Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chaos kolem sundání roušek v Česku: Vojtěch mluví o květnu, Prymula o červnu

Autor: ČTK, ula - 
11. května 2020
14:30

Nosit roušky venku by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nemuselo být povinné od 25. května, řekl v ČT. Bude ale třeba dodržovat rozestupy dva metry. Stejné datum zmínil i šéf skupiny pro rozvolňování opatření ministerstva zdravotnictví, epidemiolog Rastislav Maďar, pro Český rozhlas. Náměstek Roman Prymula ale pro MfD zmínil, že se počítá s 15. červnem. O polovině června hovořil v neděli i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Jak to tedy s rouškami nakonec bude? O uvolňování jejich nošení má jednat i pondělní vláda, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Přední muži boje proti pandemii koronaviru v Česku se v posledních dnech neshodli, kdy přesně odložíme roušky ve venkovním prostoru, naopak shoda panuje nad tím, že ve vnitřních prostorech budou nutné dál.

„Byl jsem nakupovat (...) Viděl jsem lidi, že někteří nosí, někteří nenosí, musíme se pobavit o tom, jak to bude s nošením roušek ve venkovních prostorech, u vnitřních to samozřejmě není ještě vůbec debata,“ uvedl v nedělním hlášení premiér Andrej Babiš (ANO).

Nosit roušky venku by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nemuselo být za určitých podmínek povinné od 25. května, řekl dnes v České televizi. Bude ale podle něho třeba dodržovat rozestupy nad dva metry. Zároveň bude chození bez roušek možné jen tehdy, pokud člověk bude venku sám nebo se členy své domácnosti. Původně ministr a epidemiologové prosazovali zachování roušek nejméně do poloviny června. Ve vnitřních prostorech nebo MHD bude povinné i nadále.

„Jde o kompromisní návrh, který jsme projednali i s epidemiology a dnes s ním jdu na vládu,“ řekl ministr Vojtěch. Dříve než 25. května by to podle něj nebylo rozumné, protože dnes dochází k velkému uvolňování přijatých opatření, například se otevírají obchodní centra nebo zahrádky restaurací. Bude podle něj dopad zmírnění opatření potřeba vyhodnotit, než se povolí další.

Maďar: Roušky sundáme v květnu, pokud to situace dovolí

O datu 25. května hovořil i virolog Rastislav Maďar. Ten Českému rozhlasu řekl, že sundání roušek venku je podmíněno tím, že se epidemiologická situace bude vyvíjet podle předpokladů.

„Ideálním datem je pro nás polovina června, ale jsme schopni akceptovat, že už za dva týdny by se roušky nemusely nosit ve venkovních prostorách,“ řekl ČRo Maďar.

Prymula: Roušky dolů až v červnu

Naopak se sundáním roušek počítá Roman Prymula až 15. června. „Ano, v letním prostředí bude snaha, aby byly roušky v exteriérech omezeny, ale ve vnitřních prostorech ještě nějakou chvíli budou (...) Uvidíme, jak se bude epidemie vyvíjet. Počítáme s datem 15. června. Ale určitě ne 17. května,“ uvedl Prymula.

Zároveň nevylučuje, že roušky opět budeme muset nandat na podzim. „Pokud dopad na společnost bude rozumný a nikterak dramatický, tak můžeme bez bázně a hany roušky minimálně ve venkovním prostředí sundat,“ řekl MfD Prymula a varoval: „Já si myslím, že na podzim je budeme používat intenzivněji (...) Protože kombinace podzimní chřipky a koronaviru bude obrovský problém.

Hamáček: Roušky sundáme v červnu

Také premiér Babiš a ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) v neděli řekli, že roušky by mohly být povinné jen v uzavřených prostorech. Venku by je lidé nosili pouze na doporučení. Podle Babiše by se ale pravidla mohla při příznivém epidemiologickém vývoji uvolnit dříve.

Video  Další občané ignorují pravidla a chodí bez roušky. Při prokázání totožnosti strážníky vulgárně napadali.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 11. května 2020 16:41 )

Podle zdravotníků bychom je měli nosit až do konce srpna. Sichr je sichr. Podle ekonomů už měly být dole. Kšeft je kšeft.

ivoadler ( 11. května 2020 16:38 )

Já jí sice nesundavám, ale nosím jí pod nosem. Vlk se nažere a koza zůstane celá.

adam.jacques ( 11. května 2020 15:35 )

Strčte si ty roušky do prd*le vy šašci a pak si založte komunitu! 🙂🙃 A tohle jsou naši odborníci. Blbej a blbější...

zdeenna ( 11. května 2020 15:23 )

Souhlasím 👍👍👍

zdeenna ( 11. května 2020 15:22 )

Rouškou už pár dní venku nenosím,mám chronické onemocnění plic a nemohu v ní dýchat.Nasazují si ji jen v obchodě a nikdo mě nedopustí ji venku nosit.Tak ať si vláda rozhodne jak chce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa