Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maria z Brna šije roušky a rozdává je zdarma: Práce pomáhá proti panice!

Autor: mm - 
19. března 2020
15:16

Maria začala šít v pondělí a hned další den měla v mobilu i emailu tisíce objednávek. Zájem o ústenky je obrovský. Roušky rozdává zdarma, nejdříve šila jen pro rodinu, pak pro policisty a zdravotníky. Teď už pro celou republiku.

„Nejdříve jsem chtěla šít jen pro blízké, ale postupně jsem měla další objednávky od známých, například od rodin kamarádek dcery. Tak jsem se rozhodla, že ušiji roušek víc a budu je darovat. Zatím pracuji jen zdarma, především pro policisty a zdravotníky,“ svěřuje se Maria Magdalena Knapik, která pochází původem z Polska.

Šití je koníček

Do Brna se vypravila před dvanácti lety z Varšavy, jen dočasně za prací, nakonec tu ale zůstala. „Přišla jsem původně za prací, jsem interiérový designér. Brzy jsem tady poznala lásku, a to byl důvod mého stěhování z Varšavy, ne práce. Mám tři děti, nejmladší je dva roky. Nejstarší dceři je čtrnáct let, s šitím mi trošku pomohla,“ svěřuje se Maria.

Šití je pro Mariu koníček, který nezačal až v tomto týdnu. Už několik let se snaží vytvářet textilní tašky a další výrobky, jsou ekologické. „Člověk, když pracuje, soustředí se a zapomene na strach z viru, ta práce nás spojuje, pomáhá proti panice, zabavíme se,“ vysvětluje, proč se dala do šití roušek.

Hledá výpomoc

Za den jich ušije desítky. „Šiju pomalu, mám tři děti, není to jednoduché zvládnout. Sousedka se nabídla, že mi pomůže a bude stříhat látku. Našla jsem si návod, jednoduchý tvar. V pondělí jsem jich udělala patnáct, další den mnohem více, vždy asi po dvaceti v jedné várce. Hned v úterý jsem dala několik roušek zdarma policistům,“ říká.

Pokud byste chtěli Marii pomoci, další ruce k dílu by neodmítla, například z Brna či blízkého okolí. „Na výpomoc by se někdo hodil. Potřebuji hlavně na stříhání, pokud by neuměl šít. Anebo na žehlení, to zabere nejvíce času,“ říká Maria, která doufá, že se přidá více lidí, protože společná činnost spojuje a člověk se cítí lépe.

VIDEO: Návod jak ušít roušku

Video  Návod jak ušít roušku  - youtube.com/Daya
Video se připravuje ...

 

blase777 ( 20. března 2020 15:09 )

polské šmejdy nechci ani zadarmo!!!1

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa