Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko má třetí oběť koronaviru, babičku (†71) nakazila rodina. Vojtěch odrazuje od návštěv

Aktualizováno -
24. března 2020
21:40
Autor: sab, vei - 
24. března 2020
21:25

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze v úterý zemřela žena (†71). V nemocnici ležela dva dny s plicní chorobou, testy u ní prokázaly přítomnost koronaviru, kterým se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nakazila v rodině. Žena také měla další zdravotní problémy. Napojena na plicní ventilaci byla od včerejška.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) informoval na svém twitteru o třetím úmrtí v Česku v souvislosti s epidemií koronaviru. „Smutná zpráva z VFN. Zemřela pacientka roč. 1949, od 22. 3. hospitalizována s plicní chorobou. Měla další zdravotní problémy. Koronavirus u ní zjistili ve VFN. Bohužel se nakazila v rodině. Je mi to moc líto. Prosím všechny, aby své prarodiče teď nenavštěvovali, nebo vždy s rouškou,“ napsal.

Bezprostředně po oznámení ministr Vojtěch reagoval na dotaz Blesk Zpráv a dodal: „Problém u této konkrétní pacientky byl, že byla hospitalizována pro chronickou obstrukční plicní nemoc a nebylo zřejmé, že je potenciálně infekční. Až v průběhu hospitalizace se rozvzpomněla, že byla v kontaktu se svou příbuznou, která byla v Itálii před několika týdny. Lékaři ji proto hned odebrali a zjistili, že je pozitivní, a bohužel velmi krátce nato zemřela.“

Byla také polymorbidní, měla celou řadu chorob, dodal ministr. Žena byla od včerejška na umělé plicní ventilaci. „Já myslím, že toto musí vždy rozhodnout ošetřující lékař, oni ví, co dělají,“ odůvodnil v ČT Vojtěch to, proč nebyla žena napojena na plicní ventilaci dříve.

Ve vážném stavu jsou i mladší

Funkci plic ventilátory v současnosti zajišťují u devatenácti osob, které jsou ve vážném stavu. Na jednotkách intenzivní péče je v Česku 36 osob. Vojtěch zopakoval, že na zvýšení počtu vážných onemocnění jsou české nemocnice připraveny.

Do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze dnes dovezli „zázračný“ lék Remdesivir. Lékaři ho začali podávat pacientovi s těžkým průběhem onemocnění COVID-19, jde o experimentální léčbu. Žena tento lék nedostala.

Ministr Vojtěch pro Blesk Zprávy reagoval na dotaz, zda jsou všichni pacienti v kritickém stavu v podobném seniorském věku. „Ne ne, protože máme samozřejmě toho pacienta, který je léčen lékem Remdesivir, a ten je tuším roku 1966. Jsou pacienti, kteří jsou mladší. A i ti, co jsou staršího věku,“ řekl šéf resortu zdravotnictví.

Pro Blesk Zprávy přidal i několik dalších odpovědí:

Jak jsou na tom ostatní pacienti, kteří mají být v kritickém stavu? Je nějaký vývoj k lepšímu?

Všichni jsou v zásadě na tom podobně. Víceméně stabilizovaní, ale na umělé plicní ventilaci. A tento stav u těch pacientů může trvat několik týdnů.

Žádné zhoršení tedy u nikoho nepozorujete?

Zatím takovou informaci nemám.

A to jsou všechno pacienti, kteří jsou nakaženi jen koronavirem, nebo u některých jsou také nějaká další onemocnění?

Je tam často kombinace. Jsou to i pacienti, kteří mají další chronické choroby. Jsou to například diabetici, kardiaci, lidé s vysokým krevním tlakem. Chronické choroby jsou samozřejmě vždy přitěžující. Samozřejmě jsou mezi nimi ale také pacienti, kteří jsou nakaženi pouze koronavirem, jenž je postihl tím nejhorším možným způsobem. To znamená, že zasáhl plíce a jejich funkci. U většiny lidí vir zůstane v nosohltanu a nezasáhne plíce, ale u části bohužel ano.

Omasta ( 15. srpna 2020 14:50 )

Ti novináři lžou. Babička nezemřela na koronavirus ale s koronavirem.
Nikdo nezemřel na coronavirus! Důležitá odhalení Dr. Stojana Alexova, viz video
http­s://ww­w.top­cz.ne­t/vi­deos/­rozho­vor-alexov.html

Žádné restrikce nemají schopnost tu babičku ochránit před smrtí s koronavirem. Restrikce dookážou jen zpomalit nákazu a prodloužit dobu epidemie. To znamená, že před volbami bude stále dost nenakažených, kteří se bojí smrti, a to pomůže Babišovi vyhrát volby.

sorgedoktor ( 28. března 2020 11:23 )

vypovedni hodnota clanku mne uvadi do trochu chaosu. Bewbicka se setkala s pribnuiznou, ktera byl v Italii pred neškolika tydny....Takze pribuzna byla lidove receno zdracva, ale nosic viru...Tohkle budou zdravotnici tezko sledovat..

marmat ( 25. března 2020 17:35 )

Nejšílenější jsou trollí posudky lékařských postupů....
Snad dostanou za 20 let rozum...
Tyhle děti jsou zoufalý...DNO !!

marmat ( 25. března 2020 17:32 )

Afronix: Kolik Vám je....NAHLÁŠENO !!!
Jste velmi nemocná nula.

marmat ( 25. března 2020 17:30 )

Afronix: JSTE 100% NEMOCNÝ ...nervově...
Jinak by Vás redakce vynulovala ...dávno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa