Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zázračné“ léky na koronavirus budí naděje, Prymula varuje. A říká, co s domácí lékárnou

Autor: Jaroslav Šimáček - 
31. března 2020
05:00

Do Česka dorazil experimentální lék Remdesivir, který je podávaný nakaženému pražskému taxikáři. I Češi se však zajímají o další, alternativní možnosti léčby. A přípravky, jejichž názvy se skloňují v zahraničí. Ani čtenářům Blesk.cz tak neunikly zvěsti o arbidolu, volně prodejném v Rusku nebo Číně, či chlorochinu, po kterém propukla poptávka v USA (ale došlo i k tragickému omylu, který stál postaršího muže život). Nebo po japonských lécích na chřipku, které se nyní snaží získat i ČR. Jak to s nimi je, řekl Blesk Zprávám Roman Prymula a na svých stránkách přehledně řeší i SÚKL.

Čtenáři Blesk.cz měli možnost položit otázky na Romana Prymulu prostřednictvím formuláře na Blesk.cz. Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví odpověděl dodatečně i na část týkající se léků v době pandemie koronaviru.

Do Česka doputoval experimentální lék Remdesivir, za kterým stojí tým kolem českého vědce Tomáše Cihláře. Je podáván nakaženému pacientovi ve Všeobecné fakultní nemocnici – pražskému taxikáři.

„Stav muže je zlepšen, nicméně ještě vyhráno není. Stále je v procesu intenzivní léčby,“ poznamenává Prymula.

Kdy případně bude podán remdesivir dalšímu českému pacientovi, však zatím jisté není. „Remdesivir sem byl dodán v rámci humanitárního programu zdarma, program v tuto chvíli končí. Jedná se o dalším programu, který schvaluje Evropská léková agentura EMA a pak to používání bude prostřednictvím klinické studie. Měli bychom se dostat na více balení, než bylo v tom prvním případě,“ podotkl Prymula k možnostem dalšího využití experimentálního léku v Česku.

Chlorochin? Pozor na vedlejší účinky, varuje Prymula

Prymula dostal však i dotazy na řadu dalších preparátů. Lidé i na internetu hledají názvy jako chlorochin, ale také arbidol či plaquenil.

„Co si myslite o léčbě chlorochinem? Je možné, že se bude používat i v ČR? A co japonské léky na chřipku? (obsahující léčivou látku favipiravir - pozn. red.) Neměli bychom se o tyto varianty více zajímat?“ tázala se Prymuly čtenářka Blesk.cz s uživatelským jménem Jája. „Dobrý den, pane profesore Prymulo, lék Arbidol, volně prodejný v Rusku a Číně, zabírá na ebolu. Nebude se zkoušet i u nás?“ přidávala se Bára S.

„Dominantně se teď používá hydrochlorochin, který je částí léku Plaquenil. Jsou nějaké pozitivní zkušenosti, nicméně ten lék má skutečně řadu velmi závažných nežádoucích účinků. Je důležité, aby ta léčba probíhala pod dohledem lékaře. To, co by bylo největší neštěstí, by bylo brát ho preventivně nějakou dlouhou dobu. Tam by mohlo dojít opravdu k orgánovému poškození. Před tím bych varoval. Zatím ty účinky nejsou až tak průkazné, že bychom to plošně doporučovali,“ zareagoval pro Blesk Zprávy Prymula.

Omezený prodej francouzského léku v Česku

Ministerstvo zdravotnictví od 22. března přitom omezilo předepisování plaquenilu, antimalarika a antirevmatika francouzské výroby. Registrován v Česku žádný přípravek obsahující samotný chlorochin není.

„S ohledem na fakt, že podle dostupných vědeckých poznatků se léčivý přípravek Plaquenil jeví jako potenciálně účinný pro léčbu onemocnění Covid-19, je třeba předejít jeho nedostupnosti jak pro léčbu pacientů v registrovaných indikacích, tak pacientů s Covid-19,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Předepisovat plaquenil mohou nadále specializovaní lékaři včetně alergologů a odborníků v dětské revmatologii a dermatovenerologii.

Ruská pilulka

„Těch léků je samozřejmě celá řada, zatím o tomto se neuvažuje,“ poznamenal Prymula k arbidolu, preparátu, který obsahuje antivirotikum umifenovir a je používaný na léčbu chřipky v Rusku a Číně a testuje se, nakolik zabírá proti jiným virózám. A také koronaviru. Ruský výzkumný chemický a farmaceutický ústav jej vyvinul cca před 25 lety, schválen byl v roce 2009.

Ohledně potvrzení účinků u nemoci Covid-19 se však čeká na výsledky klinických studií. O superlék na pandemii ale dle všeho nepůjde. „Ten lék, alespoň to ukazují předběžné studie, spíše mírní průběh a komplikace a zkracuje dobu nezbytné hospitalizace,“ uvedl pro Info.cz Daniel Růžek z Laboratoře arbovirologie Parazitologického ústavu AV ČR.

Češi se snaží získat favirapir z Japonska

Existuje přitom i celá řada dalších experimentálních léků. Před používáním neověřených léků však varoval v Ženevě i šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pro tyto případy a lepší přehled Čechů vydal Přehled hodnocených léčiv na nemoc Covid-19, s tím, že ve všech případech jde stále pouze o experimentální léčbu.

Na jedno z léčiv upozorňuje nyní i Prymula. Jde přitom o již ověřenou variantu. „Favirapir (lék obsahující účinnou látku favipiravir - pozn. red.) je japonský lék, který má prokázanou účinnost, ten se sem snažíme skutečně dostat, byť zatím to vypadá, že získáme asi 80 balení, jinak to bude limitováno. Ale to je lék, který má prokázanou účinnost, i když na takové lehké formy,“ podotýká Prymula.

SÚKL upozorňuje, že favipiravir byl v klinickém testu podán 120 pacientům s nemocí Covid-19 a přispěl k jejich rychlejšímu uzdravení. „Dle studie účinkuje spíše v počáteční fázi onemocnění,“ poznamenává český úřad.

Domácí lékárnička? Neskupovat zásoby, radí Prymula

Dotaz pro změnu na obsah domácích lékárniček vznesl další ze čtenářů. „Kolik by měla mít operativně paralenu čtyřčlenná rodina, když by jeden člen onemocněl a je tady velká pravděpodobnost, že nakazí ostatní doma a budou v karanténě? Může se stát, že se k dalším balení nedostanou včas,“ podotkl čtenář, který se představil jako Rexrothak.

Padaly i další dotazy na to, jak si vybavit domácí lékárnu. „Já bych si nic do domácí lékárničky nepořizoval, protože pak tady budou úplně zbytečné zásoby. Ti lidé, kteří to budou potřebovat, tak by v lékárnách měli mít jakékoliv antipyretikum. Nemusí to být jenom paralen, může to být acylpyrin pro dospělé a další. Jiné specifické preparáty nejsou,“ zareagoval Prymula.

Pravděpodobnost nákazy od jednoho z členů rodiny je však poměrně vysoká, upozorňuje epidemiolog.

„Pokud budou s osobou, která je pozitivní, tak tam je žádoucí, aby byli ve dvou oddělených místnostech, aby se nekřížili, opravdu tam dodržovali zásadní opatření, protože jinak je opravdu vysoká pravděpodobnost, že v rámci společného rodinného pobytu se nakazí,“ doplnil Prymula ke druhé části dotazu čtenáře Blesk.cz.

Paracetamol mírní příznaky, ale neléčí

Lidé přitom vzali útokem lékárny a skupovali léky jako paralen a další přípravky. „Paracetamol, ale i ibuprofen jsou léčivé látky, které napomáhají ke zmírnění příznaků onemocnění, jsou na teplotu, mají analgetický účinek. Ale neléčí samotné onemocnění. Vzhledem k tomu, že se ty zásoby přesunuly z lékáren do domácností, tak jsme v souladu s tím vyzývali pacienty, aby ti, co je akutně nepotřebují, byli solidární se všemi občany,“ upozorňovala v ČT Irena Storová, ředitelka SÚKLu.

K potenciálně léčivému plaquenilu Storová poznamenala, že jej lidé začali skupovat také – právě proto ministerstvo vydalo mimořádné opatření, aby byl lék zajištěn pro chronické pacienty.

„Hodně často dochází k zaměňování těchto léčivých látek – chlorochin a hydroxychlorochin. Jsou to dvě rozdílné léčivé látky. Hydroxychlorochin má určitě menší nežádoucí účinky. Veškerá léčiva, která jsou zmiňována s infekcí koronavirem, tak jsou všechna pouze v experimentální rovině. Ono se mluví zhruba o padesáti. Je potřeba si toto uvědomit a u pacienta by pečlivě měl lékař zvážit, jestli mu ten lék podá,“ dodala Storová.

Video  Koronavirus na oblečení a botách? Prymula řekl, jak to je. A co si myslí o promořenosti celé české populace.  - Zpravodajstvi FTV Prima
Video se připravuje ...

Právě šéfka SÚKLu Storová vzbudila rozruch odjezdem na dovolenou na Kubu v době propukání pandemie v Česku. Následně se bránila, že šlo o dlouho plánovanou a schválenou dovolenou, kdy při odjezdu byla diametrálně odlišná situace než během následujících dnů.

„Odjela jsem v situaci, která vypadala naprosto jinak, než vypadala za tři, čtyři dny. Já jsem okamžitě zahájila kroky k návratu,“ hájila se.

Maďar: Nezobat to doma jako tabletky

Léčivý, ale rovněž experimentální je právě remdesivir firmy Gilead s centrálou v USA. Je však i hůře dostupný, zájem o něj projevil celý svět.

„Když se v Rakousku vyskytl první těžký případ, použily se inhibitory proteázy, které jsou mnohem lépe dostupnější. Přesněji chlorochin fosfát s inhibitorem proteázy, jiným lékem. To je ta skupina, která se používá na léčbu HIV infekcí. Remdesivir prý nepoužili proto, že na to nemají protokol,“ upozornil epidemiolog Rastislav Maďar pro Český rozhlas.

„Mluvilo se o tom, jestli lidé nemají chlorochin fosfát užívat preventivně. To byl jeden z mýtů. On má určitý antivirový účinek, i když je to primárně antimalarikum a používá se na jiné diagnózy. Ale určitě ho nepoužívejte jenom tak doma, že by to člověk zobal jako tabletky,“ upozornil.

Video  Tiskovka VFN o pacientovi léčeném remdesivirem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Tragická smrt v USA

V USA se pozornost strhla směrem k aralenu – což je obchodní značka přípravku s chlorochinem. Naděje k němu upnul i prezident Donald Trump. Došlo však i k tragédii – muž v Arizoně zemřel po otravě podomácku připraveným preparátem z přípravku chlorochinu, jiného však, než je používán k léčbě malárie.

V tomto případě šlo o přípravek používaný pro čištění akvárií. „Báli jsme se, že onemocníme. Zvracela jsem. Manžel začal mít problémy s dýcháním,“ vylíčila manželka tragicky zesnulého Američana.

Nebezpečná hypoglykemie

„Chlorochin může způsobit hypoglykemii včetně ztráty vědomí, která může být život ohrožující u pacientů s antidiabetickou léčbou nebo bez ní. Pacienti léčení chlorochinem musí být upozorněni na riziko hypoglykemie a s tím souvisejícími klinickými známkami a příznaky,“ varoval SÚKL.

Hrozí i poruchy metabolismu a výživy. „Chlorochin není ověřenou léčbou na infekci Covid-19,“ podotkl úřad.

Na ověření účinnosti v případě koronaviru se čeká i na výsledky dalších studií, které zkoumají další antivirotika – ribavirin, lopinavir/ritonavir (kombinace dvou léčivých látek) či ve Švýcarsku testovaný atazanavir.

Varování před padělky a klamavou reklamou

Padají však i nová varování. „WHO v současné době nedoporučuje rutinní používání kortikosteroidů u pacientů infikovaných virem SARS-CoV-2. Dostupné údaje naznačují, že kortikosteroidy nevykazují přínos pro přežití pacientů s nemocí Covid-19 a mohou být naopak pro takové pacienty rizikové,“ varoval SÚKL.

A obecně pak k nákupu léků úřad poznamenává: „Varujeme před nákupem léků z neautorizovaných webových stránek a od prodejců, jejichž cílem je využít strachu a obav z probíhající pandemie koronaviru. Přestože prodejci někdy tvrdí, že jejich výrobky léčí nemoc Covid-19 nebo zamezují nákaze, pravděpodobně se jedná o padělky. Na českém trhu dosud není žádný lék registrovaný přímo na tuto nemoc. Na internetu nakupujte léčiva jen u ověřených prodejců.“

zlodejska_sekta_ods ( 31. března 2020 08:05 )

profešourek Pridebula, je totální plašan a chotik na škole měl přezdívku "projímadlo"

hafblaf ( 31. března 2020 07:02 )

Nic nového, u nás se prodává spousta léčivých přípravků, které uleví jen peněžence.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa