Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schillerová bydlí zadarmo v luxusu, z eráru má i kosmetický stolek. „Šetřím státu peníze,“ tvrdí

Autor: Jakub Veinlich - 
6. května 2020
15:40

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) bydlí v Praze na lukrativní adrese za státní peníze. Využívá byt v samém centru metropole. V minulosti na stejné adrese bydlela také „blonďatá bestie“, poslankyně Věcí veřejných Kristýna Kočí. Schillerová podle webu neovlivní.cz chtěla před nastěhováním byt zrekonstruovat a požadovala kosmetický stolek.

Bydlení Aleny Schillerové je opět pod palbou kritiky. Jsou to přitom jen dva roky, co se ukázalo, že jako dobře placená státní úřednice bydlela tehdejší náměstkyně ministra financí pro daně a cla v centru Prahy za necelých pět tisíc korun. Dotovaný státní byt, ve kterém bydlela, patří Finanční správě. Levné bydlení Schillerrová opustila v době, kdy se stala ministryní.

Web Neovlivní.cz si teď posvítil na novou lukrativní adresu šéfky státní kasy. Je v centru Prahy, nedaleko Pařížské ulice, kde jsou drahé obchody a také nedaleko kadeřnictví „filmového“ kadeřnictví OSKAR, kde se ministryně s upravenou hlavou jako od profesionála nedávno také fotila a rozpoutala diskusi, zda nevyužívá „podpultových“ služeb kadeřníka v době, kdy je to zakázané.

Ministryně bydlí s rodinou především v Brně. V Praze podle webu využívá rozlehlý apartmán, ze svého platu přes 173 tisíc korun, ale na toto bydlení nepustí ani korunu. Náklady totiž platí stát.

Alena Schillerová toto bydlení Blesk Zprávám potvrdila, nevidí na něm podle svých slov nic nemorálního a špatného. Sama tím prý šetří státu peníze.

„Bydlím v bytě, který je a byl dlouhá léta určený výhradně pro ústavní činitele, nedá se nabízet k pronájmu a navíc má zajištěnou ostrahu pro chráněné osoby. Bydlím tam od doby, kdy jsem ministryní, a nemyslela jsem si, že to je něco nemorálního nebo špatného. Naopak, je to výrazná úspora výdajů na zajištění bezpečnosti chráněné osoby,“ reagovala ministryně na dotaz redakce.

Bydlením za státní šetřím peníze státu

Žádnou změnu, například bydlení za vlastní a ne státní peníze, šéfka státní kasy nechystá, a to prý i proto, že šetří státu náklady na zabezpečení ochrany jiného objektu.

„Případnou změnou by nedošlo k úspoře veřejných prostředků, protože tyto jednotky jsou dlouhodobě určeny k ubytování ústavních činitelů. Vzhledem k tomu, že ministr financí je ze zákona chráněnou osobou, je hospodárné využívat právě tyto prostory, neboť jsou zabezpečené bez dodatečných nákladů na střežení a zabezpečovací techniku. Na rozdíl od běžného bydlení,“ zdůvodnila svou současnou adresu Schillerová pro Blesk Zprávy.

Než se ministryně do apartmánu nastěhovala, požadovala podle zdroje z ministerstva pro místní rozvoj, kterému byt patří, aby byt prošel rekonstrukcí a měl také odpovídající vybavení.

Požadavky na vybavení 

„Jako první se sháněla po odpovídajícím toaletním stolku, ten původní se jí nelíbil. Stoleček se jí nakonec také pořídil na státní útraty,” uvedl pod příslibem anonymity zdroj z ministerstva pro místní rozvoj, pro web Neovlini.cz

Ministryně Schillerová takový požadavek ve vyjádření pro Blesk Zprávy nevyloučila, vše ale bylo podle jejích slov v souladu s pravidly poskytovatele bydlení, tedy ministerstva pro místní rozvoj, které řídí její vládní kolegyně Klára Dostálová (za ANO).

„Co se týče základního vybavení přiděleného bytu, to je součástí nájemní smlouvy. Týká se to logicky i jeho výměny v případě, že již svému účelu z technických důvodů neslouží. Pokud MMR vybaví své ubytovací kapacity jakýmkoliv vybavením, musí se vždy řídit platnou legislativou a vyhodnotit, zda je to účelné a hospodárné,“ doplnila k dotazu na kosmetický stolek dle jejích představ.

Politici s ochrankou - tedy chráněné osoby

Mezi chráněné osoby v České republice a tedy ty, které mají nárok na podobné bydlení, je vedle ministryně financí podle platného zákona také premiér Andrej Babiš (ANO), který může využívat Kramářovu vilu. Prezident republiky, který má k dispozici Lumbeho vilu nedaleko Pražského hradu. Miloš Zeman a jeho rodina ji plně využívá. Ochranku ze zákona mají přidělenou také předsedové Senátu a Poslanecké sněmovny – tedy Miloš Vystrčil (ODS) a Radek Vondráček (ANO), ale také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) a ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) střeží vojenská policie.  

Zdeněk Novák ( 8. května 2020 05:14 )

Dost primitivní článek a ubohá debata. Pouze zase k rozpoutá i nenávistné kampaně. Novinářská žumpa exceluje. Zjistěte kde a za co bydlí v Praze většina opozičních poslanců a senátorů. Pak zase vytáhněte jednoho a do něj!

Zdeněk Novák ( 8. května 2020 05:06 )

Tak koukám, že si mislivec z měkkým i. Když zvolíš Top09 nebo ODS tak si členové vlády začnou platit po 30 letech služební byty zr svého? Cha cha.

Zdeněk Novák ( 8. května 2020 05:01 )

Ta koukám, že se rozjela zase kampaň proti Schilerové. Zajímavé je, ž nikdo z novinářů nejede do 90% poslanců a senátorů kteří mají podobné byty ve stejné Paříšské ul. v Nerudovce a po celé Malé straně. A ti všichni mají tyto služební byty hrazené od státu. Jsou to lidé z celé republiky pracující v Praze. A dobře tedy, ať si je platí všichni že svého platu. Souhlas. Ovšem, proč jenom Schillerová? Dost trapné, že?

Stanislav Šindelář ( 7. května 2020 04:50 )

Vy tam v té redakcí musíte mít nějaké závistivé komunistickě novináře? Vždyť to je u členů vláda normální už 30 let.

majojo ( 6. května 2020 23:53 )

To je ale Milka!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa