Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prymula o druhé vlně epidemie: Kdy ji máme čekat? A pochvaluje si čínskou medicínu

Autor: for - 
26. května 2020
10:40

Podle končícícho náměstka ministra zdravotnictví a budoucího vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly se koronavirus na podzim pravděpodobně vrátí, nechce ale věštit z křišťálové koule. Epidemiolog se nyní obává především situace v Jižní Americe, jak poznamenal v rozhovoru pro server Novinky.cz. Řeč přišla i na Prymulovu zálibu v čínské medicíně. I přesto, že si myslí, že může tento druh medicíny ve spojení se západní udělat divy, nebude se ji podle svých slov snažit tlačit dopředu. 

Od počátku epidemie se experti bojí jedné zásadní věci - návratu koronaviru na podzim. I podle epidemiologa a nového vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly se to dá očekávat, jak uvedl v rozhovoru pro Novinky.cz. 

Prymula: Někdo věští z křišťálové koule

„Doufám, že na podzim všechno nezavřeme, ale druhá vlna je hodně pravděpodobná. Opatření jsou velmi rozvolněna. V Jižní Americe se koronavirus šíří nekontrolovatelným způsobem a očekává se, že ještě dva a půl měsíce se takhle šířit bude. Hrozí nebezpečí, že do Evropy přijde epidemie z druhé strany,“ uvedl s tím, že jelikož evropské země opatření rozvolňují samy o sobě, není vyloučeno, že se může virus objevit i dříve. 

Tisková konference po jednání vlády 17. 4. 2020 Tisková konference po jednání vlády 17. 4. 2020 | Úřad vlády ČR

Prymula také poznamenal, že existuje ještě jedna studie, která tvrdí, že druhá vlna nepřijde. „To považuji za věštění z křišťálové koule. Nikdo nemá tak dokonalý model, aby to mohl přesvědčivě dokázat. Objevila se singapurská studie, která určuje, ve kterém měsíci se ve které zemi nemoc zastaví, a to je podle mě už úplná futurologie,“ konstatoval. 

Spolu s podzimem by se pak mohlo opětovně vrátit nošení roušek, jak upozornil Prymula již dříve. Myslí si to i epidemiolog Rastislav Maďar. Ten ale v rozhovoru pro Blesk Zprávy poznamenal, že by se jejich nošení mohlo stát dobrovolným. 

„Myslím, že už nebudou lidé riskovat s tou počínající nemocí - nepůjdou ven, do MHD, do práce… Nebudou se chlubit tím, jací jsou siláci. Vlastně budou muset i zůstat doma, protože se objeví podmínka na testování proti koronaviru,“ uvedl Maďar pro Blesk s tím, že by se mohla zlepšit i proočkovanost. 

„Možnosti jsou v čínské medicíně“ 

Prymula promluvil i o své „zálibě“ v čínské medicíně. „Existuje řada lidí, jejichž stav se po těchto procedurách výrazně zlepšil. Lidem například s psychosomatickým onemocněním čínská medicína pomáhá,“ poznamenal. 

Nebojuje ale za to, aby se čínská medicína dostala do popředí, ale spíše o to, aby se její praktiky vhodně spojovaly s medicínou západní. „Tady ani tak nejde o vědu, jako spíš o doplňkovou medicínu, a tím se zabývat nebudu. Ale opravdu si myslím, že v této oblasti jisté možnosti jsou,“ odpověděl na otázku, jestli se z nové pozice vládního zmocněnce bude snažit tento obor více prosazovat. 

Prymula byl zmocněncem ustanoven v pondělí vládou. Během epidemie se stal nejmocnějším hlasem a jakousi tváří koronakrize. Dokonce podle průzkumů budil na veřejnosti největší důvěru. 

frantacizek ( 26. května 2020 23:46 )

stejně jako patologických jevů s tím spojených.

frantacizek ( 26. května 2020 23:44 )

teď je hodně trend zkoumání vlivu psyché na vznik nemocí, stejně jako výzkum abususu alkoholu matek na mateřské, samoživitelek (jak Blesk publikuje články o tomto tématu, nesouvisí to jen s karantenou v rámci korony, ten trend je dlouhodobý), stejně jako kyberšikany, to jsou hlavní tři proudy metodologie v rámci oboru psychologie posledních 10 let. Předtím to byla životní spokojenost, funkční věk jednotlivých věkových, profesních skupin obyvatel a abusus návykových látek.

frantacizek ( 26. května 2020 23:40 )

já jsem všechno možný, jen ne homosexuál, nechápu tvou poznámku.

bizon_pepa ( 26. května 2020 22:19 )

No sranfa je i to, že žádná první vlna epidemie nedorazila a Prymula už čeká druhou.Ale tak to prostě na vojně chodilo.

krissx ( 26. května 2020 21:20 )

Tak jsem četl, že ten Prymulův kámoš Dušek dnes přiznal, že 60% obětí "nákazy covid-19" vlastně zemřelo na jiná primární onemocnění. Němělo by se to tak potrestat jako šíření poplašných zpráv?? To je jako v pořádku jen strašit lidi a lhát?? Tvl tož to je úroveň. A ještě dostanou metály... zlý sen.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa