Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Vojtěch se čílil u Moravce: Prymulovy výroky byly za hranou! Děsila ho jeho popularita?

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
24. května 2020
13:30

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) měl výroky odcházejícího náměstka Romana Prymuly za nekolegiální, podle něj byly za hranou. Neviděl možnost jeho dalšího působení Prymuly na ministerstvu. Hlavním důvodem k odchodu prý ale není jeho chybějící bezpečnostní prověrka. V Otázkách Václava Moravce zároveň ministr popřel, že by ho děsila Prymulova narůstající popularita.

„Vůbec nezpochybňuji jeho znalosti, ale ten argument je naprosto lichý. Já jsem vyžádal bezpečnostní prověrku po všech náměstcích na ministerstvu zdravotnictví v dubnu 2019, kdy ještě žádná pandemie nebyla,“ odmítá Vojtěch, že by se chtěl zbavit Prymuly kvůli jeho rostoucí popularitě skrze nezískanou bezpečnostní prověrku.

Vojtěch je přesvědčený, že před krizí Prymulu příliš lidí neznalo. „Já jsem nepozoroval, že bychom si přestali rozumět. Normálně jsme spolu spolupracovali a pak jsem viděl ty výroky pana profesora, které podle mého byly za hranou, byly nekolegiální a v takovém případě si těžko dokážu představit, že pokud se podřízený ministra takto veřejně vyjadřuje, tak že by nadále se mnou mohl spolupracovat,“ vyčítá Vojtěch Prymulovy mimo jiné výroky, když jeho náměstek serveru Seznam Zprávy veřejně řekl, že se na ministerstvu zřejmě bojí jeho popularity. 

Vojtěch novou pozici Prymuly jako vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví nebere jako oslabení své pozice coby ministra zdravotnictví.

„Jsem rád, že pan profesor byl součástí týmu, ale ten tým nebyl jen pan profesor. Byl to celý tým na ministerstvu zdravotnictví, který odvedl výbornou práci. On byl člověkem, který prezentoval ty věci a s tím nemám problém. Ale problém mám s tím, když dává takové výroky, které jsou z mého pohledu neakceptovatelné pro nějakou další spolupráci,“ stojí si za svým Vojtěch.

S Prymulou ale podle svých slov nemá problém i nadále z jeho nové pozice spolupracovat. Na Prymulovo místo je nyní vypsáno výběrové řízení podle služebního zákona. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) nyní čelí kritice - a to i ze strany svého koaličního partnera Jana Hamáčjka (ČSSD) - že se chystá stáhnout Prymulu na Úřad vlády a zřídit mu nové křeslo zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) řešil u Moravce mj. otázku končícího náměstka Romana Prymuly Ministr Adam Vojtěch (za ANO) řešil u Moravce mj. otázku končícího náměstka Romana Prymuly | Reprofoto ČT

„Vy nemáte na ministerstvu nikoho, kdo řídí vědu a výzkum ve zdravotnictví?“ divil se v České televizi bývalý ministr průmyslu a obchodu a původní profesí lékař Martin Kuba (ODS), který se ujal na jihu Čech regionálního testování lidí na protilátky proti koronaviru.  

Zmocněnec pro Moravce?

„Je to politická hra, proč pana Prymulu udržet. Je to takový politický kočkopes. Kdyby to fungovalo jako firma, tak teď nemůžete zjistit, že nikdo neřídí vědu a výzkum ve zdravotnictví,“ je Kuba přesvědčený, že podobná funkce ve státní správě a především na ministerstvu zdravotnictví měla už dávno fungovat a ne se zřizovat až nyní.

„Je to klasická politická hra. Vezměte si, že by Česká televize zřídila zmocněnce pro Václava Moravce. To se teď bude dít panu ministrovi. Skoro by bylo korektnější, aby, když se zjistilo, že tu nikdo nedělá vědu a výzkum, tak aby se vyměnil ministr, nic vůči vám,“ pokračoval Kuba.

Dernerová: Uměle vytvořená funkce pro Prymulu

Senátorka a lékařka Alena Dernerová vidí situaci podobně. Funkci pro Prymulu bere jako ušitou přímo pro něj. „Upřímně si myslím, že je to uměle vytvořená funkce pro pana náměstka,“ míní. Sama ale podpořila ministra Vojtěcha v jeho požadavku, aby měli všichni náměstci na ministerstvu bezpečnostní prověrku.

„Požadavek pana ministra na to, aby měl bezpečnostní prověrku, byl naprosto legitimní. Pokud pracuji tak vysoko ve státní správě a jsem státním úředníkem, tak musím tu prověrku mít. I když známe případy, kdy ji nemají, ale to by se dít nemělo,“ zastala se ministra Dernerová. Bezpečnostní prověrku na stupni přísně tajné nemá v současné například kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář.

Senátorka: Premiér podkopává ministra

S novou funkcí pro Prymulu už ale Dernerová tolik spokojená také není. „Vždy, když se vytvořila nějaká funkce vládního zmocněnce, tak to nikam nevedlo,“ upozornila.

Premiér vytvořením nové pozice vládního zmocněnce podle Dernerové oslabuje pozici ministra Vojtěcha. „Mám pocit, že to bude takové dvouhlavé vedení ministerstva,“ reagovala. Sama je přesvědčená, že vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví ani není potřeba. „Když jsme ho neměli do teď, tak není potřeba ani dnes,“ dodala senátorka.

Podle průzkumu pro Českou televizi od společnosti Kantar CZ přitom patří Roman Prymula mezi nejdůvěryhodnější vládní představitele v době koronavirové pandemie. I když jeho důvěryhodnost od začátku měření v polovině března mírně klesla, stále žebříčku vévodí se 37% procenty.

Druhý je vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se 27% v třetí vlně měření, která proběhla od 21. do 22. dubna. Premiér Babiš má 20 procent, o jeden procentní bod si od druhé vlny polepšil, na začátku měření měl ovšem důvěryhodnost na 27%. Adam Vojtěch je důvěryhodný jen pro 6% z 800 dotázaných.  

Roman Prymula v průzkumu, který zveřejnily Otázky Václava Moravce, porazil Vojtěcha Roman Prymula v průzkumu, který zveřejnily Otázky Václava Moravce, porazil Vojtěcha | Reprofoto ČT

Poslední týden Prymuly

Dosluhující náměstek ministra zdravotnictví Prymula by přitom měl strávit poslední týden ve funkci. Kancelář vyklidí k poslednímu květnu a na Úřad vlády jako vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví by měl nastoupit od června.

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS také uvedl, že bude i nadále působit na akademické půdě. Do politiky se prý vstoupit nechystá. Premiér Andrej Babiš připustil pro iDnes.cz, že mezi Prymulou a ministrem Vojtěchem nepanovala dobrá atmosféra. Prý si nesedli. Babiš odmítá, že by vytvořením nového místa zařizoval Prymulovi trafiku.

„Pan Prymula má už dávno nabídky ze soukromého sektoru. Je dobře, že zůstane ve státním sektoru. Nikomu nedávám trafiky, nejsme tradiční demokratická strana,“ odmítl Babiš v týdnu doraz novinářů s tím, že Prymula bude mít jako vládní zmocněnec nižší plat, než jako náměstek na ministerstvu zdravotnictví.

Premiér také věří, že Vojtěch a Prymula budou spolu i nadále spolupracovat. „Pan Prymula a pan ministr budou spolupracovat, na to dohlédnu,“ dodal Babiš, kterému nevadí, že Prymula nemá bezpečnostní prověrku, kterou po něm požadoval ministr Vojtěch.

Po vypuknutí epidemie v Česku Prymula řídil Ústřední krizový štáb, od konce března stojí v čele Centrálního řídícího týmu covid-19, který má na starosti projekt chytré karantény, kapacity nemocnic, laboratoří či testování nakažených. Od 25. května ale projekt přechází z armády pod ministerstvo zdravotnictví.  

Video  „Méně nařizování, více vysvětlování,“ hodnotí protikoronavirová opatření epidemiolog z IKEM  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ANO_nam_bude_lip ( 24. května 2020 20:22 )

Tak to je super kvalifikace na ministra zdravotnictví.

horaIysa ( 24. května 2020 20:18 )

Mně není především jasné, jakou řečí komunikuješ. Nenašel to ani google. Takže jestli tady chceš mentorovat o významu nějakých slov, dej si do pořádku především tvůj vlastní slovník.

hulmihosoudruhu ( 24. května 2020 19:24 )

Protože Vojtěch neměl co říci, neboť netušil, o čem ti lékaři mluví.

hulmihosoudruhu ( 24. května 2020 19:21 )

V roce 2005 se jako zpěvák účastnil soutěže SuperStar, kde dostal přezdívku Ken, přičemž vypadl v semifinále. Několik let zpíval v českobudějovickém swingovém orchestru Metroklub Big Band.

gejzovic ( 24. května 2020 19:21 )

ten na stary kolena chce byt na vysluni jsou jini kteri chodi vplastich a moc otom nemluvi,je my zvas spatne,co jste to za lidi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa