Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Epidemie v Česku je pod kontrolou. Vojtěch zvedá varovný prst: Nenechme se ukolébat

Aktualizováno -
15. dubna 2020
09:10
Autor: sab, ČTK - 
15. dubna 2020
07:45

Epidemie koronaviru v Česku je pod kontrolou, přísná opatření zabránila nekontrolovanému šíření viru, je přesvědčen ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle odhadů bude na konci dubna v Česku 10 tisíc případů, čtvrtina z nich budou podle ÚZIS senioři. Díky současnému vývoji  může stát v následujících týdnech postupně uvolňovat část restriktivních omezení, zdravotnictví může začít obnovit běžnou ambulantní i lůžkovou péči a dosud odkládané operační zákroky.

Důležité ale podle Vojtěcha bude, jak se bude epidemii vyvíjet v následujících dvou týdnech. „Nenechme se ale ukolébat“ řekl Vojtěch s tím, že o uplynulých Velikonocích se testovalo výrazně méně než v jiné dny.

„Máme pandemii pod kontrolou, zabránili jsme nekontrolovanému šíření, to platí stále. Situace je v tomto směru pozitivní,“ prohlásil Vojtěch. Za klíčové kritérium pro zvládání pandemie považuje, že nemocnice zvládají péči o pacienty s onemocněním covid-19 a počet hospitalizovaných zůstává konstantní. Nemocnice tak mohou obnovit péči o další nemocné, vykonávat odkládané operace i běžnou ambulatní péči.

Ke konci dubna bude podle modelu připraveného Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) kumulativně asi 10.000 pozitivně diagnostikovaných případů covid-19. Dál se počítá s tím, že seniorů mezi nimi bude asi 25 procent, řekl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Do modelu se promítá počet neodhalených případů v populaci. Současné předpoklady počítají asi s deseti procenty, přesnější údaje ukáže studie reprezentativního vzorku populace, jejíž výsledek bude známý podle Duška asi za dva týdny. Druhou zásadní proměnnou jednotkou je reprodukční číslo, které uvádí průměrný počet lidí, které jeden nemocný nakazí.

„Aktuálně směřujeme k reprodukčnímu číslu, které je rovno jedné,“ uvedl Dušek. Podle něj by číslo mohlo být i nižší než jedna, což by předznamenávalo už ústup epidemie, ale data z Velikonoc nebyla kvůli nižšímu počtu testů zohledněna.

Nemocných bude méně, míní Vojtěch

ÚZIS odhady vývoje epidemie postupně zpřesňuje. Týden před koncem března předvídal, že v polovině dubna bude v ČR asi 8000 případů. Odhad z 1. dubna hovořil o 5600, což se potvrdilo. Nyní je v Česku 6151 nakažených. Před týdnem byl optimistický scénář 6300 případů. 

Na konci měsíce dubna mělo být podle prvních březnových odhadů celkově nakažených asi 14.200, před týdnem statistici prezentovali odhad asi 10.600. 

Výrazné změny se podle Vojtěcha nečekají. "Reálně bude těch lidí samozřejmě méně, protože nám výrazně v těch posledních dnech roste počet vyléčených v řádu desítek a stovek," řekl ministr.

Katastrofa by byla 45 tisíc nakažených

Vojtěch zároveň přiznává, že vývoj se musí sledovat. Zásadní je podle něj struktura nakažených. Od toho, kolik lidí je ve vážném stavu, se odvíjí to, jak jsou vytížené nemocnice a to je hlavní, na co je třeba se soustředit.

"Pokud by nám tady nějak masivně rostl počet hospitalizovaných pacientů a pacientů vyžadujících tu intenzivní péči, tak to je vlastně to nejhorší, co se nám může stát," popsal černý scénář ministr. V případě, že by tedy takto rostl počet vážně nemocných pacientů, uvažovalo by se o změně plánu uvolňování opatření, který vláda v úterý představila. celkové číslo nakažených podle Vojtěcha není natolik klíčové.

Jako katastrofu označil ředitel ÚZIS Ladislav Dušek situaci, kdy by se nakazilo 45 tisíc lidí. Minulý týden statistici uvedli, že nemocnice mají kapacitu pro zvládnutí i takového počtu. To v případě, že asi 13 procent z těchto lidí bude potřebovat intenzivní péči.

Scénář, ve kterém má Česko na konci dubna 10 tisíc nakažených je ale podle Duška realistický, ne optimistický. "S vysokou pravděpodobností se stane, pokud se nestane v přírodě nějaká katastrofa s tou infekcí," řekl.

Podle odborníků je finální počet lidí, kteří musí nákazou projít, aby se dosáhla komunitní imunitní rovnováha, více než 60 procent lidí. Podle náměstka ministra Prymuly zatím není jasné, jak silná vzniká po prodělání nemoci imunita. Zřejmě mladší a zdravější lidé s lehčím průběhem nemoci získávají jen slabou protilátkovou imunitu.

sorgedoktor ( 15. dubna 2020 15:04 )

Pristupujete k tomui jako nadrizeny oegan. Tech infoprm,aci je az moc.Dejte si mokry obklad na hlavu a pustte si Jachyma

muriQ ( 15. dubna 2020 14:21 )

A jé je, babě zase hrabe.

bobosobc ( 15. dubna 2020 14:20 )

Voghtííííííí

bosobobo ( 15. dubna 2020 14:18 )

voghte, jedeeeeeš, uz mas toho candatka naidky v ruce? pardon, na mrazáku?

poooresh ( 15. dubna 2020 12:55 )

To pisu tobe ty tlusta pyco.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa