Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zelený“ rodinný dům povinně: Sežeňte si energetického specialistu, říká náměstek

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
9. ledna 2020
06:05

Od Nového roku už musí přísné energetické normy splňovat i malé novostavby, tedy rodinné domy do 350 čtverečních metrů. Kdo chce takový dům postavit, měl by zajít nejprve za energetickým specialistou, řekl v Epicentru Blesku náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla. Expert totiž dokáže posoudit, jestli dům podle stavebníkovi navrhovaného projektu opravdu bude mít téměř nulovou spotřebu energie. Neděla také mluvil o úskalích stavby a o možnostech čerpat dotace.

Povinnost podřídit se ekologičtějšímu i ekonomičtějšímu standardu nabíhala postupně od roku 2016, od letoška zahrnuje i budovy pod 350 metrů čtverečních: rodinné domy, menší provozovny.

Ministerstvo pro místní rozvoj si od novely stavebního zákona slibuje, že ulehčí život drobným stavařům Ministerstvo pro místní rozvoj si od novely stavebního zákona slibuje, že ulehčí život drobným stavařům | Profimedia.cz

Muselo to přijít

„Už od roku 2013 se takové domy staví. V letošním roce je poslední krok, kdy to dopadlo na ty poslední, na které se ještě ty standardy neaplikovaly, které mají menší podlahovou plochu než 350 metrů čtverečních,“ upřesnil náměstek. Zároveň uklidňuje v tom, že nová legislativa nenařizuje stavět v té nejlepší energetické třídě, tedy A, ale spíše kolem třídy B.

Podrobně jsou pro stavebníky potřebné kroky popsané na stránkách resortu průmyslu a obchodu. Nejdřív je ale potřeba najít energetického specialistu. „Dokáže posoudit, jestli ten jemu navrhovaný nový projekt odpovídá těm definicím, které jsou ukotveny v legislativě,“ podotkl náměstek.

Od ledna letošního roku už musíte mít energetický štítek ke každé nové stavbě a také v případě, že chcete svoji nemovitost prodat Od ledna letošního roku už musíte mít energetický štítek ke každé nové stavbě a také v případě, že chcete svoji nemovitost prodat | Istock Photo

Jak na to

Kdo chce stavět, měl by mít hlavně velmi dobrou izolaci. „Bavíme se o oknech, bavíme se o zateplení domu, bavíme se o nových, kvalitních materiálech, které jsou na trhu běžně k dostání,“ vyjmenoval René Neděla. Poradil i přemýšlet o náhradním zdroji energií, nejlépe obnovitelném, ideální je podle něj fotovoltaika na střechu. Třetí oblastí je vnitřní prostředí domu, kde je základem LED osvětlení.

V úvahu se ovšem berou i další věci, jako dispozice domu, orientace ke světovým stranám a porovná se s podobným referenčním domem, který má už spotřebu energií spočítanou. „Pokud dům má ten koeficient energií menší, než 0,7, než je ten referenční dům, tak splňuje kritérium, které potřebujete,“ vysvětlil náměstek ministra.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla byl hostem pořadu Epicentrum vysílaného dne 8.1.2020. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. Náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla byl hostem pořadu Epicentrum vysílaného dne 8.1.2020. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. | Blesk:Robert Klejch

Staví se i úspornější

René Neděla zároveň uklidnil, že firem, které dokážou takový dům i v té poslední, nejmenší kategorii postavit, je dostatek: „Poslední statistiky z roku 2017 hovoří, že již v současné době více jak 60 procent domů, které se staví, tak jsou buď v tomto standardu, nebo dokonce i lepším.“

Lidé mohou na stavbu takového domu podle přísnější legislativy využít nejrůznější dotace nejen resortu průmyslu a obchodu, ale i například životního prostředí nebo pro místní rozvoj. Má tak šanci, že se mu investice dříve vrátí. Naopak sankce na nesplnění přísnějších norem zatím jasné nejsou.

Záznam celého rozhovoru můžete sledovat zde:

Video  Úsporné domy se už staví a dokonce jsou lepší, než nařizuje novela, říká náměstek ministra.   - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prema M ( 9. ledna 2020 10:48 )

Právě že vám ty peníze dá. Teda možná dá vám dotaci. Jedni pochop bohatý dostane dotaci na zateplení na čerpadlo na fotovoltaika. No a ten chudý v nájmu to zaplatí v daních. Stejně tak jako bohatý si kupuje El. Auto. Dostane dotaci dostane známku na D1 a nezaplatí nos ve spotřební dani za benzín a ještě se mi bude tleskat jak je ekologický. No a ten co má na vrak za 50000 Kč bude platit ekologickou daň za přepis vozu protože splňuje jen euro 3 nebo 4. Bude platit na D1 a platí za každý litr benzinu asi 19 Kč daň spotřební

hahans ( 9. ledna 2020 09:24 )

Když chcete stavět v dnešních podmínkách rodinný dům, znamená to, že jste bohatý. A proto je to důvod vás ždímat co to jde. Vytvořily se další "rejžovačky" pro lidi, kteří nevytvářejí prakticky žádné hodnoty a jen potvrzují to, co by mělo být ve stavebním povolení.

zlymikes ( 9. ledna 2020 07:32 )

totalita EU a následně našich poslušných úředníků pokračuje.A jak je nezbytné, je třeba připomenout sankce. Přitom samotná slavná NASA přišla se zjištěním, že změna klimatu není z důvodu znečištění ovzduší ale postavením země ve vesmíru.

europa ( 9. ledna 2020 07:16 )

Další pitomost, která bude stát lidi spoustu peněz navíc. Různé "posudky", zbytečné výdaje na stavbu. Jakým právem vůbec stát takto zasahuje lidem do života? Je věcí každého občana, jak a z jakých materiálů si postaví dům!!! Takové omezování ze strany státu je prostě nepřijatelné a zavrženíhodné!!! Jsme občané, a ne otroci nebo nevolníci. Co nám budou chtít nařizovat příště? Necháme si to líbit? Jsme opravdu jen "ovce"? Době před rokem 1990 se říká totalita, ale tohle by si tehdy nikdo nedovolil!!!

agfor ( 9. ledna 2020 07:11 )

"Přechytrý" náměstku , ty mi na to všechno dáš peníze ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa