Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prymula se měl stát ministrem, míní Hamáček. Vojtěch se brání: „Nekorektní! Zvládl jsem to“

Aktualizováno -
23. května 2020
20:52
Autor: simao - 
23. května 2020
11:37

Často opakuje, že si nechce s koaličním partnerem kádrovat ministry. Tentokrát ale Jan Hamáček (ČSSD) oplatil stejnou mincí Andreji Babišovi (ANO), který nešetří Janu Maláčovou (ČSSD). Hamáček se v rozhovoru pro Právo otevřeně pustil do ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a navíc nechápe situaci s koncem jeho náměstka Romana Prymuly, který se má stát vládním zmocněncem. Podle Hamáčka si ANO vytváří béčkovou vládu, Prymula se dle něj měl stát místo Vojtěcha ministrem.

Zatímco mezi Janem Hamáčkem (ČSSD) a Andrejem Babišem (ANO) to vypadá v současné době takřka na „ráj na zemi“, a nebo alespoň nebývalou symbiózu v koaliční vládě, kdy Babiš Hamáčka opakovaně chválí a podotýká, že zatímco jeho předchůdce v čele sociální demokracie Bohuslav Sobotka nekomunikoval, s Hamáčkem si volají i několikrát denně, k některým ministrům mají oba výhrady.

Babiš nedávno mluvil o tom, že ho zklamala Jana Maláčová (ČSSD), také o ní tvrdí, že se i za krize chovala nekolegiálně. Hamáček naopak pokračuje v rozporech s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). A navíc mu nevoní situace kolem Romana Prymuly, který má s Vojtěchem také dlouhodobě spory.

„Pokud jde o spolupráci, tak na ministerstvu zdravotnictví vidím velký prostor pro zlepšení. Za tím si stále stojím,“ řekl nyní Právu Hamáček, který si nemyslí, že se něco za poslední týdny zlepšilo.

Do toho přišla situace právě s koncem Prymuly coby Vojtěchova náměstka - po jejich patrně dlouhodobých rozporech. Vojtěch si ve finále stěžoval na to, že s ním Prymula věci neřeší, jeho setrvání na postu náměstka označil za nepředstavitelné. Prymula označoval žádost o to, aby jako náměstek měl prověrku, za účelovou. S uvolňováním opatření tak vybublaly dlouhodobější spory.

Hamáček: Vlk se nažral, koza zůstala celá

A tak přišel Babiš s nápadem stáhnout Prymulu z resortu zdravotnictví pod Úřad vlády na pozici vládního zmocněnce. „Dopadlo to tak, že vlk se nažral a koza zůstala celá,“ míní Hamáček. „Pan ministr Vojtěch se zbavil svého viditelného náměstka a pan premiér Babiš neztratil za ANO nejvýraznější tvář celé krize,“ říká Hamáček.

Situaci kolem Prymuly má řešit pondělní vláda. Hamáček nezastírá, že se mu rošáda nelíbí.

„Budu se ve vládě ptát, co pan Prymula bude v nové funkci dělat. Přijde mi trochu zvláštní mít zmocněnce pro zdravotnictví. To bychom také mohli udělat zmocněnce pro dopravu, pro hospodářství, pro spravedlnost a tak dále. Každý ministr by podle této logiky mohl mít svého zmocněnce. Takže znovu říkám, tuto konstrukci nechápu. Navíc z mého pohledu už těch zmocněnců z ANO je moc. Pokud se nepletu, je mezi nimi paní Válková, pan Hnilička, teď pan Prymula, takže mám dojem, že hnutí ANO si tady vytváří ještě béčkovou vládu,“ vytkl svému koaličnímu partnerovi Hamáček.

Férovější by bylo vyměnit Vojtěcha, míní šéf ČSSD

Profesora Prymulu označuje Hamáček za odborníka. Zapomenuté se zdají časy, kdy právě Prymula vedl Ústřední krizový štáb namísto Hamáčka, který po epidemiologovi převzal otěže až později v průběhu pandemie.

Hamáček nyní míní, že lepší řešení by byl Vojtěchův konec a jeho nahrazení právě Prymulou. „Proto bych považoval za férovější, kdyby to pan premiér vyřešil výměnou na postu ministra zdravotnictví, ale do toho se mu asi nechtělo. Pan Prymula je skutečně odborník, vždy jsme byli schopni na této úrovni komunikovat. Po pravdě řečeno, část jeho frustrací chápu,“ vzkázal šéf ČSSD.

„Ministerstvo zdravotnictví bylo to, které bylo nejvíc zatíženo těmi klíčovými úkoly, a prostě jsme to zvládli. Já to beru jako nějaké politické prohlášení, samozřejmě mě to může mrzet, potože si myslím, že to není úplně korektní, ale taková je asi politika,“ bránil se v ČT Adam Vojtěch Hamáčkově kritice.

Hamáček se zastal Maláčové: S Babišem si nesedli

Hamáček vedle toho k samotné spolupráci s Babišem nyní podotkl: „Naše koaliční vládnutí není o tom, že si budeme spolu s panem premiérem stavět dvojdomek.“ Míní ale, že koronavirová krize vzájemnou spolupráci skutečně posílila a vláda ANO a ČSSD fungovala.

„Nevidím jakýkoli důvod pro změny. Vládní tým soc. dem. se osvědčil a Jana Maláčová dvojnásob. Jestli je nějaký program naprosto bez problémů, tak je to program Antivirus, který zachránil 450 tisíc pracovních míst. Takže Janě Maláčové patří pochvala, nikoli kritika. Ze strany pana premiéra je to evergreen. Oni si spolu prostě nesedli,“ připouští Hamáček v době, kdy se řeší, že si nesedli Vojtěch s Prymulou.

Hamáček je s prací Maláčové spokojen. Za nesmysl označil variantu, že by Babiš vyměnil Vojtěcha a on na oplátku právě Maláčovou. „Pokud by to tak mělo být, pak by to bylo pro soc. dem. velmi nevýhodné. Znamenalo by to, že bychom se zbavili špičkové ministryně a odešel by někdo, o jehož výkonech v krizi mám své pochybnosti. Myslím tím ministra Vojtěcha,“ vzkázal navzdory slovům o vzájemném kádrování ministrů Hamáček.

Koho jeho slova mohou těšit, je právě ministryně práce a sociálních věcí. Na Babišův útok reagovala tento týden v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

„Zklamala mě paní Maláčová, která se i v rámci této krize chovala stejně nekolegiálně jako předtím. Tak jak ji všichni známe,“ vzkazoval Babiš přes Právo.

Maláčová kontrovala: „Nevím, co tím pan premiér myslí. MPSV se velmi intenzivně podílelo na tom, aby vláda celou krizi zvládla (...). Snažím se pracovat, domlouvat se s kolegy tak, aby vše fungovalo, nemám vždycky stejný názor, to je pravda, můj primární úkol je bojovat za lidi. Hlavně za lidi. Ať už jsou nemocní, handicapovaní, ať už jsou to senioři, rodiny s dětmi nebo zaměstnanci, to je můj primární úkol. Vždycky se snažím s kolegy dohodnout a myslím si, že ty výsledky hovoří za sebe.“

Video  Maláčová o vyhazovech z práce, Antiviru či home office. V létě chce do Portugalska, řekla v Epicentru na Blesk.cz.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 26. května 2020 22:48 )

HLÁŠKA ROKU !!!
„Já vás obdivuji. Já bych takhle manipulovat a oblbovat lidi nedokázal. Moc často tady nevystupuju, ale ani sem moc často nechodím, protože vždy dospěju k názoru, že je to zbytečné, ale dneska mě to baví,” prohlásil před poslanci premiér Andrej Babiš a sklidil upřímný i posměšný potlesk.

poky-f ( 24. května 2020 00:54 )

Ten "červený" svetr se oklepal a zacina zase prudit.HNUS !!

marmat ( 23. května 2020 22:18 )

Takto laicky prošustrovat v krizi získané sympatie ....
TO UŽ JE KUMŠT
EGO je svinstvo !

marmat ( 23. května 2020 22:15 )

Skoro už měl naše sympatie.....
a pak mu takhle "UJEDOU NOHY/ÚSTA"

marmat ( 23. května 2020 22:13 )

Tohle je 100% z Mimoňova

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa