Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda „šije“ zákon Babišovi na míru, tvrdí neziskovka i Piráti. ČSSD ho smetla

Aktualizováno -
1. června 2020
16:35
Autor: sab, ČTK, jt - 
1. června 2020
15:25

Vláda v pondělí schválila návrh zákona o evidenci skutečných majitelů firem. Novelu zákona proti praní špinavých peněz řešila už v březnu dle některých zástupců opozice „pod rouškou koronaviru“. Po kritice ji Babišův kabinet zametl pod koberec. A zákon „nevoní“ ani koaliční ČSSD, která návrh na jednání vlády nepodpořila. Podle kritiků má totiž pomoci premiérovi v jeho údajném střetu zájmů. Právně by se mohl stát majitelem svěřenských fondů, ale ne majitelem Agrofertu. Podle ministerstva spravedlnosti má zákon do českého práva pouze zanést unijní požadavky. 

Vláda měla na pondělním programu i novelu zákona proti praní špinavých peněz a související předpis o skutečných majitelích. Podle kritiků jedno z ustanovení nahraje Babišovi, protože by byl považován za majitele svěřenských fondů, ale ne za majitele firmy Agrofert, kterou do nich kvůli zákonu o střetu zájmů vložil. Na předlohu upozornila organizace Transparency International (TI).

Návrh beze změn

Ministerstvo spravedlnosti před prvním projednáváním zákona ve vládě zdůraznilo, že předpisy nepřipravuje tak, aby nahrávaly konkrétním lidem. Podle TI ministerstvo předlohu přepracovalo, jednalo se ale jen o formulační změny a dílčí úpravy.

Babiš nařčení ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje ho za politickou záležitost. Premiér i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v březnu poukazovali na to, že předpis společně se zákonem proti praní špinavých peněz navazuje na aktualizovanou evropskou směrnici proti praní špinavých peněz.

Na zařazení novely na pondělní program vlády upozornil na twitteru pirátský poslanec František Navrkal. „Upozornili jsme na ni v březnu a vláda ji pod veřejným tlakem stáhla. Dnes si ji na své pondělní jednání vláda zařadila znovu. Nenechme Babiše měnit si zákony na míru!“ uvedl Navrkal. Jak navíc poslanec uvedl, v návrhu prý neproběhla žádná změna. 

Se zákonem tak, jak ho měla na stole vláda, měli problém i ministři koaliční ČSSD. Vicepremiér Jan Hamáček oznámil, že zákon nepodpořili. „Jsme přesvědčeni, že výjimka pro svěřenecké fondy není potřeba a jde nad rámec příslušné evropské směrnice. O výjimce tak rozhodne Sněmovna svým hlasováním,“ napsal na twitteru Hamáček.

Ještě před jednáním vlády přitom Hamáček nijak radikální nebyl a Blesku řekl, že experti, se kterými ČSSD zákon probírala, tvrdí, že není napsaný účelově. „Podle našich legislativců mu rozhodně nijak nepomůže. Můžeme o tom ještě debatovat, ale chápu, že tady jsou skupiny, které cokoliv, co je možné, omlátí o hlavu premiérovi nebo ČSSD. Rozhodně to není pro premiéra žádná výjimka. Jeho manévrovací prostor se zužuje. Zákon prošel standardním meziresortním řízením a žádná výtka nepřišla. Opozice na to stejně ještě upozorní a bude se o tom hlasovat v parlamentu,“ řekl Blesku před jednáním kabinetu Hamáček.

Loňská zpráva auditorů Evropské komise týkající se dotací z evropských strukturálních fondů uvedla, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, ač ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Další z pirátských poslanců Ondřej Polanský sdílel rovnou samotný text návrhu. „Podobně jako v katastru nemovitostí bychom tak mohli napříště zjistit, kdo jakou společnost vlastní. Tedy až na jednu výjimku...,“ okomentoval text, ve kterém je tučně zvýrazněná pasáž o tom, že při určení skutečného majitele korporace, jejíž podíl je spravován v právním uspořádání, neplatí, že skutečným majitelem je svěřenský správce nebo tzv. „obmýšlený“.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše si vláda výjimku do zákona „propašovala“. Upřesňuje, že zákon pouze vychází ze směrnice EU. Podle něj jde o jasně viditelnou výjimku pro premiéra. „Upřesňuje definici reálných vlastníků firem a usnadňuje jejich zveřejnění,“ dodal k novele Bartoš, jehož kolegové navrhovali českou úpravu.

„Jsme přesvědčeni, že, čerpá-li někdo dotace nebo soutěží veřejné zakázky, musí být všem jasné, u koho ve finále končí peníze,“ zdůvodňuje s tím, že by to mohlo bránit korupci a odhalovat střety zájmů. „Nikdo tuto změnu od vlády nepožadoval. Proč se tak stalo?“ ptá se.

Podle Bartoše by se potvrdilo, na čem premiér vydělává. Za normálních okolností by podle něj hrozilo, že Babišovi nová úprava v ČR potvrdí roli skutečného majitele koncernu Agrofert a dalších firem. Novela je podle něj prý potřebná, apeloval ale na vládní ČSSD. Ta by podle něj neměla účelovou výjimku krýt.

marmat ( 2. června 2020 19:50 )

Menhira: Lídr ODS je takový "nastartovaný" mega komik,
který "serioznost" straně ODS ani opozici
ROZHODNĚ nedodá

marmat ( 2. června 2020 19:42 )

okluznifranta3: Musí Vám tuhle ultra magořinu kdosi platit...
Takovou fejkovinu nelze "sesmolit"
JEN TAK

marmat ( 2. června 2020 19:39 )

starypes: Mají nyní mnoho PODIVNÝCH kauz na hrbu....
čím dál víc !!!
Karma funguje ZDARMA !!!
Semele je udávání, rejpání, frackovitost a číhání
na "nedostatky" vlády/ANO/premiéra !!!
Odporné tažení TI Ondračky s Piráty-DLOUHODOBÉ!!!

marmat ( 2. června 2020 19:30 )

Menhira ( 2. června 2020 10:51 )

A ty Okluznífronto jsi úplný chudák. Nevíš, co mluvíš! Jestli někdo tomu rozumí, tak je to právě premiér Babiš. Je totiž za ním vidět jeho práce a osvědčil se i ve svých firmách, které vybudoval. Takže mu určitě věřím víc, než fialovému politrukovi Fialovi, který umí akorát kňourat a žvanit.A vymývat lidem hlavy, protože to vystudoval jako politruk na VŠ.Nevím,kdo je víc nestydatý. Premiér který si nebere od začátku žádnou výplatu a dává vše na charitu, nebo ukňouraný Fiala, který si nechce snížit ani svůj poslanecký plat. A nebo snad dredař Bartoš s veselým kouřem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa