Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prymula má od vlády nový flek, trafika to prý není. S Vojtěchem si to vyříkali, tvrdí

Aktualizováno -
25. května 2020
19:05
Autor: simao - 
25. května 2020
11:10

Pondělí 25. května je nejen dnem dalšího uvolnění opatření, ale i velkým dnem pro muže, který se stal jednou z nejviditelnějších tváří boje proti pandemii, jakousi koronavirovou „SuperStar“. Vláda schválila zřízení nového křesla vládního zmocněnce pro Romana Prymulu. Náměstka, který se dostal do křížku s ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO). Prymula odmítá, že by měl dostat účelovou trafiku. A ke sporu s ministrem, o němž tvrdil, že se zalekl jeho popularity, uvedl, že si to vyříkali, velký problém nyní nemají a budou spolupracovat. Vedle toho nechal Prymula nahlédnout i do svého soukromí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se rozloučí se svým náměstkem Romanem Prymulou, po kterém požadoval bezpečnostní prověrku, což Prymula označoval za „účelovku“. Uznávaný epidemiolog a profesor přitom nedávno mluvil o tom, že se na ministerstvu zalekli jeho vzrůstající popularity. A skutečně - podle průzkumů, jako byl naposledy ten pro Kantar CZ, který zveřejnila ČT, Prymula v průběhu pandemie „převálcoval“ v důvěryhodnosti a oblibě Vojtěcha. 

Vznik nové pozice zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví pro Romana Prymulu vláda schválila jednomyslně. "Je to skutečně oblast vědy a výzkumu, nikoli zdravotnictví jako celku," řekl ministr Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že jeho resort má spoustu dalších úkolů. S Prymulou bude podle svých slov na partnerské bázi spolupracovat.

Vláda se zbaví dvou zmocněnců

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) byl k novému místu pro Prymulu skeptický. Ptal se, proč je vlastně pozice nutná a co bude Prymula dělat. Pro ale ruku nakonec zvedli všichni ministři sociální demokracie.

"Za nás je to druhá tvář pro zdravotnictví. Nicméně není to žádná zásadní věc," řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a dodala, že je podle ní potěšující zpráva, že další dva zmocněnci vlády ubydou. Ministři z ČSSD Miroslav Toman (zemědělství) a Tomáš Petříček (zahraničí) funkce zmocněnců ze svých oborů zrušili.

Koronavirová „SuperStar“ Prymula se k aktuálním sporům s Vojtěchem, které vedou k jeho konci na ministerstvu, vyjádřil v neděli večer po SuperStar pěvecké, tedy soutěži, v níž se snažil prosadit coby zpěvák právě současný ministr Vojtěch, původní profesí právník. 

Schůzka Prymuly a Vojtěcha. Prý si to vyříkali

„Já si myslím, že tam velký problém není, že jsme si to opravdu vyříkali a domluvili jsme se na nějaké spolupráci, byť budu na Úřadu vlády, pokud to skutečně schválí vláda,“ komentoval Prymula schůzku s Vojtěchem v pořadu Střepiny na TV Nova.

Ke svým vyjádřením, že se zalekli jeho popularity, se už Prymula vracet nechtěl. „My jsme si to už opravdu řekli, takže teď už nemá smysl se k tomu dále vracet, ta situace teď je stabilizovaná a dohodli jsme se na další spolupráci, jak jsem říkal. Sešli jsme se a hovořili jsme o budoucnosti, jak bude vypadat situace na ministerstvu, jak bude pokračovat aktivita vs. koronavirus a tam jsme hledali prostor, jak spolupracovat,“ tvrdí nyní Prymula.

Roman Prymula v průzkumu, který zveřejnily Otázky Václava Moravce, porazil Vojtěcha. Roman Prymula v průzkumu, který zveřejnily Otázky Václava Moravce, porazil Vojtěcha. | Reprofoto ČT

I premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden přitom mluvil o tom, že si Prymula a Vojtěch nesedli. A navrhl plán, aby se Prymula přesunul právě na Úřad vlády a byl premiérovi po ruce coby vládní zmocněnec. Mnozí tento tah kritizují, diví se i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), proč se má pro Prymulu zřizovat nový post. Hamáček o víkendu přemítal, že si ANO staví jakousi béčkovou vládu a uvedl, že by bylo férovější, aby Prymula rovnou vystřídal Vojtěcha na postu ministra. Opozice pak mluví rovnou o trafice pro Prymulu.

Prymula: S kýmkoli si to vyměním. Nemám politické ambice

„Já si nemyslím, že bych někdy měl nějakou účelovou trafiku a já si to klidně s kýmkoli vyměním. Moje pracovní doba je, myslím, dostatečně dlouhá na to, aby to nikdo jiný nechtěl dělat, takže klidně tuto funkci nabízím komukoli,“ přišel Prymula na Nově s kuriózní nabídkou.

Vznik nového místa Prymula hájí. „Epidemie ukázala řadu různých věcí, a když se podíváme, jak je na tom česká věda, tak my máme řadu velmi dobrých nápadů, které se zhmotní v publikacích, ale už se tolik nezhmotňují v konkrétních patentech a výrobcích,“ míní profesor, který má rovněž hodnost plukovníka. Nyní by chtěl velet tomu, jak více usměrňovat českou vědu a výzkum.

„Pochází z vojenského zdravotnictví. To je jeho velká výhoda pro podobné situace. Zároveň je to poslední ze zkušených lidí na ministerstvu, který v sobě kombinuje odbornost ve výzkumu a medicíně, mezinárodní přesah, ale také zkušenosti s řízením velké instituce,“ komentoval přínos Prymuly nedávno pro časopis Forbes zdroj blízký Babišově vládě. Prymula v minulosti nejprve vedl coby děkan Fakultu vojenského zdravotnictví na Univerzitě obrany, později Fakultní nemocnici v Hradci Králové a právě v Hradci prosazoval centrum čínské medicíny.

Při současném dotazu na dvě podmínky, které Babišovi měl údajně dát ke svému setrvání ve státní sféře, Prymula - který se netají nabídkami ze soukromého sektoru - odmítl, že by tlačil na konec Vojtěcha. „Já jsem nehovořil o odchodu nikoho, já si nedělám nějaké politické ambice. Já jsem se bavil o tom, abych měl nějaký prostor na budoucí práci a to jsme se dohodli. Ty podmínky se týkaly tohoto,“ řekl Nově Prymula.

Ohledně dalšího usilování o získání bezpečnostní prověrky pak podotkl: „Tak jak to bude probíhat, tak já samozřejmě to stahovat nebudu. Já bych očekával, že už ten proces bude ukončen dávno.“

Prymulovy „kšefty“ 

I s Prymulou se pojí spekulace o možném střetu zájmů - podobně jako s premiérem Babišem, který Prymulovi nabídl místo ve Strakově akademii. Forbes upozorňuje na to, že za přednášky, klinické studie a výzkum Prymula ročně „inkasoval miliony korun od největších farmaceutických firem" a angažoval se ve společnosti, která „utržila desítky milionů korun ročně právě za posudky pro firmy na jednotlivé přípravky“. Této společnosti šéfovala jeho dcera Karolína.

„Pan profesor neviděl problém v tom, že byl předsedou vakcinologické společnosti, kde se koncentrovaly firmy vyrábějící vakcíny, současně měl blízko k firmě, která dělala pro společnosti posudky za miliony, a zároveň dělal ředitele nemocnice, která od firem ta antivirotika nakupovala,“ řekl Forbesu někdejší vysoký úředník ministerstva zdravotnictví.

Ať tak, či tak, Prymula v oblasti zdravotnické vědy a výzkumu zkušenosti nepochybně má. Nejen teoretické. Z uvedeného vyplývá, že v tom „umí chodit“.

Zdaleka jsme nezvítězili, říká profesor. Vadí mu věštění

Prymula, který během koronavirové krize čelil sám kritice za několik přinejmenším nešťastných vyjádření včetně uzavřených hranic na rok či dva, nyní nechce předbíhat, co dalšího se v rámci pandemie stane.

„Já si myslím, že jsme ještě zdaleka nezvítězili. Když se podíváme do Jižní Ameriky třeba, tak tam ta epidemie bují. To je signál toho, že ten virus nezmizel. My děláme vše pro to, abychom mohli odstranit ta plošná opatření, ale jaksi obezřetní být musíme. To, že v tuto chvíli je ta situace enormně dobrá, a musíme to opravdu zaklepat, to neznamená, že můžeme veškerá ta opatření zrušit úplně beze zbytku. Opravdu musíme čekat, jak se ta situace vyvine. To, že tady někdo předpovídá, a nebo nepředpovídá další vlny, to je trochu věštění z křišťálové koule. Žádný matematický model není tak dokonalý, aby to s jistotou předpověděl,“ varuje Prymula.

Ohledně letního cestování do zahraničí pak Prymula podotkl, že se otevřou vnitřně země se srovnatelnou situací. Prostor na cestování vidí hlavně v regionu střední a východní Evropy.

„Tady se nabízí možnost Chorvatska, Řecka, tranzitně Slovinska, Rakouska a některých dalších zemí. Tady si myslím, že k těm dohodám dojde. To, že se teď otevírají některé další země, je teď překvapivé, viz třeba Itálie, Španělsko, Velká Británie to zatím zvažuje,“ poukázal na to, co ho do jisté míry překvapilo.  „Já si myslím, že v tomto roce tady stále nějaká omezení budou, protože ta situace se bude lišit v jednotlivých zemích (...) Nechme se překvapit, jak to bude na konci roku,“ dodal.

Prymula o soukromí: Do USA jezdí za švagrem

Sám Prymula je přitom nyní častým terčem dotazů novinářů a skutečnou „SuperStar,“, která však tvrdí, že politické ambice nemá. Objevil se však i v jiném pořadu Novy - Životu ve hvězdách.

„Mám manželku, mám dvě děti, obě děti už jsou dospělé, znamená dvacet, třicet. Dcera pracuje v nějaké velké společnosti mezinárodní a syn je na univerzitě. Domácích zvířat máme relativně mnoho, i když teď nemáme pejsky, a to byla moje vášeň. Měli jsme dva německé ovčáky, ale bohužel už pošli a teď máme kočky doma, ryby v rybníku,“ nechal Prymula nahlédnout do svého soukromí.

Rodina dle něj snáší poměrně špatně současné odloučení, kdy je často v práci. „Já jsem na tom trochu líp, protože nemám čas přemýšlet, že jsem někde odloučen, protože tady když člověk přijde konečně domů, tady v Praze, tak konečně usne a nemá víceméně čas na nic jiného,“ přiznává.

Starost mu však udělaly výhrůžky. Ale ne kvůli němu samotnému. „Měl jsem obavu, aby se něco nestalo rodině, protože to bylo ve vazbě na rodinu, a to už jsem považoval za čáru,“ přiznal. Černé myšlenky ale zahnal, snaží se myslet i na léto s rodinou a klidnější chvíle. „My jezdíme téměř pravidelně k moři na 14 dnů do Spojených států, protože tam máme švagra a jenom výjimečně jsme v tuzemsku,“ prozradil na Nově ke svým obvyklým letním aktivitám.

A jaké on má aktuální plány na léto? „Já si myslím, že skončíme někde na horách, že tam budeme chodit. Máme rádi poměrně túry,“ uvedl s tím, že by bylo kuriózní, kdyby skončil v Chorvatsku, kde nikdy nebyl. Za svůj koníček označil šachy, hrál v minulosti extraligu, zajímá ho sci-fi a filmy o ponorkách, za svůj život se podíval do tří. Rád má vodu, ale i rychlá auta. „Dřív jsem se snažil velmi rychle, ale tak posledních šest, sedm let to už vypadá jinak. Teď už jsem umírněný jezdec,“ dodal.

Vojtěch: Prymulovy výroky byly za hranou

Prymula, který sbírá plusové body, v pořadu o hvězdách neskrýval ani úsměv. Ten byste však v poslední době marně hledali u Vojtěcha. Ministr, který si ve skutečné SuperStar vysloužil přezdívku Ken, se často brání kritice.

„Ministerstvo zdravotnictví bylo to, které bylo nejvíc zatíženo těmi klíčovými úkoly, a prostě jsme to zvládli. Já to beru jako nějaké politické prohlášení, samozřejmě mě to může mrzet, protože si myslím, že to není úplně korektní, ale taková je asi politika,“ řekl ČT v reakci na vyjádření Hamáčka ohledně toho, že měl být v křesle ministra vystřídán.

O sporu s Prymulou mluvil Vojtěch pro změnu v Otázkách Václava Moravce. „Jsem rád, že pan profesor byl součástí týmu, ale ten tým nebyl jen pan profesor. Byl to celý tým na ministerstvu zdravotnictví, který odvedl výbornou práci. On byl člověkem, který prezentoval ty věci a s tím nemám problém. Ale problém mám s tím, když dává takové výroky, které jsou z mého pohledu neakceptovatelné pro nějakou další spolupráci,“ tvrdí Vojtěch. Podle něj byly Prymulovy výroky coby náměstka za hranou a nekolegiální.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 25. května 2020 11:48 )

Ale to není válka, to je účelová bitva o koryto, bude více kapat, co by bylo, kdyby covid´ nebyl, na Vojtěcha by nebyly útoky a Prymula by přežil kde byl a nevymýšlel by si funkce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa