANO a ČSSD podle ní o záležitosti již koaličně jednají. „Chceme, aby to nebylo pouze na základě dotací, ale aby tam byl nějaký spravedlivý kompenzační mechanismus, to se určí na koaliční radě,“ dodala. Obce podle ní mají nyní problémy nejen s investicemi, ale i penězi na provoz. „Nenecháme padnout žádnou obec,“ řekla.

Valachová: Nebyla to šťastná chvíle

Sami někteří sociální demokraté přitom nepodpořili návrh místopředsedy ČSSD Ondřeje Veselého v Poslanecké sněmovně, aby vláda k tomuto kroku nepřistupovala. Proti jeho návrhu byl i šéf ČSSD Jan Hamáček. Právě po návrhu Veselého ministryně Alena Schillerová použila mimo mikrofony peprný výraz směrem k vicepremiérovi Janu Hamáčkovi, na který upozornily Blesk Zprávy.

„Nebyla to pro nás šťastná chvíle. Usilujeme o to, abychom našli s ANO dohodu o tom, aby peníze nebyly vracené prostřednictvím dotací,“ dodala Valachová.

„Jako vládní strana jsme měli zodpovědnost pomoct živnostníkům a malým a středním podnikům. Ministryně financí přišla s nějakým řešením, naši ministři hlasovali na vládě. Chtěli jsme tu práci jen dokončit. Kde jsme nebyli úplně koaličně naladěni, tak to byla záležitost toho, jak pokračovat dál.“ Zdůvodnila na dotaz Blesk Zpráv Valachová snahu ČSSD hledat pro obce řešení, jak jim vrátit peníze zpět.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová kritizovala, že vláda místo toho, aby řešila těžkou situaci obcí, v pondělí prosadila návrh zákona o evidenci skutečných majitelů, který může podle kritiků pomoci premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v jeho sporu o to, zda je ve střetu zájmů. Kritici upozorňují na to, že díky předpisu by nebyl považován za majitele koncernu Agrofert, ale jenom za vlastníka svěřenských fondů, do kterých ho vložil.

Vládní verze předpisu počítá s tím, že kompenzace pro OSVČ a malé společnosti s ručením omezeným budou vratkou sdílené daně, což dopadne na rozpočty samospráv. Výnosy ze sdílených daní putují nejen do státního rozpočtu, ale i do rozpočtů obcí a krajů. Podle odhadů ministerstva financí obce přijdou asi o 9,9 miliardy a kraje o 3,5 miliardy. Resort chce obcím a krajům výpadek kompenzovat dotacemi na investice.

 

marmat ( 3. června 2020 16:57 )

Kdo si poslechl odpolední zprávy (od 16.oo) na ČT 24,
tak "objevil AMERIKU"....
Máme totiž "hejtmany a starosty skoro jako "Negramotné, naivní hňupy",
kteří nezvládli a dodnes nezvládají vůbec vyplnit
"právě všechny ty formuláře vedoucích k podpoře a dotacím " !!!
Tý bláho......A jsme "doma".....!!!!!
Důležitý je, že tohle PŘEKVÁPKO nezaznělo od Schillerové, Babiše.....z vlády

Johny44 ( 3. června 2020 10:18 )

Já nechápu o co opozici jde, všichni jen natahují ruce, ale když mají trochu přispět, vyskakuji jako opice na flašinetu. Nevím proč by se obce nemohly podílet a trochu přispět. Ať udělá Babiš cokoliv, všechno jim je proti srsti. V době krize nepřispěli ničím, žádným pořádným podnětem, oni umí jedině kritizovat, Hlavně, že Fiala všechno ví a umí lépe než Babiš. Pan fiala mně občas připomíná brouka Pytlíka, ten také všecko znal a všecko uměl nejlépe.

beztedoprdele ( 3. června 2020 07:51 )

Když začal koronavir, všichni jste měli bobky u zadku a teď jen se trochu ulevilo vystrkujete ty vaše prasečí hlavy, proč jste se nehlasili se svými debilnimi názory hned od začátku pane Fialo a spol.Nechte p.Babiše na pokoji pracovat a zalezte někam pod zem,kam už dávno patříte, ubíráte jen poctivým lidem chleba.

marmat ( 2. června 2020 15:45 )

Bartošek....???
Jako koblížek !!!
To je ta KARMA.....
zatím žertovná.

marmat ( 2. června 2020 15:44 )

Zkuste aspoň jednou za týden diskutovat...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa