Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Česko je z nejhoršího venku, epidemie se zastavila. Přijde návrat k normálu, slibuje Vojtěch

Aktualizováno -
23. dubna 2020
09:18
Autor: red, Jakub Veinlich - 
23. dubna 2020
07:45

Epidemii nového typu koronaviru se v Česku povedlo zastavit. Na šíření nákazy se podle statistik neprojevily Velikonoce ani otevření hobbymarketů. Ještě se to ale může stát, řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Podle politiků lidé přes svátky polevili v dodržování přijatých opatření omezujících sdružování a někteří nenosili roušky. Na konci května bude podle odhadů v ČR asi 9000 pacientů s covid-19.

„Z dostupných dat lze konstatovat, že se žádný negativní vliv Velikonoc neprojevil. Musíme ale čekat, jestli se neprojeví ještě v příštích dnech. Předpokládáme ale, že se spíš neprojeví. Vysoké vzplanutí v příštích dnech nepředpokládáme. Další pozitivní zpráva je, že dokážeme jasně předvídat vývoj,“ řekl Dušek.  „Určitá část lidí vůbec neví, že měla příznaky, a prodělala nemoc,“ určitá část lidí je zachycena a léčena. 

I přes pozitivní čísla mají být lidé podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nadále opatrní. „Stále by lidé měli být obezřetní a dodržovat základní pravidla. Chtěl bych všechny vyzvat, aby nepolevovali, když budeme nosit roušku a dodržovat hygienická pravidla, jen tak můžeme dodržet ten pozitivní trend,“ vyzval ministr. 

„Opatření v Česku vnímám jako včasná a pozitivní. Postupně jsem se dostali zhruba k číslu 1. Povelikonoční vývoj ukazuje reprodukční číslo nižší než jedna,“ řekl Dušek, podle kterého se vývoj onemocnění daří zastavovat. „Jeden člověk dokáže nakazit méně než jednoho jedince. To znamená, že epidemie je zastavena,“ řekl Dušek k vývoji.  „Zhruba do konce dubna dosáhneme hodnoty 7400 až 8300 nakažených,“ dodal. 

Počet zemřelých se pohybuje podle Duška zhruba okolo hranice tří procent. V příštích dnech bude přibývat těch, kteří se z nemoci vyléčili. Většinou měli mírný, nebo střední průběh nemoci. 

 Počty vyléčených se podle Duška týkají všech věkových skupin pacientů: „Zaznamenali jsme vyléčení i ve věku 80+. Šíření viru se zastavuje, byť je potřeba zůstávat i nadále v pozornosti.“ Aktuální počet hospitalizovaných začal mírně klesat.

 „Lékaři se nakazili zhruba ve 12 procentech, pozitivních je třetina sester,“ což nepředstavuje k počtu zdravotního personálu podle Duška nijak vysoké číslo. „Epidemiologická situace je v tuto chvíli pozitivní a infekce se nešíří. Poznali jsme chování viru. Je možné zahájit postupný návrat k normálnímu životu. Je nutné restartovat zdravotnický systém,“ dodal šéf zdravotnických statistiků. Do konce dubna bude podle Duška kumulativně diagnostikováno 7800 až 8300 lidí. 

Podle náměstka ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Romana Prymuly je čas začít vracet život v Česku k normálu. Epidemiologové připraví několik scénářů.  „Počet osob, které šíří, je opravdu nízký. Připravíme detailní plán postupného rozvolňování. Snažíme se o návrat ke klidnějšímu životu. Především ve zdravotnictví. Včetně plánovaných výkonů,“ dodal Prymula, který na začátku šíření covid-19 stál v čele Ústředního krizového štábu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

amalka5853 ( 23. dubna 2020 17:07 )

Pane Vojtěch postavte se k pravdě "čelem" nééé bokem......říkám "čelem"!!!!!

Jirik-ta ( 23. dubna 2020 15:34 )

++++­++++++­++++++­++++++­++++++­++1 asi tak. Prostě si lžou a věřeji si jako kdysi. A nepomůže jim ani socha Koněva.

jajas ( 23. dubna 2020 11:38 )

Možná u nás je ta situace "relativně" dobrá, ale pokud se otevřou hranice, pak si můžeme být jisti, že nám tady "sousedé" opět přinesou další "várku". Určitě se k nám pohrnou, protože práce je tady dost (chybí brigádníci), takže nebudou moc otálet.....

fakt.fakt ( 23. dubna 2020 11:10 )

V době poměrně vysokých restrikčních opatření nakazí 100 infekčních pacientů dalších 70 zdravých, šíření se sice snížilo, ale nemoc nezmizela a bude se šířit dál. Jak to bude za normálních podmínek dává tušit zkušenost, že se opět šíření coronaviru značně zvýší stejně jak nákazu rozšířili lyžaři z Itálie.

spania ( 23. dubna 2020 10:37 )

No,ještě bych radši úplně nejásala.Ta nemoc se šíří pořád dál,i když už to možná není tak tak hrozné jako na začátku.Každý den ale slyšíme o nových nemocných,takže uvidíme,co to udělá dál,když se teď rozvolní ta pravidla.Pokud budou lidi stále dodržovat ta základní pravidla jako je nošení roušky,časté mytí rukou,hygiena a dezinfekce,nebudou se shlukovat ve velkém,atd.,tak se to třeba nezhor­ší.Kaž­dopád­ně,je jasné,že s touto nemocí tady budeme zápasit celý letošní rok,i ty další roky.Tenhle coronavirus už nikdy úplně nezmizí,bude tady jako chřipka,jen možná trochu zeslábne a najdou se na něj vhodné léky.Musíme doufat v zázrak a ve štěstí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa