Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za zrušenou dovolenou poukaz místo peněz, schválil Senát. A nová pravidla pro Airbnb

Autor: ČTK, sab - 
16. dubna 2020
16:55

Tuzemské cestovní kanceláře (CK) budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit tzv. ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh. Vládní návrh zákona, který s tím počítá, ve čtvrtek schválil Senát. Nyní ho dostane k podpisu prezident. Ten bude také podepisovat zákon o nových pravidlech pro ubytovací platformy, jako je Airbnb.

Cestovní kanceláře možnost nabízet poukazy podle dosavadních informací vítají. K návrhu zákona ale mají výhrady. Nejsou v něm podle nich jasně definovány základní pojmy. Zákona se obávají ty cestovní kanceláře, které pořádají výlučně školní zájezdy. Bojí se, že pro ně bude likvidační.

Poukazy budou chráněny zárukou pro případ úpadku cestovní kanceláře. Vydávat se budou muset bez doplatku. Poukaz místo hotovosti musí kancelář nabídnout bez poplatku na rovnocenný zájezd. Pokud to nebude možné a ochranná doba skončí, cestovní kancelář bude muset klientovi uhradit veškeré zaplacené zálohy.

Airbnb bude posílat detaily úřadům

Zprostředkovatelé turistického ubytování v soukromí formou digitálních platforem typu Airbnb budou povinni sdílet s českými úřady informace o uzavřených smlouvách. Předpokládá to novela zákona o podmínkách podnikání v cestovním ruchu, kterou ve čvrtek těsně o jeden hlas schválil Senát.

Nová povinnost by mohla podle ministerstva pro místní rozvoj pomoci při trasování lidí, kteří přišli do styku s člověkem nakaženým novým typem koronaviru. Mnozí senátoři to ale zpochybňovali, když upozorňovali na to, že digitální platformy budou mít na poskytnutí údajů o ubytovatelích 30 dnů. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Provozovatelé digitálních ubytovacích platforem budou podle zákona muset sdělit na vyžádání obecnímu živnostenskému úřadu poskytovatele ubytování, počet uzavřených smluv o službě cestovního ruchu, celkovou cenu za tyto služby, ale i adresu bytu.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) prohlásila, že právě s epidemií koronaviru vyvstala akutní potřeba přijetí předlohy, protože neexistuje možnost efektivní kontroly. Turisté v Česku sice kvůli uzavření hranic nejsou, ale tento stav je dočasný a je nutné se na jejich příchod připravit, podotkla. Živnostenské úřady si podle ní budou moci v mezičase údaje o ubytovatelích vyžádat. Ubytovatelé následně budou muset vést podle zákona o cizinecké policii knihy o hostech.

lapak ( 17. dubna 2020 11:02 )

proboha k čemu senát! je obrovská krize a mi budeme mít dobře placený loutkové divadlo zrušte už kenečně staré mechy odložených politiku!!

panda82 ( 16. dubna 2020 19:11 )

No senátoři mají dovolenou furt, tak místo platu-peněz, dostanou poukaz, jak takoví dědci mohou rozhodovat o mých penězích. Mám u Invie 70tisíc. Senátoři by se měli vzdát aspoň tří měsíčních platů, vůbec to nepoznají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa