Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Velikonoce bez pomlázky a dlouhá omezení pro seniory, říká Prymula. A do lavic v rouškách

Aktualizováno -
9. dubna 2020
12:02
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
9. dubna 2020
11:10

Tvrdá opatření namířená na ochranu seniorů potrvají v Česku dlouhodobě, protože je třeba je před koronavirem nejvíc chránit. Ve Studiu Blesk to řekl epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Experti teď připravují konkrétní plán rozvolňování opatření v Česku, rozhodnout by se o něm mělo po Velikonocích. Za zcela jasné považuje to, že děti se do škol vrátí v rouškách.

„Restrikce vůči seniorům bude platit stále, pokud tady bude hrozit riziko nákazy tímto virem, a to si musí populace uvědomit. To není otázka jednoho, dvou měsíců, ten virus tu stále bude,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Podle Prymuly tu virus bude nejspíše několik let. „Je iluzorní si myslet, že následující sezónu nebude chřipka, ta se pravidelně vrací. U tohoto viru je to složitější v tom, že tady zřejmě není sezónnost. Snad tam má vliv vlhkost,“ zdůraznil epidemiolog. Nevyloučil ani mutování. „Máme tu kmen italský. Virus se chová jinak v každé lokalitě, má to vliv na závažnost klinických příznaků,“ dodal. 

Hygienici ve čtvrtek začínají s plošným testováním zaměstnanců domovů pro seniory a podobných zařízení, opakovat se podle Prymuly budou každé dva týdny. „Tak jak se ukazuje, v naprosté většině případů k té nákaze vedlo zavlečení prostřednictvím personálu,“ podotkl Prymula.  

Do školy v rouškách, ale bez odstupů ve třídách

Experti teď pro vládu připravují plán postupného uvolňování opatření, kabinet by ho měl projednat po Velikonocích. Podle Prymuly musí přijít i to, že se školy znovu otevřou. Pokud pak dojde k znovuotevření škol v polovině května, jak vláda avizovala, pro studenty se toho moc nezmění. Děti budou ve škole v rouškách.

O tom, jak bude výuka vypadat, se podle Prymuly intenzivně jedná. „Roušky by mít měly, nemyslím si, že se bude řešit systém nějakých velkých odstupů,“ zmínil. Žáci budou sedět v lavicích, tak jak byli před uzavřením škol, ale roušky budou muset mít.

„Problém může nastat v jídelnách. Rozvrství se to tak, aby nepřicházely do kontaktu nižší ročníky s vyššími a tak dále,“ uvedl Prymula s tím, že nadále budou platit hygienická opatření, ale nejspíše se ve škole nebude tolik řešit odstup osob. Mateřské školy podle Prymuly budou otevřené ve stejném časovém horizontu.

Video  Epidemiolog Prymula: O Vellikonocích bez šupačky, školách s rouškami i slibných lécích  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Roušky budou povinné i dál. „Roušky tu ještě chvíli budou,“ uvedl epidemiolog. Rozvolnění některých opatření sice nastane, podle náměstka to ale musí být pozvolné, aby nedošlo k zahlcení zdravotnického systému. 

Postupné otevírání hospod, restaurací i kaváren

Uzavřené hospody, restaurace a kavárny se budou otevírat postupně, v určitých vlnách a s určitými pravidly. „Tam bude určitá distance, aby ty stolečky byly dostatečně od sebe daleko,“ upozornil epidemiolog s tím, že podmínkou bude i to, aby tam byly hygienické prostředky.

„Řada těch opatření je tu už tak dlouho, že si lidé zvykli a to nebezpečí už si tolik neuvědomují,“ varoval následně Prymula. Sám prý viděl, jak se lidé opět začínají hromadněji scházet. „Měli by si na to dávat pozor, jinak je možné, že ta opatření nebudou rozvolňována,“ dodal s tím, že venkovní i vnitřní bazény a koupaliště se budou otevírat zřejmě jako jedny z posledních.

Jestli rodiče, kterým domácí výuka teď dává hodně zabrat, budou moci poslat své děti na letní tábory, v tom experti a vláda zatím jasno nemají. „Budeme se snažit, aby to opravdu možné bylo, ale bude to záviset na tom, jaké budou podmínky,“ prozradil Roman Prymula.

Jiné Velikonoce

Velikonoce se pro Česko výrazně změní. O šupání bychom si pak podle Prymuly měli nechat zdát. „Nechceme režim na Velikonoce uvolňovat. Aktivity ochrany totiž polevily, ale lidi by prostě měli zůstat doma,“ zdůvodnil to. 

Epidemiologovi vadí stigmatizování pozitivních obyvatel. „Setkali jsme se s tím, že někomu vymlátili okna, protože je nakažený. To by se dít nemělo,“ zmínil. 

Senioři budou v riziku do té doby, než bude spolehlivá vakcína, která umožní populaci imunizovat, nebo že vnímavost lidí na koronavir klesne. „To je ale záležitost mnoha, mnoha měsíců, to nejde nějakým jednorázovým excesem,“ uvedl Prymula s tím, že druhá možnost je spolehlivý lék, který zatím není. 

„Je tady řada kandidátních preparátů, které jsou slibné (...), ale ve všech případech mají třiceti- až čtyřicetiprocentní účinnost, pouze,“ dodal s tím, že taková úspěšnost je nedostatečná.

Nejsem členem týmu? Stejně spadají pode mne

Prymulovi nevadí, že není členem nového týmu, který má připravit plán na postupné uvolňování restrikcí. „Já nemusím být jmenován do těch dílčích týmů a ani zpravidla nejsem. Naprostá většina těch týmů je pode mnou,“ uvedl s tím, že s nimi je stejně denně v kontaktu.

Že by poté, co jej v Ústředním krizovém štábu nahradil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), byl na vedlejší koleji, si rozhodně nemyslí. A prohlásil: „S panem premiérem jsem každé ráno v hodinovém rozhovoru, co budeme a nebudeme dělat.“

„Já respektuji závažnost toho onemocnění. Ale nežiju ve strachu (...) Jelikož se ve štábu scházíme často, tak se testujeme jednou za týden nebo za deset dnů. Zatím jsem měl všechny negativní,“ dodal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula závěrem na dotaz, zdali se pravidelně testuje. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zlymikes ( 11. dubna 2020 07:15 )

a což takhle nahnat ty dědky a báby za plot, nejlépe žiletkového a nechat je tam aby neškodili. Uvnitř oddělit prostor pro senátory, aby mohli zvedat ruce.Problém by byl s dědkem Babišem, kterému je 65 let.

Pohybovenadany ( 10. dubna 2020 05:10 )

Jo , stejně jako přesouvání pneumatik . To bude paráda ... červen -červenec v rouškach . A s kuřákama a pivem na zahrádce je konec

joun ( 10. dubna 2020 01:44 )

Už jsem vícekrát tady psal, že jsem rodilý Brit a tak tedy k situaci v mé rodné zemi: ze začátku byl náš pan Prime Minister pro to, aby se "promořilo" co nejvíc lidí. když to začalo být vážné / a sám se vážně nakazil/, začalo se s opatřeními. Tady kdosi předlouze píše o Německu, ale je to asi tak, že vir se chová jinak v určitých prostředích a podle zpráv z britských deníků se mi zrovna nezdá, že by to v Německu měli zvládnuté. Ať jsou v ČR opatření jakákoliv, jedno je jisté, od začátku se to zvládá držet v aritmetických číslech. A co se týká výuky, moje děti chodí do školy zde a mají výbornou online výuku všech předmětů. 3koly a učitelé to mají zvládnuté, takže nebude problém pro děti, až se do školy vrátí. Učitelé pracují na 100%, nevím proč jim tady někdo vyčítá jejich peníze.

Bleskoska ( 10. dubna 2020 00:40 )

Tak politická elita se testuje co týden až 10 dní. Takže máme vysvětlený ten počet testů. Nemáme ale vysvětleno, proč se nemůže testovat obyčejný občan, který se sám přihlásí, že si myslí, že by bylo dobrénechat se otestovat. Nikdo nepč´řichází z plezíru - jeden se setkal s rozikovými, jiný se vrátil z rizikové oblasti, další se cítí být nemocen, ... Proč oni se nesmí testovat, ale poltická elita se testuje tak často automatickya na cenu testů se nehledí?

Brnooo ( 9. dubna 2020 23:20 )

Aby se nám to dobře počítalo - když vezmu milion žáků a studentů a průměrné 4 celé hodiny denně, tj. 2 roušky. Tj. 2M roušek denně x 5 dní v týdnu je 10 milionů roušek týdně do škol x 5 týdnů školy je minimálně 50 milionů roušek po zbytek školního roku. Ale asi jsem naivní, když čekám, že pokud po dětech chtějí roušky, tak jim je dodají, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa