Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nešlo to jinak, hájí nákupy z Číny Hamáček a ukázal čísla. Fiala zmínil eldorádo

Aktualizováno -
28. května 2020
10:03
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
28. května 2020
09:00

Čtyři body má dnešní mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Svolali ji opoziční Piráti a ODS. Vládní kluby ANO a ČSSD diskusi podpořily. Program schůze schválili poslanci po téměř třech hodinách, kdy se u pultu střídali politici s přednostním právem. V rámci diskuse by mělo zaznít, jak ministři v době nouzového stavu nakupovali ochranné zdravotnické pomůcky. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch poslancům řekli, že nemají problém podrobit se kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu, sněmovní vyšetřovací komise podle nich ale nemá smysl. 

Vyhodnocení průběhu první vlny pandemie koronaviru na území České republiky a opatření k prevenci druhé vlny, proč se některým lidem nedostalo pomoci, nákup zdravotnického materiálu i návrh na zřízení vyšetřovací komise, která má rozklíčovat podíl soukromých firem zapojených do různých opatření a nákupů v rámci koronaviru.

„Smyslem schůze je, ve chvíli, kdy jsme si oddechli a vracíme se k normálu, abychom si tu udělali nějakou revizi toho, kde jsme, jak jsme to zvládli a kam chceme jít a jak jsme připraveni na další vývoj. Žádám vládu, aby takto tu naši iniciativu chápala. Je to podaná ruka,“ apeloval ve Sněmovně na začátku mimořádné schůze předseda nejsilnější strany Petr Fiala (ODS).

Při svém vystoupení vyzval především vládní poslance, aby schválili program schůze, a mohli tak vystoupit všichni politici, ne jen ti, s přednostním právem. Pro vládu prý vidí tři úkoly.

„Jak se naučíme s koronavirem žít. On nezmizel, bude tu s námi ještě nějakou dobu a náš cíl by měl být, abychom už nikdy nemuseli vypínat celou Českou republiku,“ podle Fialy je nutné vědět všechny varianty, na které se vláda chystá v případě nástupu možné další vlny šíření nákazy.  

„Druhý úkol je, abychom zachránili a ochránili ekonomicky ty, kteří mají na takovou ochranu nárok,“ dodal Fiala s tím, že je potřeba také udělat inventuru toho, co se povedlo, co se nepovedlo.  

„Občané si zaslouží, abychom zastavili to eldorádo, které tu probíhalo v posledních dvou měsících při nákupu pomůcek na ministerstvu zdravotnictví,“ dodal Fiala. 

Třetí úloha pro dnešní schůzi má být podle Fialy otázka, jak postavit Česko znovu na nohy. „Není možné pokračovat tam, kde se skončilo před krizí,“ dodal Fiala třetí úkol pro dnešní schůzi, tak jak by ji chtěla vést ODS.  

Po šéfovi ODS Fialovi vystoupil v Poslanecké sněmovně se svou rekapitulací vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Ve chvíli, kdy prý poprvé přišel na vládu s požadavkem na svolání Ústředního krizového štábu, byly ve Státních hmotných rezervách nedostatečné zásoby respirátorů a dalšího ochranného materiálu. 

„Ve skladu státních hmotných rezerv bylo 10 tisíc respirátorů a ochranných brýlí, což by stačilo na deset dní, pro jednu krajskou nemocnici,“  začal se svým výčtem Hamáček. 

24. února podle Hamáčka ministerstvo vnitra vypsalo výběrové řízení na nákup tohoto materiálu, ale neúspěšně.  

„Museli jsme ho zrušit, protože se do něj nikdo nepřihlásil. V ČR v té době neexistovala nabídka na dodavatele respirátorů. Ani českých ani ze zahraničních,“ odmítl Hamáček, že by stát nepostupoval transparentně při nákupu pomůcek.  „Čtvrt milionů lidí ve zdravotnictví bylo reálně ohroženo na životě a na zdraví,“ varoval Hamáček s tím, že vláda musela začít konat. S úkolem od premiéra Andreje Babiše na zajištění centrálního nákupu zdravotnických pomůcek podle svých slov odcházel Hamáček z ministerstva průmyslu a obchodu 14. 3.

„V ČR neexistovala adekvátní nabídka ochranných zdravotnických prostředků –  čeští výrobci neměli množství výrobků, které by stačily na 6 týdnů,“ zopakoval před poslanci. „Všichni jsme věřili, že to děláme proto, abychom zachránili lidské životy. Nikdo nevěděl, jak hlubokou krizí si budeme muset projít,“ dodal vicepremiér.  

„Dne 19. března 2020 předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula definoval a následně předseda vlády ČR Andrej Babiš schválil minimální počty OOP požadované po MV ČR v rámci centrálních nákupů pro komplexní zabezpečení České republiky na dobu 6 týdnů takto:

- 120 miliónů roušek

- 18 miliónů respirátorů FFP2

- 10,8 milión FFP3

- 1,8 miliónů ochranných zdravotnických oděvů

- 12 milionů rukavic

- 300 tisíc zdravotnických ochranných štítů

 - 1 milión kusů rychlotestů a další zdravotnický materiál,“  vyjmenoval Hamáček počty zdravotnického materiálu, které byly potřeba. 

„Jsme připraveni se podrobit kontrole NKÚ i ministerstva financí,“ řekl Hamáček ve sněmovně, vznik kontrolní vyšetřovací komise ale podpořit odmítá, jde prý o politizaci celé situace. „Nikdo situaci nezneužil, nikdo ji nezneužil. Jsem přesvědčen, že krizové štáby si zaslouží respekt a účtu,“ zakončil své vystoupení Hamáček. 

Předseda komunistů Vojtěch Filipvaroval před politizací celé diskuse. „Chtěl bych poděkovat těm, kteří byli schopni racionálně vyhodnotit situaci. Nechtěl bych, aby z toho celého hodnocení jsme udělali jakýsi politický jarmark,“ apeloval na vystupující Filip. 

V diskusi měl vystoupit přednostně právě také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. V době, kdy se ale jeden z největších kritiků vlády ANO a ČSSD podporované KSČM měl dostat na řadu, nebyl přítomný v sále, a tak ho řídící schůze přeskočil. 

Vojtěch: Musíme se poučit

„Pokud nás tato krize něco naučila, tak to bylo to, že musíme být rychlí a musíme umět jednat,“ chlubil se ve Sněmovně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Za jeden z největších úspěchů mého a této vlády je, že jsme ochránili naše zdravotnictví. A připomněl, že například ve Velké Británii zemřelo na 300 zdravotníků v první linii,“ poukázal na ochranu zdravotníků Vojtěch. Následně ale přiznal, že materiálu bylo následně velmi málo. A do budoucna by se podobná situace podle něj neměla opakovat.  

„To, že těch ochranných prostředků bylo zoufale málo, to je pravda a to jestli tato schůze má mít nějaké závěry, tak je to zajištění dostatečného množství zásob. To je jedna z věcí, kde se musíme poučit a udělat změny,“ připustil Vojtěch s tím, že nikdo nedokázal dohlédnout důsledků krize.

Jeho ministerstvo prý dalo už požadavek na zásoby za 3,5 miliardy korun. „Nejde jen o ochranné pomůcky, ale také o plicní ventilátory,“ vyjmenoval ministr Vojtěch. Původně mělo provádět nákupy jak jeho ministerstvo, tak ministerstvo vnitra. Nakonec centrální nákupy spadly pod vnitro a následně pod Správu státních hmotných rezerv.

„Nemáme problém se podrobit kontrole. Postupovali jsme tak, jak jsme mohli,“ hájil nákupy za ceny, které byly na čínském trhu, Vojtěch. 

Vojtěch jako jeden z mála vystupujících dnes vystoupil na mikrofon stále chráněný rouškou. Situace okolo šíření nákazy je v rámci České republiky klidnější. Existují ale prý stále dvě ohniska. „Máme dvě relativně problematické komunity. Jedna je Praha, kde nejsme schopni dohledat toho původního pacienta, druhé místo je Karvinsko,“ rozvolňování v dalších krocích bude proto podle Vojtěcha kromě Karvinska, tedy v okolí zavřeného dolu Darkov pokračovat. Povolovat se tak budou hromadné akce s větším počtem lidí. 

„Musíme situaci sledovat. Zatím se zdá, že se nákaza nešíří masivním způsobem do jiných okresů nebo krajů. Určitě nechci při dalších případných vlnách vypínat celou republiku a dělat plošná opatření,“ avizoval Vojtěch, že se při příští případné vlně nebudou přijímat tak tvrdá restriktivní opatření. Pokračovat se má v projektu Chytré karantény. Ministerstvo chystá její druhou verzi. 

Kalouska pozlobil telefon

Kalousek se dostal nakonec ke slovu, se zpožděním. Od zahájení schůze uplynuly více než dvě hodiny. Tou dobou ještě nebyl schválený její program. 

„Řada rozhodnutí, které vláda činila, nebyla podložena daty. Vláda rozhodovala často na základě informací, které veřejnost neměla,“ trval Kalousek na svém výroku ze začátku krize, když se divil, že vicepremiér Hamáček chtěl vyhlásit nouzový stav v době, kdy byli v České republice tři nakažení. 

„Ano, Kalousek říkal, že pokud pan Hamáček chce vyhlásit nouzový stav při třech nakažených, tak má informace, které veřejnost nemá,“ zopakoval svůj výrok šéf poslanců TOP 09. Při příchodu k řečnickému pultu musel rychle sahat do kapsy saka, protože mu začal zvonit telefon.  

Diskuse povolena

Program schůze nakonec více než hodinu před polední pausou prošel. Pro jeho schválení hlasovalo 158 ze 156 přihlášených poslanců a poslankyň. Opoziční SPD avizovalo dopředu, že iniciativu Pirátů a ODS ke svolání schůze považuje za pouhou politickou show. Nejvyšší kontrolní úřad už oznámil, že nákupy pomůcek ministerstvy vnitra a zdravotnictví prověří. 

 „Navrhujeme 14 usnesení Poslanecké sněmovny, které řeší dílčí opatření, abychom byli připraveni na případnou druhou vlnu,“ řekl před jednáním Sněmovny předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Piráti chtějí vědět, kdo byl konkrétní osobou, která rozhodla, že se některá opatření přesunou z režimu krizového zákona pod režim zákona o ochraně veřejného zdraví, tak aby se stát vyvázal z možnosti žalob.

„Základem vyhodnocení je ČR, že si vedla relativně dobře. Pokud se podíváme na mezinárodní srovnání poměru úmrtí na milion obyvatel, tak jsme si už tak dobře zase nevedli,“ dodal Michálek s tím, že například Slovensko má lepší skóre.

Piráti chtějí také, aby se Česká republika dostala na zhruba 30 tisíc testů denně. „Jsme zatím na hony vzdálení,“ varovala místopředsedkyně pirátů Olga Richterová. Upozornila také na nové ohnisko v Karvinské, dole Darkov. „Nevíme, zda vláda dělá vše pro to, aby nebylo třeba dát do karantény celé město.“ 

Ministr vnitra a vicepremiér Jana Hamáček je podle svých slov připravený si ve sněmovně obhájit vše, co jeho úřad v době nouzového stavu udělal. 

„Chceme, aby naše kontrola poskytla zpětnou vazbu, jak stát v době krize postupoval, a přinesla i poučení, čemu se vyhnout. A je potřeba reagovat rychle, protože tato složitá situace ještě není za námi. Věřím, že tak státu pomůžeme připravit se do budoucna na podobnou krizi,“ komentoval rozhodnutí kolegia prezident NKÚ Miloslav Kala.

Kala v neděli řekl České televizi k důvodům kontroly, že jde především o velký objem peněz utracený bez zvýšené kontroly. Dalším důvodem byly podle něj výrazné rozdíly v cenách a pravděpodobně budou i problémy u certifikátů a obdobných dokladů. Kala řekl již před měsícem serveru HlídacíPes.org, že pokud jedno ministerstvo nakupuje respirátory za 34 korun a jiné za 636 korun, děje se něco nesprávného.

Video  Do Česka dorazily respirátory z Číny: Babiš mluvil o válce a děkoval i Zemanovi s Tvrdíkem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pokračovat by dnes mohla také řádná sněmovní schůze. Na programu by byly zejména pravidelné interpelace na členy vlády. Připravený je prý odpovídat také premiér Andrej Babiš.

panda82 ( 28. května 2020 16:08 )

Probuď se a potom piš

panda82 ( 28. května 2020 16:06 )

Fialo až budete sestavovat tu vládu, co si tak fandíte, tak jsem zvědav jak budete reagovat na rýpaly, kritiky, jo po boji je každý generál, hlavně ODS a Piráti, jinak kde byli ukryti? Rozváželi aspoň ty balíky?

kukuku ( 28. května 2020 14:00 )

Podle článku "Pro jeho schválení hlasovalo 158 ze 156 přihlášených poslanců...". Asi někteří stachanovci v parlamentu jeli na víc soustruzích.

SoIfernus ( 28. května 2020 13:28 )

Je to takovy zzenstely drsnak, hehe.

al.bunda ( 28. května 2020 13:24 )

Fiala je takový ODSácký Slávek Sobotka, taky je vede nejkratší cestou do péérdele

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa