Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Deset nakažených v domově seniorů na Chodově: Zatím jsou bez příznaků

Autor: ČTK - 
30. března 2020
12:30

V domově pro seniory na pražském Chodově je deset klientů nakažených koronavirem. Všichni jsou bez příznaků nemoci a zůstávají v karanténě. Přítomnost viru odhalilo testování celého domova, uvedla za radní Milenu Johnovou (Praha Sobě) mluvčí Prahy Sobě Julie Kochová. Informaci o prvních dvou nakažených oznámil domov ve čtvrtek 26. března. Z tohoto zařízení pocházel pětadevadesátiletý muž, který byl první obětí koronaviru v Česku ohlášenou v neděli 22. března.

Šíření nákazy v domovech pro seniory v posledních dnech stoupá. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo, že všechny pobytové sociální služby musejí od dneška přijímat jen klienty s negativním testem na koronavirus a poté je na 14 dnů umístit na samostatný pokoj. V Praze se potvrdily pozitivní případy také v domově seniorů v Michli či v Thomayerově nemocnici. Vedení Prahy nařídilo několik opatření, mezi nimi je zřízení karanténních pokojů nebo pravidelná kontrola zdravotního stavu seniorů. Praha pro seniory zavedla telefonickou linku, kam mohou volat o pomoc s nákupy či donáškou léků.

Nakažení v domově na pražském Chodově jsou ze dvou oddělení. Všichni jsou nyní umístěni do karanténních pokojů a pod dohledem lékařky. „Zatím jsou bez příznaků,“ uvedla Kochová. Domov má pro případ zhoršení jejich stavu nachystán plán převozu do nemocnice. V minulém týdnu bylo do nemocnice odvezeno pět seniorů.

Onemocnění COVID-19, které koronavirus způsobuje, se objevilo už nejméně v šesti domovech pro seniory v Česku. Několik vážně nemocných klientů těchto domovů, kteří se nakazili, zemřelo.

S nemocí COVID-19 v Česku dosud zemřelo 17 lidí. Počet případů nákazy stoupl podle údajů z dnešního rána na 2837, testů bylo provedeno 43 498.

Video  Domov seniorů v Donovalské ulici na Chodově.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa