Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tisíce Čechů se od Nového roku „hodily marod“. Maláčová: eNeschopenka bude miláček

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
3. ledna 2020
05:02

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se od 1. ledna zavedená eNeschopenka stane miláčkem lékařů. V pořadu Epicentrum Blesk Zpráv ve čtvrtek zmínila, že je novinka plusem pro lékaře, zaměstnavatele i zaměstnance. Přidala počty lidí, kteří se na ni od ledna „hodili marod“. Mluvila ale také o dalších lednových změnách: vyšší rodičovské, minimální mzdě i důchodech.

První den roku 2020 evidoval resort Maláčové 274 vystavených neschopenek. Druhý den už jich bylo více než 9000, což odpovídá průměru fungování předchozích, papírových neschopenek. „To potvrzuje fakt, že neschopenka je plně funkční a lékaři ji využívají,“ libovala si ministryně.

Maláčová: eNeschopenka šetří čas i peníze

„Bude miláčkem lékařů, protože jim to šetří čas, šetří jim to papírování, je to uživatelsky jednoduchá záležitost,“ dodala Maláčová s tím, že je jedno, zda lékař eNeschopenku zadá přes lékařský software, nebo přes e-portál správy sociálního zabezpečení. „Jde o časové úspory, aby lékaři trávili čas léčením pacientů a nikoliv papírováním,“ zdůraznila.

Jana Maláčová v Epicentru upřesnila, že budou profitovat i zaměstnanci: „Nebudou muset s neschopenkou k zaměstnavateli, nemusí se starat o lístek na peníze, nemusí si pamatovat přesnou adresu zaměstnavatele.“ Ten bude nově v řádu minut vědět, že zaměstnanec do práce nepřijde, a bude si moci přes svůj personální software celou věc také zjednodušit. Povinnost dát vědět šéfovi, že člověk nedorazí do práce, ale ani s eNeschopenkou nemizí.

Novinka narazila na odpor a část lékařů na začátku dál vystavovala neschopenky jen v papírové podobě. Maláčová trvá na tom, že do budoucna si všichni uvědomí pozitiva systému.

Video  Studio Blesk: Někteří lékaři kritizují nové eNeschopenky.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Maláčová: Na přidání všem nemáme

Šéfka resortu práce a sociálních věcí také vysvětlila, proč na zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc nedosáhnou všichni rodiče dětí mladších čtyř let, ale jen ti, kteří jej dosud nevyčerpali. Odmítla, že by šlo o trest za to, že se vrátili do práce dřív. „Ty důvody jsou rozpočtové. Koaliční partner ANO nechtělo tuto část rodin podpořit, jednalo se o 2,6 miliardy korun,“ řekla Maláčová, proč musela přistoupit na kompromis.

Ne všichni rodiče ale celých 80 tisíc navýšení k dosavadním 220 tisícům vyčerpají. „Maximální částka, která se pohybuje na úrovni mateřské, a potom věk dítěte. Zjednodušeně řečeno, kolik té rodině zbývá do čtvrtých narozenin dítěte,“ upozornila Maláčová. V případě jakýchkoli pochybností se mohou lidé obrátit na úřady práce. O zvýšení příspěvku ale rodiče nemusí žádat, je automatické.

Kdo pracuje, neměl by být ohrožen chudobou

U minimální mzdy v Česku Maláčová připustila, že ani po navýšení není spokojená, i když to inflaci pokryje. „14 600 korun, to se asi shodneme, není žádná hitparáda,“ řekla s tím, že je to částka stále velice nízká a na hranici chudoby se pohybuje 600 tisíc seniorů. Prý bude i nadále bojovat za její každoroční navyšování: „Pevně doufám, že v příštích letech se na 20 tisíc dostaneme.“

Důchody se od letošního roku zvýšily na průměrnou hodnotu 14 326 korun. O důstojné výši se podle Jany Maláčové ale mluvit stále nedá. „Nejsou (důstojné). Je to stále málo,“ prohlásila. Jejich minimální hranici by viděla na 40 procentech průměrné mzdy, která podle ní bude za dva roky odhadem zhruba 36 tisíc korun. Dodala, že spravedlivější je zvyšovat důchody o určitou pevnou částku než procentuálně, aby se nerozevíraly nůžky mezi nejnižším a nejvyšším důchodem.

Video  Epicentrum s Janou Maláčovou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

mamadana50 ( 4. ledna 2020 00:06 )

A když tak,TI Češi se hodili...
A ono hodit se marod jde stejně jen někde,je fakt že někdo se hodí marod a ani se to nepozná,ten člověk je v práci zbytečný,on to ví,ale za ty prachy co bere,proč by se tam nedržel zuby nehty?

tomlk007 ( 3. ledna 2020 20:12 )

Už mi z teho haraší,capslock se mi plete s guru

tomlk007 ( 3. ledna 2020 20:07 )

Jedna sfině když ji hrozil vyhazov za hrubé porušení marodila 2 měsíce na spojivky.Doktoři jsou prodejné kujvy

sorgedoktor ( 3. ledna 2020 16:58 )

Vyjadrujete se vskutku eufemicky,ne li primo filosoficky. On takovych lidech rika voltaire C est ca er ne ce jamais.V latine vos eramus quod vos estis.
Epistola z bible...Boze odpust jimm neb oni nevedi co cini

sorgedoktor ( 3. ledna 2020 16:46 )

Mam zkusenoasti, kdyz se zacqaly vykony lekaru pocitacem uctovat asi m15 pojistovnam Ten maglas si n e d o v e d e t e predsrtavit.Na prikla nula a O / jako oko*/ bylo na psqaCIM STRIJI JEDNO, TADY NE. pRESKOCILY SE RADKY, ZMENA POJISTOVNY ATD ATD

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa