Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maléry Aleny Schillerové: Vulgarity i luxusní byt z eráru. Ministryně přiznala přešlapy

  • Autor: red - 
    31. 5. 2020
    05:02

    Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) přiznala drobné přešlapy. Ty se na ní lepí především v posledních týdnech. V době, kdy vláda zakázala kadeřníkům střihat, zveřejnila fotografii s profesionálně upraveným účesem. Za své výrazy, kdy směrem k ČSSD použila spojení „příště se na vás vy*erem“, se omlouvala vicepremiérovi Janu Hamáčkovi a novináři se u ní snažili ověřit znalost angličtiny. Kritiku ministryně podle svých slov nemá problém přijmout, řekla Blesk Zprávám.

  • 1.Podpora premiéra i prezidenta

    Už samotný nástup do vyšších pater politiky neměla Alena Schillerová na jedničku. V květnu 2017 ji odmítl vzít do vlády tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nejen proto, že měla prý až příliš blízko k tehdy odvolanému ministru financí Andreji Babišovi. Ten si na Schillerovou vzpomněl v době, kdy na podzim téhož roku vyhrál volby a stal se premiérem. Ze Schillerové se tak stala historicky první ministryně financí České republiky, kterou si velmi rychle oblíbil také prezident Miloš Zeman.

    Několikrát ale na cestě politickou kariérou klopýtla. Vysvětlovat musela například roli svého zetě Davida Rusňáka v jihomoravské buňce ANO, nebo bydlení ve státních bytech. Nedávno označila za lež, že novináři zpochybňují její angličtinu, a tak se ji jali vyzkoušet. Šéfka státní kasy ale nereagovala. Lidé si chvíli utahovali také z její módy, nebo nevěřili, že nebyla v době koronavirové krize plné zákazů u profesionálního kadeřníka. Naposledy ji Blesk Zprávy přistihly, jak byla vulgární na šéfa koaliční ČSSD Jana Hamáčka přímo v Poslanecké sněmovně. „Nehezký“ výraz zachytily dokonce mikrofony.

    „Politika je služba lidem a je zcela v pořádku, že jsme každý okamžik pod drobnohledem médií a veřejnosti. Byly to skutečně náročné týdny pro celou naši zemi a samozřejmě i pro mě a můj tým. Z ‚totálního nasazení‘ pak asi zcela logicky pramení drobné přešlapy. Třeba má reakce Honzovi Hamáčkovi, se kterým máme velmi korektní vztahy a který vzápětí bez problémů přijal mou omluvu. Nemám problém s tím přiznat chybu, když nastane, a naopak se ohradit, když kritiku nepovažuji za oprávněnou. Odvádíme dobrou práci a utíkat z boje nyní rozhodně nehodlám. Vnímám silnou podporu lidí kolem sebe a pan premiér mě velmi podržel,“ reagovala Alena Schillerová pro Blesk Zprávy při připomenutí některých těchto „přešlapů“. Sama podle svých slov neupustila od myšlenky, že by chtěla v příštích sněmovních volbách – tedy na podzim příštího roku kandidovat do Poslanecké sněmovny.

  • 2.„Problematický“ zeť

    Ne málo dotazů musela stávající ministryně financí Alena Schillerová odrážet na svého zetě Davida Rusňáka. Mluvilo se o něm už v roce 2017 v souvislosti s rozsáhlými úniky informací z policejních spisů, do kterých měla být zapletena jeho společnost. Rusňák se k trestným činům přiznal, policie jeho trestní stíhání zastavila týden před jmenováním první Babišovy vlády. V roce 2014 Rusňák věnoval brněnskému hnutí ANO 1,2 milionu korun na volební kampaň. Dar ale neprošel řádnou evidencí.

    Zeť šéfky státní kasy nakonec nebyl po chuti šéfovi hnutí ANO, a tak se od něj Andrej Babiš distancoval. To vše vyšlo najevo v roce 2017, kdy se konaly volby do Poslanecké sněmovny. V nich měla za jihomoravské hnutí ANO kandidovat také Schillerové dcera Petra Rusňáková. Někdejší brněnská radní pro cestovní ruch. Nakonec kandidátku, oficiálně kvůli synovi, opustila.

  • 3.Byty za hubičku nebo erár

    Jsou to dva roky, co se ukázalo, že jako dobře placená státní úřednice bydlela tehdejší náměstkyně ministra financí pro daně a cla v centru Prahy za necelých pět tisíc korun. Dotovaný státní byt, ve kterém bydlela, patří Finanční správě. Levné bydlení Schillerrová opustila v době, kdy se stala ministryní.

    Za svůj domov považuje Alena Schillerová především Brno. Během pracovních dnů ale zůstává v Praze. Web Neovlivní.cz si teď posvítil na novou lukrativní adresu šéfky státní kasy. Je v centru Prahy, nedaleko Pařížské ulice. Kde obývá rozlehlý apartmán, ze svého platu přes 173 tisíc korun ale na toto bydlení nepustí ani korunu. Náklady totiž platí stát. A ministryně nechala byt před nastěhováním zrekonstruovat. Prý vše podle pravidel smluv ministerstva pro místní rozvoj, které je majitelem.

    „Bydlím v bytě, který je a byl dlouhá léta určený výhradně pro ústavní činitele, nedá se nabízet k pronájmu a navíc má zajištěnou ostrahu pro chráněné osoby. Bydlím tam od doby, kdy jsem ministryní, a nemyslela jsem si, že to je něco nemorálního nebo špatného. Naopak, je to výrazná úspora výdajů na zajištění bezpečnosti chráněné osoby,“ reagovala ministryně na dotaz Blesk zpráv.

  • 4.Profesionální účes

    V době koronaviru a nouzového stavu, kdy nesměly oficiálně fungovat kadeřnické salóny, se ministryně pochlubila na sociální síti dokonale upraveným střihem. Odmítla ale, že by prošla rukama profesionála. I někteří politici a odborníci z oboru si všímali dokonalého účesu, ve kterém šla ministryně tehdy do televizní debaty. Pochybnosti navíc umocňoval fakt, že se vicepremiérka fotila v ulici, kde je známý kadeřnický salon. Hned vedle něj se ale shodou okolností nachází také byt, o kterém už byla řeč.

    Video  Alena Schillerová v Sapě  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Schillerová reagovala pro Blesk Zprávy s tím, že patří ke generaci žen, které si umějí vypomoct sami. „Děkuji za komplimenty směrem k mému účesu. Vážím si jich o to více, protože si vlasy upravuji jako všichni ostatní už několik týdnů docela sama. Patřím ke generaci, která je na svépomoc v osobní vizáži zvyklá. Co se týče fotky na ulici vedle salonu Oskar, je to jen shoda okolností. Salón je samozřejmě na základě vládního nařízení uzavřen,“ napsala Schillerová Blesk Zprávám.

  • 5.Znalost angličtiny

    V polovině května přinesly Hospodářské noviny, informaci, že ministryně financí nevládne úplně dobrou angličtinou, která ji proto limituje z účasti na telekonferencích s ostatními ministry financí Evropské unie. Konference jsou bez tlumočníků. „Obyčejná lež. V Bruselu hovořím zásadně anglicky, tlumočníka nevyužívám. Na zasedání Euroskupiny a Rady Ecofin jezdím naprosto pravidelně. Osobně jsem se přímo na místě zúčastnila 20 z 24 zasedání. Má vystoupení jsou vždy v AJ (dohledatelné na veřejně přístupných záznamech),“ reagovala tehdy na článek česká vicepremiérka.

    Novináři České televize a CNN Prima News se ji shodou okolností v jeden den snažili z angličtiny vyzkoušet. Marně. Ministryně před oběma štáby utekla. Později na twitteru napsala, že to byla chyba a že toho ten den na ni bylo moc.

    „Nejdřív mě z angličtiny zkoušela ČT. Hnali se za mnou s kamerou z Malostranského náměstí až na ministerstvo financí. Na úřadu na mě už čekala redaktorka Primy, která v žádosti o rozhovor o angličtině neuvedla ani slovo. Nebudu lhát, v ten moment toho na mě bylo moc. A odešla jsem. Možná chyba,“ napsala ministryně.

    Šéfka státní kasy už jednou tápala a to přímo v Bruselu při dotazu zahraničního novináře. 

    Video  Schillerová tápe po anglickém dotazu: „Uvidíme,“ vyklouzne z ní nejistě.  - Evropská rada
    Video se připravuje ...

    Premiér Babiš se v minulosti za neznalost angličtiny posmíval svému předchůdci Bohuslavu Sobotkovi z ČSSD. 

  • 6.Příště se na vás vys*rem

    Posledního z přešlapů, který od ženy, a ještě k tomu vicepremiérky čekal asi málokdo, se Alena Schillerová dopustila tento týden přímo v Poslanecké sněmovně. Peprnou reakci vyslala k šéfovi koaliční ČSSD a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi poté, co jeho poslanec a stranický místopředseda Ondřej Veselý navrhoval na schůzi Sněmovny zařadit diskusi o tom, jak kompenzovat snížení daňových příjmů obcí a krajů. 

    Schillerová se následně dozvěděla, že to navrhuje „socan“, jak na její dotaz odpověděl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Podle ministryně tím porušil Veselý dohody. „Teď tady budou zase všichni exhibovat. Já to už dneska nedám,“ kroutila v lavici hlavou. Načež jí Hamáček odpověděl, že dohoda byla, že se diskuze na jednání dostane. „Tam byla dohoda, že to bude jenom do programu, že to nebude napevno,“ vysvětloval Hamáček. Co ale mikrofony neměly slyšet, byla následná slova Schillerové. „Příště se na vás vys*rem,“ ukončila rázně diskuzi.

    „Byly to skutečně náročné týdny pro celou naši zemi a samozřejmě i pro mě a můj tým. Z ‚totálního nasazení‘ pak asi zcela logicky pramení drobné přešlapy. Třeba má reakce Honzovi Hamáčkovi, se kterým máme velmi korektní vztahy a který vzápětí bez problémů přijal mou omluvu. Nemám problém s tím přiznat chybu, když nastane, a naopak se ohradit, když kritiku nepovažuji za oprávněnou,“ reagovala v pátek pro Blesk Zprávy Schillerová.

  • 7.Tetky z AZ kvízu

    Vloni v létě se internet bavil šaty, ve kterých přišly na tiskovku po jednání vlády jak Alena Schillerová, tak ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Lidé si z obou dam na internetu utahovali a přirovnávali je k soutěžícím ve hře ČT AZ kvíz nebo Duu Jamaha.

    „Nebyly to žádné jahůdky, to jsou normální růžičky,“ reagovala tehdy pro Blesk Zprávy Schillerová. S úsměvem, kritiku už „zkousla“. „Je pravda, že jsem z toho byla nejdříve ale dost překvapená – stalo se mi to takto poprvé. Když jsem si pak ale četla různé komentáře, tak musím říct, že jsem se asi hodinu upřímně smála. Člověk si musí udělat legraci i sám ze sebe,“ dodala s tím, že si na módu potrpí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 1. června 2020 13:00 )

9vox9: OK....není to zde proto, aby se TO komukoliv líbilo....
Je to zde proto, aby se nad tím mimo trollů lidi zamysleli...
Je to skan­dální/­podiv­ná/vý­hodná/­rake­tově výnosná manipulace davem
.....skoro na úrovni "sekty s kádí" !!!

marmat ( 1. června 2020 10:55 )

MCH ....Geniální plán ...jen chybí kádě !!!
Když si projdete...
JEJICH program
JEJICH konto
JEJICH bezstarostné prázdniny v mezi-době...mezi náměstími...
JEJICH profesionály placené z kont MCH
JEJICH přiznané mzdy !!!
JEJICH inzeráty na odborníky (na plný úvazek)!
JEJICH vymakanou žádost o Kč a tabulky příspěvků a trvalých příkazů !!!
JEJICH technicky připravené a X - miliony vymazlené PROJEKCE
JEJICH nulové vize.....svolání happeningu, asi když se konto tenčí....!
Tak si připadáte jako trdla, že vás TOHLE taky nenapadlo !

marmat ( 1. června 2020 10:44 )

stemik : Asi takto....
Piráti si udáváním a rebelií "vysloužili" % ve volbách.
NIC nepředváděj a udávají dál, frackovitě interpelují....ale POZOR....
už za cca 110 tisíc v průměru !!!
Kam se ovšem hrabou na 3 kluky /TEOLOGY !!!
Jejich víra je zavedla až k nápadu,který je GENIÁLNÍ a zcela bez zodpovědnosti !
Jejich hra na lidské pocity,dojmy a touhu lidí exhibovat kolektivně-v davu,
je sofis­tiko­vaná/­vypi­lova­ná jako hra "šmejdů"!!!
A příjmy od důvěřivých fanoušků překonají Piráty "lehce"!

PPP150W ( 1. června 2020 07:21 )

Z vaší odpovědi by se dalo usoudit spousta věcí, jen to není odpověď na co jsem se ptal a ještě k tomu někoho jiného.

PPP150W ( 1. června 2020 07:15 )

Vy jste se ale dnes rozjel. Něco jste si ďobnul?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa