Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Strach z chalupářů a nákazy, policie zmínila kontrolu motyk. Hamáček: Zůstaňte doma

Aktualizováno -
20. března 2020
15:05
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
19. března 2020
18:10

Řadu opatření proti šíření koronaviru lidé obcházejí, nebo si vykládají po svém. Na nedůslednost dodržování vyhlášení pravidel si teď stěžují například starostové menších obcí, kam jezdí lidé na víkend. Jejich obyvatelé se ale obávají, že jim lidé z měst mohou na vesnici zatáhnout COVID-19, který se může rychle roznést mezi místní. Jan Hamáček (ČSSD) v pátek uvedl, že není možné obklíčit Prahu, zároveň by lidé měli zůstat doma. A pokud už na chatu z jakýchkoli důvodů musí, ať nevychází mezi lidi. Podobně se vyjádřila i Policie ČR.

„Ať si zůstanou doma,“ zní řadou vesnic po celé zemi. Místní obyvatelé i starostové je směřují na „měšťáky,“ kteří se v těch dnech stahují na své chaty a chalupy na vesnicích, kde si div nehlídá jeden druhého před tím, zda se nesetkal s někým, kdo je byť jen podezřelý z nákazy koronavirem.

Starostka: Je s tím velký problém

„Pokud se v současné době nacházíte na chalupě v Borových Ladech, musíte zde setrvat do 26. 3. 2020. Nelze být přes pracovní týden v zaměstnání a na víkend přijet na chalupu,“ nechala rozvěsit informace pro chalupáře starostka obce Borová Lada Jana Hrazánková.

„Je s tím velký problém, protože lidé si představují karanténu tak, že přes týden budou ve městě a na víkend se navalí na Šumavu. To samozřejmě odporuje nařízení vlády, kdy je zákaz volného pohybu osob,“ řekla starostka Blesk Zprávám s tím, že už také o situaci jednala jak s hejtmankou, tak policií i starosty z okolí.

„Lidé si pletou karanténu s dovolenou“

Starosta šumavské Kvildy má na věc trochu jiný pohled. „Problém zásadním ale vidím v tom, že několik procent lidí si karanténu pletou s dovolenou. Sám jsem viděl několik aut s naloženými koly, kteří směřovali do centrální Šumavy. Když si otevřete facebook lidé jezdí na běžkách na Březník, a to si myslím, že je špatně,” uvedl Václav Vostradovský (STAN). 

Vostradovský se tak vůbec nediví tomu, že místní, kteří nosí ochranné pomůcky, tak mají z těchto právě návštěvníků strach. „A mrzí mě to, co se děje následném čase, kdy právě někteří udávají chalupáře, že nejsou v místě trvalého bydliště, a to by se nemělo dít, a to se vracíme o nějakých 75 let zpátky,“ uvedl starosta nejvýše položené obce v České republice.

Video  Hamáček o chatařích a strachu z koronaviru na vsích: Zůstaňte doma, nemůžeme obklíčit Prahu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Hamáček zaúkoloval policii

Blesk Zprávy proto na problém upozornily ve čtvrtek dopoledne ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který nám řekl, že se podobnými případy bude právě zabývat krizových štáb jeho úřadu a policisté sjednají nápravu.

„Už mi volali místní, že přijeli do obce chataři, chalupáři a že začínají pendlovat do krámu. Jestli my se tu snažíme dodržovat karanténu, kdy nás tu policie kontroluje, jestli se náhodou neshlukují ve skupinkách, a pak sem najedou Pražáci, Brňáci, to je jedno, ale já nevím, z jakých lokalit sem přijíždí, jestli jsou v karanténě, jestli přišli do styku s nějakým nakaženým. Místním se to pochopitelně nelíbí,“ zlobila se na nezodpovědné chalupáře v rozhovoru pro Blesk Zprávy starostka Hrazánková.  

„Zadal jsem policii připravit na pátek taková opatření, která zaručí dodržování vládního nařízení,“ řekl po jednání krizového štábu redakci ve čtvrtek ministr Hamáček. 

„Chceme jim uložit, aby neměli kontakt s místními obyvateli. Ať si jsou na chatě, na zahradě, ať jdou do lesa, ale ať se nepotkávají s místními,“ avizoval před čtvrtečním jednáním vlády premiér Babiš.

„Jestli to vyřeší, tak budu jedině ráda. Tady nikdo moc neví, co s tím,“ reagovala na informace Blesk Zpráv, že vnitro hledá řešení, starostka Hrazánková.

Nemůžeme obklíčit Prahu, vzkázal vicepremiér

„Teď jsme řešili, když lidi jedou na chaty, aby vlastně nebyli v kontaktu, protože na venkově mají strach, protože nejvíc nákaz máme v Praze,“ uvedl premiér Babiš v pátek na tiskovce přímo na letištní ploše po příletu letounu s respirátory z Číny.

„Samozřejmě nemůžeme obklíčit Prahu a zakázat těm lidem odjíždět. Spoléhám na to, že ti lidé jsou rozumní. To znamená, že zváží, zda je nezbytně nutné na tu chatu jezdit. Jezdit by tam neměli, to nařízení je jasné, nicméně pokud už z nějakých důvodů musí, tak prostě policie se bude snažit ty věci nějakým způsobem kontrolovat,“ vzkázal Hamáček.

„Když už někdo musí jet na tu chatu a nepřesvědčí je nic, tak prosím, ať zůstanou na té chatě, v té skupině, se kterou tam přijeli a nechodili někde po vesnici, protože to je samozřejmě straně nebezpečné,“ řekl vicepremiér.

„Z mého pohledu všichni mají zůstat doma a dodržovat nařízení vlády. Pokud to někdo musí z nějakých důvodů absolvovat, fajn, ale tak ať zůstane na chatě, a nechodí nikam mezi lidi. Já chápu tu nervozitu na venkově a prosím všechny, aby uvažovali hlavou a nepřikládali pod kotel. Zbytečně bychom museli řešit nějaké sousedské spory. Nedělejte to. Když nemusíte, zůstaňte doma. A prosím vydržte to,“ dodal Hamáček.

„Protože se stále ptáte: Nehodláme kontrolovat, jestli má někdo v kufru motyčku a jídlo na 3 dny... Pokud musíte na chalupu, jeďte... Ale nechoďte mezi místní, dodržujte nařízení vlády a neohrožujte sebe ani ostatní,“ uvedla Policie ČR na twitteru.

Video  Babiš, Hamáček i Prymula nasadili roušky. Češi se dočkali omluvy za jejich nedostatek  - abl
Video se připravuje ...

Jermanová: Jsme holt rekreační oblast Prahy

„My jim těžko můžeme pomoci, já si myslím, že by lidi neměli podléhat panice. To, že chalupáři a chataři vzhledem ke karanténě najeli na své chaty a chalupy, je v pořádku, s tím asi nemůžeme nic dělat, oni plní nařízení vlády podle mně v těchto nemovitostech,“ uvedla na pátečním brífinku hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

„Nemůžu někomu nakazovat, jestli smí jet na své nemovitosti, či nikoli, bohužel tam ty naše pravomoci jsou velmi omezené. My jsme rekreační oblast Prahy a s tím musíme počítat. I když bych ráda pomohla, nemám k tomu kompetenci,“ doplnila.

Chataři a rekreanti chodí bez roušek, stěžují si místní

Pokud nemusíte, zůstaňte doma a nejezděte na chaty, vzkazují přitom chatařům i zástupci obcí v rekreačních oblastech Královéhradeckého kraje. Někteří obyvatelé vesnic například v Krkonoších nebo v Orlických horách mají rovněž obavy ze šíření koronaviru i z možných komplikací se zásobováním.

„Byli bychom rádi, kdyby zůstali (chataři) ve městech. Vnímáme to jako riziko,“ řekla dnes ČTK starostka Deštného v Orlických horách Alena Křížová. Horské středisko Deštné má okolo 550 stálých obyvatel, chatařů je podle jejich odhadů kolem 200. „Mohou být problémy se zásobováním, když přijedou lidé na chalupy v době, kdy by jezdit neměli. Třeba pečivo je objednané na nějaký počet lidí,“ podotkla Křížová.

Podobné je to i v Horním Maršově v Krkonoších. Obec s 970 stálými obyvateli je na cestě do Pece pod Sněžkou, dalších asi 30 procent tvoří chataři. „Od začátku vyhlášení povinnosti nosit roušky jsou jedinými venku bez nich chataři a rekreanti. Místní to vnímají, averze vůči nim je v poslední době znatelná,“ řekl ČTK starosta Horního Maršova Pavel Mrázek.

Obavy starších lidí

Také odtud zní apel, aby chataři, pokud je to možné, cestu na venkov odložili. „Nikomu nic nemůžeme nařídit, ale byli bychom raději, kdyby v této době zůstali doma,“ podotkl starosta Mrázek.

„Nelze tady mluvit o nějaké panice, to ne, ale obavy máme, čtvrtinu obydlí tvoří chataři. Doporučoval bych, aby nejezdili, akorát to bude jitřit atmosféru. Obavu z šíření koronaviru mají především starší lidé,“ uvedlstarosta Vernéřovic na Broumovsku Tomáš Havrlant. Obec má okolo 320 stálých obyvatel, asi 60 jsou chataři.

Maximilian ( 21. března 2020 18:12 )

Také máme souseda chalupáře,dorazil tento týden z Prahy,do Jičína,kde nejsou ještě případy a vydal se již několikrát na nákup mezi důchodce,tak si držme palce, že nám nákazu nepřivezl.Hlasit policii smysl nemá,otravuje celý život okolí a orgány státu ho kryjí,dovolit si může zcela vše.Kryti obličeje také nepoužívá,a to ani když se k němu blíží matka s kočárkem,sama zarouskovana.

juran ( 20. března 2020 18:22 )

Tak to mám jedinou radu, volat policii a hlásit nedovolené opuštění karantény

offline ( 20. března 2020 17:43 )

A zrovna na Borových Ladách mají 90 zbrusu nových "chalupářů", panečku, taková chaloupka za 3 - 5 milionů v cenách 2010, šumavská, jako klícka...


Z bytů pro místní jsou rekreační apartmány, developer zklamal obec

http­s://ww­w.id­nes.cz­/ces­ke-bude­jovi­ce/zpr­avy/­deve­loper­sky-projekt-v-borovych-ladec­h.A1­60502_­084406­_bude­jovi­ce-zpravy_khr

Anifa ( 20. března 2020 16:24 )

Jezdím kolem rybníka Lhotka a Harrasov

juran ( 20. března 2020 15:10 )

Myslíte pana Hamáčka, který nahnal hasiče do Ruzyně na letiště dnes o půlnoci kvůli fotu, jak čekají na roušky z Číny. V té době nebylo letadlo ještě ani na cestě. Hasiči možná mohli tou dobou spát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa