Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiše se sprostou Schillerovou konfrontovaly i jeho děti. Maláčové uštědřil další políček

Autor: sab - 
1. června 2020
09:59

Po ostrých slovech Aleny Schillerové (za ANO) směrem ke koaliční ČSSD, kdy si ministryně ulevila, že se na ně příště „vys*rou“,  začínají na povrch vyplouvat další neshody ve vládním tandemu. Andrej Babiš (ANO) si opět rýpl do sociálních demokratů a Schillerovou brání. Premiér se přitom opětovně navezl do ministryně Jany Maláčové (ČSSD). S tou podle něj nevychází ani ministři z její strany. On sám by ji za šéfku některého z resortů mít nechtěl.

„A víte, že já jsem to vůbec neslyšel?“ reagoval na dotaz pořadu Napřímo na tn.cz premiér Andrej Babiš (ANO). Prozradil, že na nevhodný slovník ministryně Aleny Schillerové (za ANO) se u oběda ptaly i jeho děti.

Schillerová se již za své „příště se na vás vyse*em“ mířené na vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) omluvila.

„Mně to teďka pouštěly děti, když jsme byli na obědě spolu. A říkaly mi, proč to ta paní ministryně takhle mluví. Ale já jsem nic neslyšel. Tak mi pustily to video a já jsem tam takovej, jako jsem mezi nima (mezi Hamáčkem a Schillerovou - pozn. red.) a paní ministryně, ona si to tak řekla pod nos, takže já jsem to ani neslyšel a myslím, že ani pan předseda to neslyšel, ale málokdo tuší, co pro ni znamená prosadit nějaký zákon,“ hájil Babiš Schillerovou na Nově.

„Zamrmlala to,“ brání vystresovanou Schillerovou šéf

Babiš si v souvislosti s tím rýpl do svého koaličního partnera. „Klub poslanců ČSSD, i když podepsal koaliční smlouvu, je takový specifický. Oni to mají na, já nevím kolik, deset frakcí a přicházejí s různými návrhy a paní ministryně je z toho vystresovaná. To neznamená, že má tak mluvit, ale ona si to skutečně řekla jen pod nos,“ brání premiér dál šéfku státní kasy. 

Spor vznikl kvůli tomu, že poslanec Ondřej Veselý (ČSSD) navrhl k projednání ve Sněmovně bod, jak finančně pomoct obcím a kompenzovat jim výpadky peněz kvůli Pětadvacítce.

Právě z příjmů obcí se má částečně vyplácet tento kompenzační bonus. Kritici z řad opozice navrhovali, aby se Pětadvacítka platila kompletně ze státního rozpočtu. Neuspěli. Změny navrhoval i Senát, jeho návrh však ve Sněmovně neprošel.

„Samozřejmě velká kritika, ale na druhou stranu prosadit často koaličně je problém. Je to velký stres, já ji nechci omlouvat, ale zkrátka neřekla to veřejně, ona tak to zamrmlala pod nos, ale dobře, stalo se,“ řekl premiér.

Členové ČSSD by podle Babiše měli být vděční předsedovi Hamáčkovi za to, že je dostal do vlády, kterou Babiš vede. Podle Babiše „není normální“, aby ostatní poslanci Z ČSSD hlasovali jinak než Hamáček. „Mám pocit, že tam každý tak hraje na sebe,“ dodal s tím, že dle něj Hamáček by měl bouchnout do stolu. „Ti poslanci to měli obhajovat s námi a podpořit tu Schillerovou,“ dodal a zmínil blížící se krajské volby.

 

Peníze prý stát obcím vrátí. „Místo toho, že jim budeme dávat 70 procent na školy na chodníky, na investice v těch obcích, čističky kanalizace. Tak budu navrhovat abychom jim dali místo 70 procent 90,“ řekl Babiš Nově. Dotace se prý budou navyšovat, Schillerová na to má najít peníze.

Babiš: S Maláčovou nikdo nevychází

„V kuloárech se proslýchá, že ne úplně dobře vycházíte dobře s paní ministryní Maláčovou,“ nastínila konflikt ve vládě moderátorka. „Ale prosím vás, s ní z našich ministrů nevychází nikdo dobře,“ okamžitě reagoval Babiš. „Já myslím, že ani kolegové ze sociální demokracie,“ dodal se smíchem Babiš.

„Paní ministryně je velice složitá, ona je strašně ambiciózní,“ pokračoval Babiš s tím, že by měli být v kolektivu a být kolegiální a nemyslet jen na svoji kariéru. „Můj nominant by to nebyl nikdy teda,“ odpověděl Babiš na dotaz, zda by Maláčovou vyměnil, kdyby byla ve vládě za ANO.

Naopak ministry, kteří jsou ve vládě za hnutí ANO, Babiš chválí. Situaci týkající se pandemie koronaviru v Česku podle něj zvládli dobře. „Asi pracuje i víc než já, to je teda první ve vládě,“ pochválil například dvojnásobného ministra Karla Havlíčka (za ANO), který řídí současně dopravu i průmysl a obchod.

Video  Schillerová o Pětadvacítce a penězích krajů a obcí: Je fér, aby se taky podílely, čerpají ze sdílených daní 
Video se připravuje ...

Do Maláčové šil Babiš již dříve. „Zklamala mě paní Maláčová, která se i v rámci této krize chovala stejně nekolegiálně jako předtím. Tak jak ji všichni známe,“ pronesl přes časem.

„Nevím, co tím pan premiér myslí. MPSV se velmi intenzivně podílelo na tom, aby vláda celou krizi zvládla,“ divila se v Epicentru na Blesk.cz Maláčová. Zmínila nejen Antivirus, ale třeba i návrh na ošetřovné ve výši nejprve 60 a později 80 procent a do 13 let věku.

„Snažím se pracovat, domlouvat se s kolegy tak, aby vše fungovalo, nemám vždycky stejný názor, to je pravda, můj primární úkol je bojovat za lidi. Hlavně za lidi. Ať už jsou nemocní, handicapovaní, ať už jsou to senioři, rodiny s dětmi nebo zaměstnanci, to je můj primární úkol. A vždycky se snažím s kolegy dohodnout a myslím si, že ty výsledky hovoří za sebe,“ odmítla kritiku Babiše Maláčová.

marmat ( 1. června 2020 19:13 )

ellaellaY) Je obdivuhodná !!!
Celé 3 měsíce zodpovídat za X programů COVID19 !!!!!!!!!!!!!!!
A do toho šikana s účesem a služebním bytem jak z ABSURDISTÁNU !!!

marmat ( 1. června 2020 19:09 )

Maximilian: ROBOT je Emil......
paní Schillerová naštěstí NIKOLIV

marmat ( 1. června 2020 19:08 )

Jinak Maláčová je suverén který musí kdekoliv/komukoliv
"zvednout mandle!"
EGO jako Kalda s Michálkem dohromady....
Škoda....chytrá a pracovitá je - a to bez diskuze

marmat ( 1. června 2020 19:04 )

AliAlice: Především to bylo 100% soukromé zamrmlání....jako "TÝ BLÁHO"
Jakoby si i odposlech kručení jejího žaludku přes mikrofon na klopě pouštěla opozice
ze zoufalství i doma... !?

marmat ( 1. června 2020 18:59 )

majojo: Máte NENÁVISTI plnou hlavu....nechodíte na vzduch ???
A děti myslely, že to bylo na CELĚ kolo....
Tak jak to rozmázli naší Svatí UTŘINOSI z opozice !!!
Někdo loví ženský, někdo ryby, zážitky....
Opozice zoufale jakékoliv "skandály a fejky" proti ANO !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa