Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Koronavirus jako nemoc šílených krav, mutace a modlitba za Čínu. Poslanci: Zpřísněme kontroly

Aktualizováno -
29. ledna 2020
05:52
Autor: Sabina Dračková - 
28. ledna 2020
19:54

Přísnější kontroly na ruzyňském letišti a mezinárodní opatření třeba ve spolupráci s Evropskou unií - to jsou některé z kroků, které by si lékař a zároveň člen poslaneckého zdravotního výboru Vlastimil Válek (TOP 09) představoval jako řešení problémů, které přináší koronavirus. Politici, kteří jsou zároveň povoláním lékaři, virus přirovnávají k nemoci šílených krav, viru SARS i ke španělské chřipce. Koronavirus má už 132 obětí, lék na něj stále neexistuje a šíří se do celého světa. O koronaviru byla v úterý řeč i ve Sněmovně. 

„Infekce se šíří podstatně rychleji, než byly ty původní odhady. Objevují se podezřelé případy i v řadě dalších zemí včetně České republiky a evropských zemí. To riziko, že vznikne epidemie, nedej bože pandemie, tady existuje,“ řekl Blesk Zprávám lékař a zároveň člen poslaneckého zdravotního výboru Vlastimil Válek (TOP 09). 

Akčně by podle něj měla reagovat hlavní hygienička. Hned na několik věcí se jí bude ptát na jednání vědecké rady ministra zdravotnictví. Zajímá ho hlavně, jaká další opatření Česko přijme.

Po jednání Bezpečnostní rady státu se mimo jiné nařídilo leteckému personálu, aby se snažil poznat cestující, kteří mají příznaky napadení virem, a také cestující informovat o tom, jak se nemoc projevuje. Informovanosti pasažérů mají přispět i cedule v prostorách letiště.

O koronaviru se mluvilo ve Sněmovně

Taková opatření jsou nedostatečná podle dalšího lékaře ze Sněmovny Bohuslava Svobody (ODS). „Předpokládám, že z jednání Bezpečnostní rady státu vzešlo něco svižnějšího,“ řekl před jednáním dolní komory Parlamentu.

Ten také navrhl, aby se téma zařadilo do programu jednání poslanců. Od vlády chtěl slyšet, jaké plánuje opatření proti šíření koronaviru, položil dotaz třeba na lůžkové kapacity, ptal se ale i, zda bude dostatečný počet připravených zdravotníků, jaký bude postup při potvrzení nákazy na našem území a jestli spolupracujeme se zahraničím, nebo jak jsme připraveni na to, že virus mutuje. S návrhem ale ODS neuspěla.

Hned po něm si vzal slovo ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a přednesl poslancům, jaké jeho resort podnikl kroky. „Není to tak, že bychom cokoliv podceňovali, situace se mění každým dnem,“ upozornil Vojtěch.

Připomněl také, že pacienty lze hospitalizovat na jiných infekčních odděleních, nejen v Nemocnici Na Bulovce, která je speciálně připravená. „Všichni ví, co mají dělat. Není potřeba vyvolávat paniku,“ podotkl Vojtěch. Situace podle něj zatím ani v jiných evropských zemích není krizová. Návrh zařadit téma jako bod jednání poslanci odmítli.

Video  Smrtící nemoc: Koronavirus pomáhají detekovat speciální balíčky  - Reuters
Video se připravuje ...

Opatření jsou dostatečná i podle pirátky a členky zdravotnického výboru Olgy Richterové. „Nelze to podcenit, ale fakt věřím našim hygienikům,“ řekla.

„V současné době je v České republice velmi malá pravděpodobnost nákazy, takže rozhodně není důvod k nějaké hromadné panice,“ upozornila předsedkyně zdravotního výboru Věra Adámková. 

Méně čínských turistů v Česku?

Válka i tak zajímá, zda se omezí počet turistů z Číny nebo jestli budou přísnější kontroly na hranicích a letištích. „On je to velký problém, infekce se objevuje prakticky stejně jako běžná chřipka. Ti pacienti jsou nachlazení, mají rýmu, mají kašel,“ připomněl Válek.

Čeští hygienici, epidemiologové a pracoviště infekční medicíny podle Válka fungují dokonale. Otázku by podle něj také měla více řešit Evropská unie, a to jako celek.

Podle členky zdravotního výboru Olgy Richterové se toto už mezi Čínou a Evropskou unií řešilo. „Pokud mám přesné zprávy, tak dnes (úterý) se zastavily veškeré hromadné zájezdy z Číny sem, což vlastně v kontaktu Číny s EU tvoří 80 procent cestujících,“ řekla Blesk Zprávám Richterová.

Někteří ale vidí hrozbu nákazy i jinde. „Pokud budou dál sem přilétat nějaké živly z centra té epidemie, tak určitě nějaká hrozba tady je, je otázka, jaké bude počasí,“ řekl lékař a místopředseda zdravotního výboru Jiří Běhounek (ČSSD). Upozornil také, že by lidé neměli do zasažených míst jezdit, a na to, že roušky obyčejně brání roznášení viru a ne vždy proti jeho vdechnutí.

Svoboda: Je to hrozba a způsob šíření viru není znám

Co se opatření týče, má Válek jasno, co by chtěl zavést. „Už od dob nemoci šílených krav existují obecné plány, jak nastavit pravidla, aby nevypukla pandemie, a ta si myslím, že by měla být nastavena jednoznačně ve všech zemích Evropské unie a v Čínské republice,“ řekl Válek s tím, že je potřeba taková prevence. Pětkrát větší ostražitost je podle něj na místě a nebyla by to prý žádná zbytečná hysterie.

„To, že v tom Wu-chanu je takové množství nakažených lidí, ukazuje, že to hrozba je a že se proti ní musíme bránit,“ myslí si Svoboda. „Je to stejná hrozba, jakou už jsme tady měli v podobě SARS, a nakonec historicky i v podobě španělské chřipky,“ dodal bývalý primátor Prahy a lékař Bohuslav Svoboda.

Vzhledem k tomu, že v Česku nebyl zatím potvrzený žádný případ, je podle Válka zbytečné, aby byli lidi nervózní. „Vzpomeňme si na tu hysterii kolem nemoci šílených krav, která ve skutečnosti v České republice měla nakonec nulový dopad,“ dodal.

Zdravotnický systém u nás je prý na špičkové úrovni. „V horší situaci jsou naši bratři a naši přátelé v Číně. Jako věřící bych požádal, ať se za ně pomodlí,“ řekl Válek.

„Ten způsob šíření viru není ještě úplně jasně znám. V tuto chvíli víme, že infekční je člověk, když je v tom centru, od prvního okamžiku, až 10 nebo 14 dnů pravděpodobně. Aniž by měl nějaké příznaky, to je velmi rizikové,“ upozornil také na nebezpečí toho, že koronavirus mutuje a mění se.

Video  „Roušky u nás v tuto chvíli nejsou na místě,“ hodnotí obranu před koronavirem v ČR Prymula  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Šíření toho viru je pravděpodobně kapénkové, to znamená kýchání a šíření vzduchem, ale i šíření pomocí rukou,“ řekl Svoboda, ale připomněl, že koronavirus mění i své infekční vlastnosti. Bylo by pak nutné izolovat lidi, kteří s dotyčným byli ve styku.

„V zásadě se u těchto věcí primárně dělá izolace v rámci rodiny a domácnosti,“ popsal politik a lékař Svoboda. „Dokonce se říká, že i v tom letadle je to otázka jen těch lidí, kteří sedí na sedadlech vedle toho postiženého,“ dodal.

„Obecně je třeba dbát na takovou tu pravidelnou hygienu. Lidé, kteří přijeli z nějaké té čínské provincie, určitě vědí, kde byli, a kdyby jim nebylo dobře, je určitě na místě vyhledat lékaře,“ dodala předsedkyně zdravotního výboru Věra Adámková. 

Válek: Tutlalo se jako u Černobylu

„Je otázka, jak dalece informace ze země, kde je totalitní režim, jsou pravdivé," nastínil svoji obavu Válek. „Když vybuchl Černobyl, jak jsme dostávali informace z tehdejšího Sovětského svazu a co byla realita. My nevíme, co se skutečně v Číně děje,“ řekl.

Mimo Čínu v demokratických zemích je podle Válka záchyt výborný, i díky tomu podle něj pandemie nehrozí. Podotkl ale, že je nutná maximální ostražitost.

„Teď se profláklo, že od prvního prosince už se vědělo, že se tam něco děje, to znamená, že máme dva měsíce zpoždění,“ zkritizoval způsob komunikace Číny i Jiří Běhounek.

Počet obětí smrtícího viru, který pochází z čínského města Wu-chan, už přesáhl stovku. Případy se objevují už i v jiných koutech světa. Nákaza už je v 16 zemích, v Česku se objevilo několik podezření, zatím se žádné nepotvrdilo. 

marmat ( 2. března 2020 19:06 )

karambol:
Vás admin kupodivu "přeskočil" !!!!?

marmat ( 2. března 2020 19:03 )

8vox8:
I takovou podobu může mít CHarita......nechat trolly "excelovat" a slušné klikat...
Jde o kšeft.....
Necharitativní

gejzovic ( 29. ledna 2020 11:30 )

Hlavne ty rousky dodat do parlamentu,povine pro opozici aby uz nemleli ty hovadiny a delali kcemu byli voleni

sixtin ( 29. ledna 2020 10:53 )

Navíc asi před 3 dny propraly v TV "Poštovné zdarma", protože na objednané zboží zákazník čeká týdny , nebo ani zákazníkům nedojde , nebo obdrží zákazníci to, co si vůbec neobjednali.
Takže jejich 10ks za 120Kč je leda k smíchu

sixtin ( 29. ledna 2020 10:49 )

Jiný e-shop je skladem nemá, ale na férovku píše, že je mít nebude a vysvětlijí: Kompletuje je pro ně Čína . Ta ovšem nyní nestíhá a navíc prý má Čína obrovskou zakázku z Filipín, kde se probudila sopka a po rouškách je tam obrovská poptávka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa