Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Schillerová varuje před peklem, užila si masáž a má novou hlavu. EET i pro kadeřnice hájí

Autor: ČTK, Nikola Forejtová - 
29. února 2020
16:28

Sobotní dopoledne strávila ministryně Alena Schillerová (za ANO) v kadeřnictví, a to rovnou vietnamském. Strážkyně státní kasy se totiž vydala do pražské tržnice Sapa, kde tamní komunitě objasňovala dopady 3. a 4. vlny EET. Aby symbolicky obhájila i to, že se poslední vlny dotknou i těch nejmenších živnostníků, nechala se za 200 korun vyfoukat a učesat - samozřejmě si pak vzala účtenku. Blesk Zprávy se ptaly, zdali by právě pro kadeřníky či třeba maséry neměla platit výjimka. Ministryně zmínila, že výjimky jsou peklem a za rozšíření EET si nadále stojí.

Po konferenci Start závěrečné fáze EET, kterou pořádalo ministerstvo financí s Asociací mladých vietnamských podnikatelů se ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nechala před kamerou ostříhat. 

„Bylo to příjemné. Dostala jsem i masáž a dokonce jsem ležela u umývání hlavy, to jsem ještě nikdy nezažila. A velmi levné! Umytí a vyfoukání hlavy stálo 200 korun,“ řekla Blesk Zprávám usmívající se ministryně financí poté, co vyšla ze salónu. Lékařů, právníků, ale třeba i kadeřníků se dotkne 3. a 4. vlna EET, která odstartuje 1. května.

Video  Alena Schillerová v Sapě  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Blesk Zprávy se ptaly ministryně, proč právě Sapa. „Pokračuji v kampani a vzhledem k tomu, že máme 50 tisíc podnikatelů v této komunitě, tak je potřeba je seznamovat. Chci, abych jim to všem přiblížila,“ uvedla Schillerová.

Výjimky jako cesta do pekel

Ministryně ocenila zájem vietnamské komunity o zavádění EET. A v Sapě nebyla poprvé. Vydala se sem už kvůli první vlně v roce 2016. 

EET pak podle ní slouží k narovnání podnikatelského prostředí. S tím ale nesouhlasí opozice, podle které o narovnávání vůbec nemůže být řeč. Kritici argumentují například tím, že pro poctivé to bude výdaj navíc, zatímco nepoctiví akorát obejdou zákon jinak.

Řada poslanců poukazuje i na údajně neúnosnou zátěž. „Té šikany už je dost. EET bude pro řadu drobných podnikatelů poslední kapkou. Na mých cestách po regionech často slýchám: Na tohle se jim vykašlu a půjdu na pracák. Doteď jsem pracoval ze všech sil, po někom jsem nic nechtěl, a přitom jsem vyvrhel,“ reagoval pro Blesk Zprávy Miroslav Kalousek (TOP09).

Ministryně financí Alena Schillerová vyrazila do vietnamské Sapy, aby zde tamní komunitě objasnila 3. a 4. vlnu EET. (29.2.2020) Ministryně financí Alena Schillerová vyrazila do vietnamské Sapy, aby zde tamní komunitě objasnila 3. a 4. vlnu EET. (29.2.2020) | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

„EET funguje jako švýcarské hodinky, černé scénáře se nenaplnily,“ brání se ale Schillerová. „To, že by to někoho mělo položit, slýchám už od první vlny,“ dodala Blesk Zprávám. Větší problémy pak neočekává ani u posledních vln elektronické evidence, které by se měly dotknout 300 tisíců podnikatelů.

Některé podnikatele ale ministryně ze zákona vyřadila. Jedná se například o prodavače kaprů o Vánocích. Na dotaz Blesk Zpráv, jestli by nemohly mít výjimku právě i drobní kadeřníci nebo třeba maséři, odvětila, že výjimky jsou cestou do pekla.

„Pak by se také lidi ptali, proč zrovna maséři? A proč zrovna lékaři? Nevedlo by to k ničemu dobrému,“ doplnila.

Ministryně Alena Schillerová (za ANO) vyrazila do Sapy. Tu si prošla a nechala si udělat nový účes. Ministryně Alena Schillerová (za ANO) vyrazila do Sapy. Tu si prošla a nechala si udělat nový účes. | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Ministryně se v Sapě nechala vyfoukat v salónu, který je plátcem DPH. Nesetkala se tak s tím opravdu nejmenším podnikatelem. Její kroky také vedly do velkoobchodu Tamda food, kde se kromě dívání na kasy pokochala i čokoládovým zajíčkem. 

Ministryně nicméně Blesku prozradila, že chystá paušální daň, kterou ostatně navrhovala i opoziční ODS. „Budeme se nyní vypořádávat s připomínkami. Ty nejmenší podniky by si už od roku 2021 mohly vybrat, jestli zaplatí jeden odvod, nebudou mít složité účetnictví a žádné kontroly,“ uvedla.

Současná vlna EET je zaměřena na přijímání plateb v hotovosti. EET by měla letos do veřejných financí přinést celkem 5,2 miliardy korun. Za roky 2017 až 2019 vyčíslilo ministerstvo financí přínos EET zhruba na 33 miliard korun. V roce 2021 by měla EET přispět podle ministerstva do rozpočtu 19,2 miliardy korun, v roce 2022 by to mělo být 20,5 miliardy korun.

Částka 33 miliard je ale podle Miroslava Kalouska číslem „vycucaným z prstu“. Podle exministra financí totiž na sobě přijaté peníze nemají mašličku s vysvětlivkou a spíše jsou důsledkem ekonomického růstu. 

„Finanční zpráva má způsoby, jak to počítá. Očistí to od hlášení a hledají rozdíly v částkách. Je to velmi složité, ale stojím za tím,“ reagovala Schillerová pro Blesk Zprávy.

Ministryně financí Alena Schillerová vyrazila do vietnamské Sapy, aby zde tamní komunitě objasnila 3. a 4. vlnu EET. (29.2.2020) Ministryně financí Alena Schillerová vyrazila do vietnamské Sapy, aby zde tamní komunitě objasnila 3. a 4. vlnu EET. (29.2.2020) | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. EET je zaměřena na přijímání plateb v hotovosti, upozornila Schillerová. Podle dostupných informací je aktuálně do EET zapojeno 192.000 podnikatelů, kteří dosud evidovali zhruba 13 miliard účtenek.

Část zákonodárců z řad Pirátů, ODS, SPD, TOP 09 a STAN se kvůli nesouhlasu s novelou o EET obrátila minulý měsíc na Ústavní soud. Svůj návrh spojila s žádostí o přednostní projednání. Rozšíření EET v září schválila Sněmovna, když přes nesouhlas opozice přehlasovala senátní veto. Podle ministryně pak EET podporuje 60 procent občanů z ČR.

krapotkin ( 1. března 2020 13:47 )

Spoléhají na Babišovy bývalé podřízené z udavačské StB. Je jich mezi námi stále dost.

ninga ( 1. března 2020 00:18 )

tip? blbko

gabreta ( 29. února 2020 23:25 )

Tvůj tip bude asi vychrtlá svazačka Mirka Němcová co???

gabreta ( 29. února 2020 23:21 )

"Doteď jsem pracoval ze všech sil, po někom jsem nic nechtěl, a přitom jsem vyvrhel,“ reagoval pro Blesk Zprávy Miroslav Kalousek (TOP09).

Prvně v životě řekl Mirek pravdu! Tedy až na to, že někdy ze všech sil pracoval!!!

murQ ( 29. února 2020 19:11 )

Víc by mě zajímalo proč s rouškama musel do číny i naftař Nejedlý a antisporťák Tvrdík.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa