Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi se peněz navíc nedočkají. Superhrubá mzda možná zůstane, připouští Schillerová

Autor: sab, vei - 
8. ledna 2020
05:02

Vláda možná nesplní jeden ze slibů, ke kterým se zavázala. Zrušení superhrubé mzdy chce sice ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) projednat na koaliční radě, ve speciálním vysílání Studia Blesku ale připustila, že k tomu nakonec vůbec nemusí dojít. Pokud by se superhrubá mzda zrušila, mohlo by v peněženkách Čechů zůstat měsíčně navíc několik stokorun. Šéfka státní kasy také promluvila o třetí a čtvrté vlně EET i pokutách, které podnikatelé za pochybení v evidenci tržeb doteď dostali.

 

 

Elektronická evidence tržeb funguje v Česku už třetím rokem. Od května 2020 začne platit její třetí a čtvrtá vlna. Ta se bude týkat řemeslníků, živnostníků, lékařů a dalších podnikatelů, kteří přijímají platby v hotovosti. 

Finanční správa dodržování EET kontroluje a za větší či menší prohřešky podnikatele pokutuje. „Ty pokuty v průměru nejsou velké, pohybují se okolo deseti tisíc,“ tvrdí Schillerová.

Video  Alena Schillerová  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Největší pokuta, která dosud padla, byla podle Schillerové okolo 400 tisíc korun. „Bylo to skutečně za to hrubé porušení, opakovaní toho, že nefiskalizoval daňový subjekt, že neměl pokladnu,“ upřesnila s tím, že tak velkou pokutu finanční správa nikdy nedala při prvním zjištění pochybení.

Zavedení EET podle Schillerové přispělo k tomu, že finanční správě poklesly počty daňových kontrol o 15 tisíc. „Ty kontroly jsou méně časté, ale jsou v podstatě efektivní,“ řekla.

Schillerová: Ke zrušení superhrubé mzdy možná nedojde

Vláda také dlouhodobě slibuje zrušení superhrubé mzdy, má to i ve svém programovém prohlášení. „Mám za sebou už dva pokusy,“ přiznala Schillerová. Poprvé to bylo v daňovém balíčku už před dvěma lety. „Objevily se tam určité problémy a nevím, jestli bychom získali podporu Poslanecké sněmovny v té době, takže jsem to z toho meziresortu prostě vyňala,“ popsala ministryně.

„Ta faktická daň je 20,1 procenta a my máme ve vládním prohlášení a v koaliční smlouvě, že to zrušíme a tu daň dáme 19 procent,“ připomněla. Čechům by tím z výplaty zůstávalo několik stovek navíc. U průměrné mzdy, která je vyšší než 33 tisíc, by tato změna znamenala navýšení příjmu o 360 korun.

Schillerová ale upozornila, že pro OSVČ, kteří mají patnáctiprocentní daň, by to i s využitím různých převodů vypadalo jako zvýšení daně. Lidem, kteří mají příjmy třeba z pronájmů, by se podle ministryně daně fakticky zvýšily.

Ideální by podle šéfky státní kasy bylo, kdyby se mohla superhrubá mzda zrušit a zůstala by daň 15 procent. To ale prý není možné z rozpočtových důvodů, stálo by to totiž 80 miliard.

Na přímý dotaz, zda se taková změna vůbec vyplatí, Schillerová reagovala nejasně: „To je právě otázka, kterou si musíme říct na koaliční radě. Musí o tom být debata, může se i stát, že k tomu nedojde.“

panda82 ( 6. února 2020 08:34 )

Superhrubá mzda, dítě to Kalouskovo, přece nemohou zrušit, tak strašně horoval jak je to pro lid dělný výhodné, odvádíme daň i ze sociálky a zdrav. tak proč by stát tratil, má z toho přece osoh, a Kalousek ten se krčí v sesli ani nedutá, přemýšlí jak je bude stát platit, třeba jak pivo, sedíš v sesli plný plat, nejsi tam tak 0%, jsi v kantýně 10% platu, no prostě odstupňovat ten bordel jako pivo

muriQ ( 8. ledna 2020 21:37 )

seznam­zpra­vy.cz­/cla­nek/pr­achy-uz-na-to-mate-ne-jak-babis-v-regionech-ziskava-volice-85953?dop-ab-variant=131&seq-no=1­&sou­rce=hp­&dop_s­ource­_zone_­name=­zpra­vy.sz­nhp.bo­x&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_cam­paig­n=nu­ll

muriQ ( 8. ledna 2020 21:33 )

cikrte, piště oba hezky česky ty co "dikutují" rozhledú a neklonuj chaloupko

muriQ ( 8. ledna 2020 21:30 )

cikrte, piště oba hezky česky ty co "dikutují" rozhledú a neklonuj chaloupko

murQ ( 8. ledna 2020 20:31 )

To nevím, proto asi vzal Alče starej dráhu, i v opeře prudila jediná sama. Pro tak ANOBrabec, stačí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa