Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Chtěl si dál ponechat vliv.“ Babiš při řešení koronaviru obešel Hamáčka

Autor: Jakub Veinlich - 
16. března 2020
17:00

Ústřední krizový štáb má být koordinátorem všech potřebných kroků v nestandardní době. Aktivuje se proto, aby úřady, obce a vláda dostávaly odborné návrhy na zvládnutí situace, včetně jejich společného naplňování. Standardně v čele štábu stojí ministr vnitra. Tentokrát chtěl mít ale premiér Babiš vše pod kontrolou, tak je styčným důstojníkem náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Je to drobnost, která ale změnila hodně. Vláda včera nenápadně změnila statut Ústředního krizového štábu. Důvod?

„Premiér si chtěl i dál ponechat vliv,“ řekl Blesk Zprávám pod podmínkou zachování anonymity jeden z členů vlády. Až doposud totiž platidlo, že předsedou Ústředního krizového štábu pověřuje podle nastalé situace premiér buď ministra vnitra, nebo ministra obrany.

V neděli ale vláda na svém dlouhém jednání schválila změny ve statusu štábu. Jan Hamáček nebo Lubomír Metnar a popřípadě jejich následovníci o tuto výsadu přišli.

„Předsedou štábu jmenuje předseda vlády podle charakteru situace některého z členů vlády nebo členů štábu,“ stojí v nově schváleném statutu, který vláda schválila. Ne všichni se změnou ale evidentně souhlasili.

Video  V Česku je zakázaný volný pohyb osob: Babiš, Hamáček, Vojtěch, Schillerová i Prymula řekli detaily.  - abl
Video se připravuje ...

„Pokud se mě ptáte na Ústřední krizový štáb, vedli jsme celkem dlouhou diskusi. Respektuji to, že se vláda rozhodla, jak se rozhodla. Pan profesor je odborníkem v oblasti, která je kritická – tedy ochrana zdraví obyvatelstva – a ministerstvo vnitra mu poskytne maximální součinnost a podporu. Nemyslím, že teď je nějaký prostor pro to, abychom se nějak dohadovali,“ okomentoval rozhodnutí kabinetu ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Předsedou krizového štábu se stal nakonec náměstek ministra zdravotnictví a hlavní epidemiolog Roman Prymula. Deník web echo24 přitom nedávno upozornil, že Prymula měl paradoxně 14. března skončit na ministerstvu zdravotnictví v pozici náměstka. Prymula totiž stále od NBÚ nezískal prověrku na nejnižší stupeň. Roční lhůtu přitom stanovil ministr Adam Vojtěch.

„To je zvláštní řešení, že jeho předsedou je náměstek ministra zdravotnictví. V této chvíli je ale nejdůležitější, aby tento štáb opravdu něco řídil a nepostupovalo se tak nesystémově a chaoticky jako v minulých dnech a týdnech,“ kritizuje vládu za zvládání situace předseda opoziční ODS Petr Fiala.

Dnes už Hamáček pro Blesk Zprávy nechtěl situaci příliš komentovat. Ještě včera večer byl ale na tiskové konferenci vedle Andreje Babiše pořádně rozladěný.  „Rozhodnutí vlády respektuji a od rána poskytujeme jako ministerstvo vnitra plnou podporu,“ reagoval Hamáček s tím, že jeho úřad poskytl Ústřednímu krizovému štábu zázemí. Štáb se schází v centrále Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru.

Nestandardního postupu si všímá také bývalý premiér Mirek Topolánek, podle kterého je potřeba, aby byl šéfem krizového štábu někdo, kdo má politickou sílu. A umí být „velitel“, za kterého ale náměstka ministra nepovažuje.

„Chtěl jsem Ti, Honzo, poděkovat, že jsi tam (s Prymulou) jediný trochu normální. Musí být těžké na TK neposlat toho k*kota do hajzlu. Ten Ústřední krizový štáb přehodnoťte. Šéf toho štábu je velitel! Musí mít politickou a velitelskou sílu a plnou odpovědnost! To Prymula mít nebude!“

A vládu včele s Andrejem Babišem kvůli dlouhé době, která vedla ke svolání krizového štábu, kritizuje i další neúspěšný kandidát na prezidenta, dnes senátor Pavel Fischer.

„Zatím premiér krizi řídí osobně a zdá se, že i proto, aby zakryl některé své vlastní problémy. Jeho styl ale působí živelně a straší lidi,“ napsal předseda senátního výboru pro zahraniční věci, ochranu a bezpečnost na twitteru.

Babiš štáb tvrdě odmítal

Konflikt kvůli Ústřednímu krizovému štábu se táhne nenápadně po celou dobu, kdy se řeší problém se šířením koronaviru v ČR. Ministr vnitra Jan Hamáček s požadavkem na jeho svolání přišel už druhého března. Tehdy požadoval vyhlásit stav nouze, čímž by se musel právě krizový štáb svolat.

„Nemůžeme tady paralyzovat teď celou krajinu a není na to nejmenší důvod,“ reagoval na Hamáčkův požadavek v rozhovoru pro Radio Impuls tehdy premiér Babiš. Vláda se navíc podle premiéra jen pár hodin před tím dohodla, že krizový štáb není třeba svolávat.

Místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě je rád, že vláda nakonec po takové časové prodlevě o ustanovení krizového štábu rozhodla. „Myslím, že už k němu mělo dojít dávno. Jan Hamáček už to navrhoval před deseti dny. Jsem tedy rád, že nakonec i pan premiér uznal vážnost situace. Snad už budou ty kroky koncepčnější a předvídatelnější,“ věří v lepší koordinaci Šmarda, u kterého prý mají důvěru jak Hamáček, tak i náměstek Prymula. „Ať to veden jeden, nebo druhý, tak si myslím, že to povede ke zlepšení činnosti a bude to čitelnější, než to bylo doteď,“ dodal Šmarda.

„Vláda selhala, ztratili jsme několik týdnů, které jsme mohli využít na lepší přípravu. Nejdůležitější ale v tuto chvíli je, aby se k zdravotníkům, sestřičkám, personálu nemocnic, zaměstnancům v sociálních službách, ale i prodavačkám či policistům a hasičům dostalo dostatek potřebného materiálu. Nic není důležitější, než aby tito lidé byli chráněni respirátory. Pouze tak můžeme zvládnout současnou krizi,“ přidal další kritiku šéf opoziční ODS Fiala.

Ifigenie ( 17. března 2020 00:51 )

Ten neschopný buran Tupol, s velkým č. se kterým se předváděl u Berlusconiho přece jen něco uměl. s námi všemi si pěkně vytřít zadek, dělat se solárním baronem a my mu to ještě musíme platit, protože tak si to odhlasovala vláda modrých ptáků. Zmetkové! Jak je může ještě někdo vůbec volit?

Ifigenie ( 17. března 2020 00:46 )

A co děláš ty vole? Ty jen meleš pantem a děláš totální ho vno. Kolika lidem jsi pomohl? Všichni, co v této chvíli umíte jen okopávat kotntíky těm, co něco dělají, jste jen odpad této společnosti.

Ifigenie ( 17. března 2020 00:42 )

Vy bando nevděčnej zmetků, jen se válejte dál na kavalci a kritizujte. Nic jiného neumíte! My našemu premiérovi věříme, Al Hami důvěru nemá! O tom svědčí volební výsledky. A proto děkujeme pane premiére za Vaše obrovské osobní nasazení, rozhodnost a schopnost jednat při ochraně nás všech v této těžké době. A že pro vás jsme, my občané této země, prioritou, bez ohledu na finance. Vážíme si Vás za to a stojíme a budeme stát při vás.

mikima2 ( 16. března 2020 20:05 )

Ty jsi ale vůl FIALOVEJ

mikima2 ( 16. března 2020 19:59 )

Ty blbečku než budeš někomu nadávat, přečti si článek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa