Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Babišova slova o „vlastizrádcích“ chce řešit šéf europarlamentu. Na popud „pomatené“ ženy

Aktualizováno -
5. března 2020
12:57
Autor: ČTK, Mii - 
5. března 2020
11:07

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli zvažuje, že se obrátí na Česko kvůli urážlivým výrokům premiéra Andreje Babiše na adresu europoslanců. Ve čtvrtek to sdělila mluvčí europarlamentu. K reakci vyzvala Sassoliho dopisem předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová, kterou Babiš označil za pomatenou.

Německá europoslankyně spolu s dalšími členy výboru poslední únorový týden navštívila v Praze některé úřady, aby zjišťovala fakta o Babišově možném střetu zájmů. Podle Hohlmeierové dospěla mise k závěru, že Česko nemá jasná pravidla pro řešení situací, které by mohly být vnímány právě jako konflikt zájmů.

Pozoruhodnější než samotné toto zjištění byla ovšem podle šéfky výboru Babišova reakce. Premiér nazval české europoslance a členy mise Mikuláše Peksu a Tomáše Zdechovského vlastizrádci, samotnou Hohlmeierovou pak pomatenou. Babiš se později za svá slova na adresu českých členů Evropského parlamentu omluvil.

„Evropská unie nesmí tolerovat takové urážky od šéfa evropské vlády na adresu členů instituce EU. Tento nepřípustný propad stylu politického vyjadřování žádá jasnou reakci,“ napsala Hohlmeierová v dopise se středečním datem rozeslaném novinářům.

Sassoliho požádala, aby Babišovy výroky probral s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Babišovi má pak podle ní šéf EP dát jasně na srozuměnou, že jeho reakce je „netolerovatelná“.

„V současné době se to zvažuje,“ odpověděla ČTK mluvčí parlamentu Delphine Colardová na otázku, zda se Sassoli chystá zaslat do Česka protestní dopis.

Peksa zvažuje trestní oznámení, Zdechovský ho podal

Podle Hohlmeierové čelí Babišem uražení europoslanci výhružkám smrtí a jeden z nich dostal policejní ochranu. Zdechovský již dříve řekl, že podal kvůli výhružkám, které dostává, trestní oznámení a zvažuje další právní kroky stejně jako Peksa. Babiš v úterý na twitteru napsal, že výroky asi přehnal a že se omlouvá.

Loňská zpráva auditorů EK, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Možného premiérova střetu zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno. Babiš obvinění ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje ho za politickou záležitost.

Babiš: Urazila české zemědělce

Premiér si za svými slovy o Hohlmeierové stojí. Podle něj problematice nerozumí a urazila české zemědělce. Čím přesně je měla urazit, neřekl.

Uvedl ovšem ve čtvrtek při návštěvě Karlštejna, že Sassoli od nich dostane dopis. „Ona té problematice vůbec nerozumí, a to jak jsem se o ní vyjádřil, je vlastně správný výrok,“ řekl premiér novinářům o předsedkyni. Agrární komora už Sassolimu napsala a podle premiéra by bylo dobré, kdyby si dopis pečlivě přečetl. Rád si s ním také promluví na Evropské radě.

Video  Babišův odchod z politiky: „Dobrý politický marketing, který už tu byl,“ soudí politolog  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hejhej ( 13. března 2020 17:39 )

zemanbues:Také agent STB Drahoš - Bas, M. Kocáb -MUK, P. HUŤka - TAKETA, otec mil. chlívků Fr. Minář - STŘELEC a mnoho dalších.

marmat ( 9. března 2020 22:46 )

Schlafenberg:
FAKT ???
Jste Semelová, nebo Skála ?????
Každopádně zoufalec

marmat ( 9. března 2020 22:45 )

Už se "omluvil" za nadsázku a přehodnotil JE na
UDAVAČE ....
a s tím souhlasí min.33% národa , že....???
Mohl To nechat tak....
jen 100% zm.d přeskočí České úřady a udává COKOLIV do Bruselu

Omasta ( 6. března 2020 14:48 )

Babiš může říkat co chce. Když prohraje soud o na cti utrhaní, tak zaplatit 100.000 je pro něj méně než zaplatit stovku.

hejhej ( 6. března 2020 14:18 )

satanas: nebo kráva Šojdrová apod. kreatury za půl mega měsíčně - vlastizrádci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa