Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Neschopenky budou od ledna v nové podobě. Lékaři si stěžují: Papíry stejně nezmizí

Autor: Jakub Veinlich - 
31. prosince 2019
12:50

Od 1. ledna začíná platit nový systém neschopenek, potvrzení o pracovní neschopnosti budou doktoři vystavovat elektronicky. I papírové verze ale budou stále platné. Odborní lékaři by už navíc neměli posílat pacienty kvůli neschopenkám za jejich praktiky. Jenže ne všichni doktoři jsou novým počinem ministerstva práce a sociálních věcí nadšeni, jak pro Blesk Zprávy zmínil například MUDr. Cyril Mucha.

„Lékaře jsem ubezpečila, že eNeschopenka, jak ukazuje momentální testování, je technicky velmi dobře připravená,“ je o hladkém startu novinky přesvědčena ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Lékaři to ale vidí jinak. Například praktik Cyril Mucha v rozhovoru pro Blesk Zprávy upozornil hned na několik nedostatků.

„Správně se to jmenuje oznámení o dočasné pracovní neschopnosti. E- znamená elektronická. Místo, aby se psal papír a posílal poštou, tak se pošle kamsi elektronický záznam, který oznámí, že ta neschopenka vznikla,“ vysvětlil Mucha pojem eNeschopenka.

Rozdílný přístup na přelomu roku

Pro pacienty bude ale ze začátku rozdíl, jestli onemocní na Silvestra, nebo třeba těsně po půlnoci prvního ledna roku 2020.

„Kdo onemocní do 31. 12. 23:59, dostane starou neschopenku, tu papírovou. Kdo onemocní 1. ledna v 0:01, ten dostane už neschopenku novou. A buď tedy elektronickou, nebo papírovou,“ upřesnil ve studiu Blesk Zprávy doktor Mucha.

I po Novém roce bude sice možné vystavovat papírové neschopenky, změní se ovšem počet listů. Místo dosavadních pěti budou pouze tři. Ideální stav má být přitom takový, že pacient nedostane pouze průkaz o dočasné pracovní neschopnosti a lékař odešle záznam elektronicky.

„Místo toho, aby lékař vložil neschopenku do obálky a odeslal ji poštou na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), tak odešle ve chvíli, kdy neschopenka vznikla, oznámení na server České správy sociálního zabezpečení. A tam vznikne záznam, že ten a ten člověk je od toho a toho data pracovně neschopný u toho a toho zaměstnavatele a kontrola je například za týden,“ přiblížil novou praxi lékař. Uvedl to jako rozdíl, který pacient neuvidí.

Zaměstnavatel si tak může na serveru lehce ověřit neschopnost svého zaměstnance podle jeho rodného čísla.  

Pozitivum na elektronické neschopence vidí Mucha v tom, že si zaměstnanec nebude muset žádat o výplatu financí za pracovní neschopnost, která byla delší než 14 dní. „Doufáme, že taky dojde rychleji k výplatě těchto peněz,“ věří Mucha.

Přehled útržků nové e-neschopenky

Útržek I.

-        Útržek o vzniku pracovní neschopnosti, který posílá lékař na ČSSZ

Útržek II.

-        Průkaz o dočasné pracovní neschopnosti pro pacienta

Útržek III.

-        Doklad o ukončení pracovní neschopnosti, posílá lékař na ČSSZ

Neschopenka i od specialistů

Že budou neschopenky vystavovat i specialisté, není podle Muchy žádnou novinku. Takovou povinnost měli už v dosavadním režimu neschopenek. I když odborní lékaři často posílali pacienty k praktikům.  

„Je pravda, že tento systém tu byl trochu zažitý. Od prvního ledna to ale nemůžeme dělat, protože to tak nikdy nemělo být. Ve vyhlášce je řečeno, že každý lékař, kromě pohotovosti a záchranky, má povinnost vystavit pracovní neschopnost ve chvíli, kdy vyšetřil pacienta a zjistil, že nemůže jít do práce,“ uvádí Mucha.

Je tedy jedno, zda onemocnění, které znemožňuje dočasnou neschopnost k práci, diagnostikuje očař, stomatolog nebo chirurg. „Pokud to teď dělal praktik, tak nejen, že si přidělával práci, ale ještě se vystavoval tomu, že za to může dostat pokutu, protože ve vyhlášce je jasně řečeno, že neschopenku vystavuje na základě vyšetření,“ upřesnil praktický lékař.

Lékaři si stěžují: Systém není ozkoušený

Zatímco ministryně práce a sociálních věcí tvrdí, že systém nových eNeschopenek procházel úspěšným testováním, lékaři míní opak. Testovací verze se spustila až začátkem prosince. „Chybí komunikace identifikačních čísel některých lékařů. Pokud má lékař starší číslo, tak se nemůže pořádně přihlásit. Nejsou tam někteří zaměstnavatelé, nejde úplně otestovat posílání,“ vypočetl některé chyby Mucha.

Velké potíže ani on prý ale neočekává. „Lékaři si poradí se vším,“ dodal optimisticky. Většina lékařů podle něj ale s neschopenkami nesouhlasí. Náklady na zavedení nového systému MPSV vyčíslilo na zhruba 470 milionů korun.

Celý rozhovor s praktickým lékařem Cyrilem Muchou najdete zde:

Video  Studio Blesk: Někteří lékaři kritizují nové e-neschopenky.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jen za rok 2018 přitom lékaři vystavili 1 800 000 neschopenek.

tojsouveci ( 4. ledna 2020 14:23 )

Lékaři, to je samej problém, e-recepty po tolika řečech běhají, jako by byly odjakživa a ne jinak to bude s e-neschopenkou, jenom z toho nedělat takovou tragedi. V Německu sice nemají EET, ale zkuste provádět nějaké kejkle s kasou, na kterou chodí pravidelná kontrola, tak se nedoplatíte. Všude tam, dostanete pokladní doklad z kasy i na trhu. U nás každý musí něco uloupit

marmat ( 2. ledna 2020 15:52 )

tezardsen:
Člověk by doufal, že inzeráty tohoto druhu jsou zde "k nezaplacení"
Ale omyl...koupit se dá skoro všechno ...i Letná a Václavák

marmat ( 2. ledna 2020 15:49 )

hennessy:
Taky jste totálně a evidentně zhrzený/a a poznamenán/a zavedením EET, že ???
Taky v opozici/chobotnici se úporně čekalo na to jak EET zkolabuje
V pořádku rozhodně není ani Vaše hysterie a zloba!!!SOUSTRAST !!!

marmat ( 2. ledna 2020 15:43 )

NECHCE SE JIM NIC nového dělat, natož předělat a učit !!!
Je to jako s EET a s jedním s největších vynálezů=
Elektronický recept ....Jako přínos této vlády "logicky" přehlížený!!!

pavel215_klafunda ( 31. prosince 2019 16:01 )

Už začínají být ukňučení jako učitelé, ale na rozdíl od učitelů dělají alespoň něco.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa