Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový stavební zákon spadne pod stůl? Koalice spor tlumila, krajům se změny dál nelíbí

Aktualizováno -
15. ledna 2020
09:25
Autor: Jakub Veinlich - 
15. ledna 2020
05:35

Úterní koaliční rada měla na programu řadu sporných bodů, podle informací Blesk Zpráv program čítal kolem 15 položek. Spory byly například kvůli rušení superhrubé mzdy, změnám ve stravenkovém systému a vypadalo to, že i kvůli stavebnímu zákonu z pera ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO). Podle vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka dokonce hrozí, že jedna z vládních priorit spadne nakonec pod stůl. Projednávání novely ale nakonec podle všeho nepožadoval ani na jednání koalice zařadit.

Skoro to vypadá na pořádný průšvih ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové. „Podpoříme a zrychlíme výstavbu v České republice, prosadíme rektifikaci veřejného stavebního práva a zjednodušíme a zkrátíme přípravu staveb pro zvýšení konkurenceschopnosti,“ stojí v programovém prohlášení vlády na straně 33.

Jenže snaha o změny naráží. A Dostálová to schytala přímo od nejvyššího šéfa. „Musím říct, že paní ministryně (Dostálová) to mediálně podcenila,“ vytkl šéfce rezortu pro místní rozvoj Andrej Babiš v nedělní Partii na Primě.

Dílčí dohoda

Dostálová pro Blesk Zprávy připustila své slabiny, na kterých se podle svých slov při prosazování „revoluční změny“ snaží pracovat.

„Každá taková změna budí vášně a je pravda, že jsme se více zaměřili na podstatu zákona a řešení problému současného stavu než na komunikaci vůči médiím a veřejnosti. Pan premiér má v tomto pravdu, nyní se to ale celé změnilo,“ reagovala ministryně na kritiku.

Podle ministryně bude mít nový stavební zákon dopady na všechny. „Jsem proto ráda, že se začíná dařit vysvětlovat veřejnosti přínosy nového systému, které pozitivně ovlivní život nám všem,“ dodala pro Blesk Zprávy.

I proto se už v pondělí setkala s památkáři nebo šéfem Svazu měst a obcí Františkem Luklem. Výsledkem je vypořádání alespoň části připomínek. Úředníci odpovědní za stavební řízení z obcí nakonec nezmizí – stavební úřady v obcích tak zůstanou zachovány.

„Pro běžného občana by zůstalo vše tak, jak je, první bod, se kterým by komunikoval, by byl obecní stavební úřad,“ řekla po schůzce Dostálová.

Stovky výtek a skeptický Hamáček

Zákon, který se vrátil nedávno zpět na její úřad, má několik stovek, možná tisíce připomínek z různých míst, kterých se mají navrhované změny dotknout. Kritické je také ministerstvo vnitra, které spravuje šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček. Podle něj se sice stavební zákon po pondělní schůzce pohnul správným směrem, jeho prosazení bude ale zřejmě složité.

„Jsem spíše skeptický, protože k návrhu zákona přišlo několik set, možná tisíc připomínek,“ upozorňuje Hamáček. Své výhrady přitom přidali pod zákon například hasiči, památkáři, starostové, kraje ale i soudy.

Podle Hamáčka by navíc stály navrhované změny zákona státní rozpočet zhruba 30 miliard korun. Ministerstvo mělo proto dopracovat důvodovou studii. „Ministerstvo pro místní rozvoj se musí pokusit vypořádat připomínky. Pokud se to podaří a nebude tam rozpor, tak ten zákon může jít dál,“ soudí vicepremiér, podle kterého je ale stále víc pravděpodobné, že zákon se této vládě prosadit nepodaří. „Ten časový harmonogram je už hodně napjatý,“ řekl Blesk Zprávám Hamáček.

Harmonogram podle Dostálové platí

Ministryně Dostálová je ale přesvědčena, že se vše zvládne – připomínky chce ministerstvo vypořádat do konce března, poté půjde novela k posouzení do legislativní rady vlády, na stůl ho dostanou na jednání vlády ministři. Do Sněmovny by se pak měl dostat na podzim letošního roku.

Naprosto nepřijatelný zůstává ale předkládaný zákon například také pro Asociaci krajů. Pět hejtmanů má přitom hnutí ANO, dalších pět ČSSD, po jednom mají lidovci, komunisté a STAN.

Podle pověřeného šéfa Asociace krajů, hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (ČSSD) je připravený zákon nekvalitní a uspěchaný. A to i po pondělní schůzce premiéra Babiše s ministryní Dostálovou a šéfem Svazu měst Luklem.

„Tato změna předpokládá ponechání základních stavebních úřadů v odpovědnosti obcí a současná pracoviště fungující v rámci krajských úřadů hodlá zrušit, resp. nahradit je novým státním úřadem,“ podle Běhounka by získali navrch developeři a celá koncepce by narušila navíc chystanou novou koncepci veřejné správy. „Do systému by vnesl nepřehlednost a nevedl by k očekávanému zrychlení,“ dodal hejtman Vysočiny.

Nový zákon v roce 2021

Podle Běhounka není možné, aby širokou agendy zastali například jen dva „univerzální úředníci“, kteří budou posuzovat všechny dopady při povolování stavby. Při posuzování všech vlivů by tak podle Asociace krajů mohla klesnout odbornost posudků.

Všechny strany, ať už MMR, či autoři připomínek se ale shodují v jednom. Cílem je zjednodušit a zefektivnit stavební řízení a ořezat byrokracii a dobu strávenou na úřadech. „Asi se všichni shodneme, že potřebujeme revoluční změnu stavebního zákona, stavební řízení zrychlit a zajistit dodržování lhůt. Výstavba silnic, dálnic a železnic trvá až 12 let, něco podobného se děje ve výstavbě nových bytů. Ekonomice se daří, vše brzdí přebujelá byrokracie,“ věří Dostálová v nový systém. Přípravy zákona podle ní i po dohodě s vicepremiérem Hamáčkem běží dál podle harmonogramu. Nový zákon by tak měl být platný v roce 2021.

krdassaneda ( 15. ledna 2020 20:36 )

Hlavně se z toho všeho nepossser

marmat ( 15. ledna 2020 20:23 )

Je to PŘESNĚ jako s dodržováním dopravních předpisů ....
Češi nejsou disciplinovaní a riskují-vědí přesně , že chybí kontrola i trest
"Černé stavby" stejně existují, pokuty za "Dodatečné stavební povolení"
NAPROSTO SMĚŠNÉ !!!

zadnice ( 15. ledna 2020 11:22 )

Když už někdo chce konečně něco napravit po desítkách let, tak okamžitě narazí na stovky až tisíce "připomínek" hlavně žvanilů z "opozice", kteří mimochodem nic neudělali a jen škodí!

zlymikes ( 15. ledna 2020 06:42 )

Blíží se krajské volby a Hamáček začíná dělat potíže, resp. chce ukázat jak je silný. Ale to socanům stejně nepomůže

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa