Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalouska štve EET i pro masérky či kadeřnice: „Šikana a poslední kapka“

Autor: Nikola Forejtová - 
29. února 2020
06:00

Kadeřnic, masérů, právníků, dopravců, pokrývačů a dalších skoro 800 povolání se dotkne 3. a 4. vlna EET, která dorazí do cílové roviny začátkem května. Miroslav Kalousek (TOP 09) v tom vidí pokračující šikanu, která bude pro řadu drobných živnostníků poslední kapkou. „Tohle pořád slýchám: Radši půjdu na pracák a nechám se vyživovat,“ řekl pro Blesk Zprávy s tím, že se při první příležitosti pokusí EET sprovodit ze světa. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) si za elektrickou evidencí tržeb stojí a ohání se částkou 33 miliard, které systém údajně dodal do rozpočtu. Míří pak do vietnamské čtvrti Sapa, kde bude EET vysvětlovat tamním obyvatelům. 

Elektronická evidence tržeb míří do finále. Od 1. května startuje 3. a 4. vlna EET, která se dotkne téměř 800 povolání a především i drobných živnostníků. Vykazovat hotovostní tržby bude muset i kadeřnice, masérka, dopravce, instalatér nebo třeba pokrývač. Nebude se to ale týkat třeba prodavačů ryb o Vánocích.

„Té šikany už je dost. EET bude pro řadu drobných podnikatelů poslední kapkou. Na mých cestách po regionech často slýchám: Na tohle se jim vykašlu a půjdu na pracák. Doteď jsem pracoval ze všech sil, po někom jsem nic nechtěl, a přitom jsem vyvrhel. Nechám to a stanu se privilegovanou osobou, které musí ostatní přispívat ze svého,“ reagoval na poslední vlnu elektronické evidence tržeb pro Blesk Zprávy Miroslav Kalousek (TOP09).

Jako šikanu drobných živnostníků vnímá další vlnu EET i ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Pan premiér se tím snaží zakrýt to, že on je fanda pouze velkých korporací, jako je jeho Agrofert, a že ho malí živnostníci, malí podnikatelé vůbec nezajímají, proto také za jeho vlády vzrostla neuvěřitelným způsobem jejich administrativní zátěž. A bude dál růst,“ varoval poslanec.

Kalousek pro Blesk dodává, že se rozhodně nejedná o narovnání podnikatelského prostředí, jak o EET mluví Schillerová s Babišem. „Poctiví podnikatelé budou mít vyšší náklady a ti nepoctiví to budou obcházet dál. Ničemu to nepomůže. Opravdu je to něco, co je jenom pokračováním neustálé války proti mladým živnostníkům,“ konstatoval exministr financí.

Kalousek: Je to vycucané z prstu

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale EET hájí a ohání se především pozitivním vlivem na státní rozpočet. Už začátkem ledna ministryně ve studiu Blesku vyčíslila, že přínosy byly 33 miliard. Z další vlny očekává navíc 2,5 miliardy. 

„Je to nesmysl, těch 33 miliard je vycucaných z prstu. Peníze na sobě nemají mašličky a nějakému výnosu, které uvádí MF, nevěřím. Vyšší výběr DPH byl způsoben růstem ekonomiky a růstem spotřeby jako takové. Takže já nechci strašit, ale zdá se, že nás čeká ochlazení a krize. Zajímá mě, co bude během propadu Babiš říkat,“ reagoval na zveřejněnou částku Kalousek. 

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) dál EET hájí Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) dál EET hájí | Facebook A. Schillerové

Ministryně míří do Sapy vysvětlovat Vietnamcům

Ministryně pak v sobotu míří do pražské vietnamské tržnice Sapa, kde chce s vlnou obeznámit tamní obyvatele. Blesk Zprávy budou na místě a budou pro vás situaci monitorovat. 

Schillerová chce v jedné z největších tržnic v ČR edukovat nečesky mluvící menšiny. Právě vietnamských obchodníků a drobných podnikatelů je v ČR na 30 tisíc. Společně s ministryní přijedou i hlavní metodici Finanční správy a zástupci vietnamských sdružení.

Kalousek: Zruším to hned, jak to půjde

Ozývají se i další hlasy proti nové vlně EET. Podle expertů nebude možné kontrolovat všechny podnikatele, jestli nový zákon dodržují. „U restaurací je to jednoduché. Ale neumím si představit ten kontrolní orgán u této skupiny,“ zmínil dále Kalousek. 

Doplňuje, že jediný logický krok, který je v nové vlně, je neevidování plateb pomocí kreditní karty: „Pokud platíte kartou, tak ta platba už je jednou evidovaná.“

Exministr financí na závěr dodává, že EET by mělo být zrušeno. „My si myslíme, že by se EET mělo zrušit. A myslím si i, že je to písnička, která se zahraje ve Sněmovně hned, jak se vrátí tahle země k normálním politickým i demokratickým poměrům,“ řekl Blesk Zprávám.

 

Video  Schillerová přiznala v Blesku: Superhrubou mzdu se možná zrušit nepodaří  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

O zrušení už se debatovalo i dříve. Na to současná strážkyně kasy reagovala negativně. Podle Schillerové je totiž EET už plnou součástí státu a také rozpočtu. 

Třetí a čtvrtou vlnu elektronické evidence tržeb schválila Sněmovna loni v září. Pro rozšíření hlasovalo 104 poslanců z řad ANO, ČSSD a KSČM. Přehlasovali tím senátní veto. Na to potřebovali poslanci alespoň 101 zvednutých rukou. První a druhá vlna se týkala stravovacích zařízení a obchodů. 

 

 

pindal ( 1. března 2020 19:33 )

pindal ( 1. března 2020 19:24 )

Taky nevěřím,že Kalouskoj jde o lidi.Využívá akorát situace aby získal někoho na svou stranu.

hejhej ( 1. března 2020 15:02 )

Když Kalouska z pidistrany něco štve, pak je vše v pořádku.

Duan Dermek ( 1. března 2020 01:43 )

Vůbec to nešlo napsat pravopusne... Je to etebak či ma sítě všude.. Příště je ti zmezwm Kalousek!!!!!!!

Duan Dermek ( 1. března 2020 01:40 )

Dobrý den... Se divím,že pan zloděj Kalousek už nesedí na Pankráci...Vždyt je to ubožák co se zaštituje vším možným... Ale rozhodně nebojuje za ceskou zem...Vše co mohl prodal viz. BUDVAR.A udelal tunel zkrz církve... NA Pak nebude na důchody a budem vracet ba na cirve... Kalousek je zlo, pro všechny normarni občany ČR!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa