Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trable s DVB-T2: Kalousek volal opraváře, Schillerová na to má muže, Dolejš dcery

Autor: Sabina Dračková - 
14. února 2020
05:02

O své oblíbené pořady nechtějí přijít ani české politické špičky. Blesk Zprávám ale někteří přiznali, že nejsou technické typy, a tak si museli nechat pomoct. Kdo si nepořídí novou televizi nebo set-top-box a nepřeladí si programy, uvidí v televizi černo. Aspoň pokud spoléhá na pozemní digitální televizní vysílání. Přechod na nový signál DVB-T2 začal loni v listopadu a skončí letos v červnu. Starý signál se postupně vypíná v různých částech Česka. Teď je na řadě Budějovicko a Liberecko, do března by měli příjem signálu vyřešit v okolí Brna.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek patří k těm, kteří přechod na vysílací signál DVB-T2 nechali na poslední chvíli. Problém začal řešit, až když si nemohl pustit své oblíbené pořady.

Seriálům prý moc neholduje, jak ale Blesk Zprávám prozradil, dívá se třeba na pořad 168 hodin, který moderuje Nora Fridrichová a často se v něm strefuje do politiků, Kalouska nevyjímaje. Multiplex, na kterém vysílala Česká televize, se v Praze odmlčel už loni v listopadu.

„Jednou jsem večer zapnul televizi a zjistil jsem, že nemám žádný signál, tak jsem volal do nejbližší opravny, kterou jsem si našel na Googlu,“ podělil se Kalousek.

Kalouskovi stačil nový set-top-box

„Oni se mě zeptali, jestli chci novou televizi nebo krabičku za sedm set. Tak jsem řekl, že jako starý lakomec chci krabičku za sedm set,“ přiznal s tím, že novou televizi si kupovat nechtěl.

„Něco tam namontovali, naladili a teď už mi zase televize jde. Mám trochu přeházené programy, ale zase se nedívám na televizi každý den, aby mě to tak trápilo,“ dodal Kalousek.

Když už televizi zapíná, většinou se prý dívá na zpravodajství. „Někdy zcela výjimečně na nějaký dobrý film. Na ČT2 bývají někdy velmi kvalitní staré filmy, na které se dívám s nostalgií,“ řekl s úsměvem politik, který v prosinci oslaví šedesátku.

Nejstarší v rodině Dolejš: Řešily to dcery

Pražské vysílače už kompletně přešly na signál DVB-T2. Pražané tedy museli buď koupit nové televize, nebo set-top-boxy a programy přeladit, postaru už totiž nemohou sledovat veřejnoprávní, ani komerční stanice.

Komunistu Jiřího Dolejše přechod na nový signál pozemního vysílání televize nepotrápil. „Nepřelaďoval jsem, protože ho beru z vesmíru,“ glosoval dotaz Blesk Zpráv, aby dodal: „Mám satelit a tam to není nutné.“

„Jsme všichni Pražáci, takže část rodiny už přelaďovala, přijímáme signál ze Žižkova,“ upřesnil Dolejš. „Chápu, že zejména vděční televizní diváci, což jsou důchodci, s tím můžou mít ze začátku trošku problém, ale nejstarší v rodině jsem momentálně já a snad bych to zvládnul. U nás to řešil dorost, to byly dcery a ty to, myslím, zvládly úplně bez problému, jsou technicky nadanější než já,“ podotkl Dolejš.

Jiří Dolejš s dcerou Vendy. Jiří Dolejš s dcerou Vendy. | Facebook/Jiří Dolejš

Schillerová: Místo televize sprcha a spát

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) pochází z Brna, tam je přechod na nový typ vysílání teprve čeká. Veřejnoprávní stanice se tam vypnou na konci března. Novu, Primu a Barrandov si Brňané nepustí od května. 

Alena Schillerová na karlovarském festivalu Alena Schillerová na karlovarském festivalu | Foto Blesk - Kundrát, Hykl

Jak Schillerová přiznala, ani ona ještě na přechod není připravená. „Já nevím, v Brně to řeší manžel. V Praze mně to tam něco přeladili, ale já si tady vůbec televizi nepouštím,“ přiznala. V Praze totiž ministryně financí bývá jen pracovně a na sledování televize prý nemá moc čas. „Já přijdu domů mezi desátou a půlnocí a jsem ráda, že se osprchuju a jdu spát,“ dodala.

„V Brně se dívám na pohádky, když mám čas někdy o víkendu,“ řekla Schillerová s tím, že má ráda všechny pohádkové příběhy. Její nejoblíbenější film je prý Ďábel nosí Pradu. Ten ukazuje, jak je těžké pracovat pod přísnou šéfkou slavného módního časopisu, kterou hraje Meryl Streepová. „Ten jsem viděla už asi dvacetkrát, vždycky mě hrozně uklidní,“ řekla Schillerová s úsměvem.

Na ubytovně poslancům TV funguje, hlásí Jurečka

Kdo má zatím ještě čas, je někdejší farmář a exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pochází totiž z Olomouckého kraje a tam musejí lidé přejít na nový signál až v dubnu, kdy jim vypnou multiplex 1. V tom jsou stanice České televize.

Multiplex 2 a 3 vysílaný z Pradědu v regionu skončí až mezi posledními, tedy v červnu. Jurečka přiznal, že to sám neví. „Doma u nás na Moravě, nevím, jestli už jsme na pořadu, že by se ta naše oblast už vypínala,“ uvedl.

Někdejší ministr zemědělství za volantem traktoru. Jako farmář s řízením zemědělského stroje nemá problém. Někdejší ministr zemědělství za volantem traktoru. Jako farmář s řízením zemědělského stroje nemá problém. | Facebook

„Přiznám se, že jsem to ještě vůbec neřešil. Bydlím na poslanecké ubytovně a tam mi televize jde, dívám se tam na čtyřiadvacítku a nezkoumal jsem, jestli tam s tím něco dělali nebo už ten televizní přístroj byl koupený nějak v poslední době, že už tu funkci to obsahovalo,“ pověděl Blesk Zprávám šéf lidovců Jurečka.

Do Olomouckého kraje ale Jurečka jezdí za rodinou. „Před časem jsme o tom doma mluvili s manželkou, já jsem z rodiny, kdy my jsme doma televizi vůbec neměli, moji rodiče ji do dneška nemají, a tak i my přemýšlíme, jestli to možná není vhodná chvíle doma televizi úplně zrušit,“ přiznal. Jeho dětem prý stačí internet.

K takovému kroku už doma dávno přistoupila pirátská poslankyně Olga Richterová. „My nemáme televizi, u nás v rodině ji mají jen prarodiče a těm pomáhal brácha,“ řekla.

„Občas se na něco koukneme přes počítač, to je asi dobré si uvědomit, že ten přístup k televizi v budoucnosti často bude přes počítač,“ podotkla s tím, že koncesionářské poplatky platí, i když televizi nemá, protože často sleduje na internetu i pořady České televize.

Na konci ledna skončilo vysílání programů České televize v Ústí nad Labem. Některé komerční stanice zde vypnou v březnu a zbytek v dubnu. Částečně už je vypnutý starý signál i v okolí Plzně.

Starý signál se po celé zemi vypíná postupně. Starý signál se po celé zemi vypíná postupně. | archiv, O2

Už příští týden se vypne starý typ vysílání v okolí Českých Budějovic. Ti, kteří tam přijímají signál z vysílače Kleť, už si nepustí žádné komerční stanice. Nova, Prima a Barrandov tam nefungují už od čtvrtka. Stanice České televize tam přestanou fungovat za měsíc později.

Kdy se bude vypínat starý typ vysílání u vás doma, se podívejte na detailních mapách v galerii.

llllll- ( 14. února 2020 15:44 )

to te to utesilo zakalouskovat

zacotomame_ ( 14. února 2020 14:51 )

Tohle bych ani tobě nepřál!

petrsvetr1 ( 14. února 2020 14:47 )

co to má kalous za starej krám že mu to neveme DVB - T2...

llllll- ( 14. února 2020 14:42 )

Chybi zajda junak Krecek

.tg.bb ( 14. února 2020 13:49 )

co je to SETOBOX?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa