Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Regály plné českého zboží? Už nekoupíte dětské příkrmy, vepřové a cibuli, varují sedláci

Autor: Sabina Dračková - 
28. května 2020
05:25

Poslanci se mají zabývat návrhem, podle kterého bude muset povinně být na pultech obchodů příští rok 55 procent českého zboží. A poté dokonce až 85 procent. Před tím ale varují obchodní řetězce, odborníci, a dokonce i samotní pěstitelé a zelináři. Česko totiž není schopné takové množství zboží dodat. Hrozí tak, že bude chybět nejen ovoce a zelenina, ale i vepřové maso. V Česku se také vůbec nevyrábí třeba dětské příkrmy. Podle mnohých bude důsledkem také hlavně zdražení potravin.

Zavedení povinného podílu 55 procent českého zboží na pultech od příštího roku a následné navýšení toho podílu o pět procentních bodů každý rok až na 85 procent navrhuje poslankyně Margita Balaštíková (ANO) a poslanec Zdeněk Podal (SPD) spolu s dalšími dvěma desítkami poslanců z různých stran.

Někteří opoziční poslanci ale upozorňují, že by to mohlo způsobit nedostupnost některých potravin. Což by nakonec znamenalo jejich zdražení. A to potvrzuí i ti, kteří potraviny pěstují.

Jak Blesk Zprávám potvrdil předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka, naplnit 85 procent české produkce je hodně smělý plán. „V současné době bychom to nebyli schopni naplnit ani ze dvou třetin,“ přiznává za české zelináře.

Na tolik zeleniny nejsou v Česku ani sklady

Zároveň ale Hanka říká, že v principu se jim návrh líbí, avšak není dostatečný. „To, co potřebujeme, je systémová podpora i v dalších oblastech, nejen legislativní,“ zmínil. Náhlé plány, které teď mají poslanci, s sebou totiž nesou třeba právě pro zelináře řadu komplikací. Zvýšení produkce totiž není jen tak. „Pro nás to znamená výstavby skladových kapacit, rozšíření zálohových systémů, podporu výzkumu, vzdělání,“ vyjmenovává, co je potřeba, aby rostlo dost zeleniny. 

V plánu ministerstva zemědělství je zvýšit plochy zeleně v Česku na dvacet tisíc hektarů. „Tu dobu, kterou na to potřebujeme, odhaduji zhruba na dekádu. Tedy kolem deseti let,“ říká Hanka s tím, že nárůst nebude tak rychlý hlavně kvůli tomu, že není dost zavlažovacích kapacit.

Na výstavbu skladů budou moct pěstitelé žádat o dotace, které ministerstvo vypsalo. „Ta by měla náš deficit, který je asi 100 tísíc tun, trošku zmírnit, ale otázka je, jak se to z toho dotačního titulu podaří naplnit,“ říká expert. Podle něj není jasné, jestli budou nějaké další vypsané dotace, protože evropská zemědělská politika není ještě hotová.

Nemáme dost cibule ani masa

Na stoly by se pak Čechům nemusela dostatečně dostat hlavně kořenová zelenina. „Mrkev, petržel, celer, kterou v tuto chvíli jsme schopni dodávat zhruba polovinu roku. U zelí a košťálovin je ta situace obdobná. Největší problém vidím u cibule,“ popisuje. Cibule v současnosti podle Hanky není dost na skladování ani na zimní sezónu. „Jsme plně závislí na dovozu i u téhle položky, kterou považuju za jednu z těch zásadní, co se týče soběstačnosti,“ přiznává.

Ovoce a zeleninu jsou tak tuzemští pěstitelé schopni dodávat na trh pouze několik měsíců v roce. Podobně mluví i zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu: „Poslanci si musí uvědomit, že sortiment, jakými jsou třeba kojenecké příkrmy, se v České republice vůbec nevyrábí.“

„Česká republika v řadě klíčových potravin je soběstačná jen na 30 až 40 procent,“ vypočítává prezident Svazu Tomáš Prouza a dodává: „Spoustu produktů na pultech českých obchodů už spotřebitel nenalezne, a za ty, co zůstanou, zaplatí výrazně víc.“

Sedláci mají problémy s mlékárnami

Na to, že řešení je špatné, upozorňuje i Asociace soukromého zemědělství ČR. „Ať si každý prodává a každý kupuje legální zboží, jak chce,“ říká její předseda Jaroslav Šebek i přesto, že jako zástupce českých zemědělců má zájem, aby bylo v obchodech co nejvíc českých potravin. Správná cesta podle něj není v nastavování tvrdých čísel.

Sedláci se bojí narušení konkurenčního potředí třeba kvůli mléku. „Není to tak dávno, co někteří velcí zpracovatelé mléka dlouhodobě hazardovali s důvěrou svých dodavatelů - českých sedláků, až ti uzavřeli smlouvy s korektními odběrateli v zahraničí,“ popisuje Šebek.

Podle Šebka se velcí zpracovatelé mléka chovali arogantně k menším dodavatelům, kteří třeba mléko prodávali lidem přímo na statku. „Zavádění jakýchkoli limitů toho, co má či nemá být na pultech k prodeji, ke zlepšení těchto obchodních vztahů rozhodně nepřispěje,“ uzavírá Šebek.

Složitá definice „české potraviny“

„Jsem zvědavý, jak předkladatelé domysleli třeba fakt, že více než 90 % uzenin vyráběných u nás nesplňuje parametry označení ,česká potravina‘,“ nastínil další problém Prouza. Zásoby vepřového masa podle něj stačí maximálně do půlky června. „Třeba ikonické Znojemské okurky nebo Olomoucké tvarůžky také nejsou českou potravinou,“ připomíná s obavami, že by se spotřebitelé mohli stát obětí lobbystických tlaků velkých zemědělských a potravinářských koncernů.

Svaz také upozorňuje, že plodiny jako třeba rýže, luštěniny, káva, kakao, čokoláda či koření, které u nás principiálně nelze pěstovat a které jsou nedílnou součástí finálních produktů, budou mít vliv na požadované procento.

„Výrobci v současnosti nejsou schopni garantovat po celý rok potřebné procento surovin z domácí produkce, takže třeba naprostá většina uzenin tuzemských výrobců nebude splňovat požadavky na „českou potravinu“. V portfoliu mnoha tuzemských velkých potravinářských firem není aktuálně ani jeden produkt, který splňuje definici „české potraviny“ podle zákona. A to jich má být v roce 2027 na pultech domácích obchodů až 85 % ze všech,“ shrnuje Prouza výhrady.

Italské sýry i pomeranče budou

Podle poslankyně Balaštíkové, i když to návrh novely neobsahuje, vznikne prováděcí vyhláška, kterou se z návrhu vyloučí prodejny se speciálními potravinami. „Jestliže má někdo prodejnu s italskými sýry, nenabízí logicky ty české. Vyloučeno bude i zboží, které si v ČR nevyprodukujeme, jako jsou pomeranče, citrusy, mořské plody a podobně,“ řekla již dříve Mladé frontě Dnes.

„Argument paní poslankyně o prováděcí vyhlášce je jen nesmyslné a nefunkční alibi, proč některé zemědělské a potravinářské koncerny hledají další zdroje financování,“ dodal k tomu za obchodní svaz Miro Dinga.

Že novela nakonec uškodí hlavně zákazníkům, tvrdí i obchodní řetězce. „Znamenalo by to výrazně omezit pestrost nabídky. Vedlo by to také k horší konkurenci, a tedy i vyšším cenám a potenciálně horší kvalitě,“ uvedl mluvčí řetězce Albert Jiří Mareček. Nesouhlasí třeba ani Penny Market. Řetězce také připomínají, že se snaží zboží od českých pěstitelů dávat na pulty už nyní.

Potravinářská komora ČR zvyšování podílu českých potravin na domácím trhu dlouhodobě podporuje, zde ale poukazuje na problém. „V tomto případě ale bude záležet na ne úplně snadném stanovení prováděcích předpisů, protože situace není u všech komodit rozhodně stejná, a ne u všech komodit lze okamžitě pracovat s 55procentním podílem,“ říká její prezidentka Dana Večeřová.

„Vydělá“ na novele Agrofert?

Pokud by návrh prošel, s největší pravděpodobností by proti němu zasáhla Evropská unie kvůli porušení jednotného trhu. Objevují se také názory, že návrh poslankyně hnutí ANO má nahrávat podnikání holdingu Agrofert, který má premiér Andrej Babiš (ANO) v současnosti zaparkovaný ve svěřenských fondech a ovládá ho jeho rodina. Firmy v holdingu jsou jedny z největších výrobců potravin v Česku.

„Nejmenším by to nepomohlo skoro vůbec. Do prodejních sítí se totiž se svou malou spotřebou nedostanou. Selské potraviny v malé produkci se neprodávají ve velkoobchodních sítích, protože jejich požadavkem je, aby bylo zásobování stálé. Z podstaty věci je zcela evidentní, že to vyhovuje minimálně středním, ale hlavně velkým koncernům, které jsou už dnes v obchodech,“ řekl Echu24 agrární analytik Petr Havel.

Příznivcem návrhu je někdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ovoce, zeleninu a brambory podle něj Agrofert ve velkém neprodukuje, a tak se návrhu neobává.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

0703 ( 29. května 2020 06:18 )

0703 ( 29. května 2020 06:11 )

No a kde je tedy to ,,zaručeně české" ? A nebo ty hlášky, já z Polska, nic nekupuji, já si připlatím a ............. a koupím no jedině z Číny se značkou A class. No pěkně to včera řekl ten pán v pořadu Máte slovo s paní Jílkovou- regionální potraviny do kterých se zpracovávají produkty pochybné kvality z dovozu. No tak to jsme dopadli. O tom másle starém 3 roky rozmraženém ani nemá cenu psát, havně že je na něm vyrobeno v Čr, ne dovezeno bůhví odkud. No prostě už ty podvody lezou na povrch, jaké pitomce z čechů dělají, to je až zarážející. Prostě jenom lhát a zdržovat. Lidi by se už měli probudit z té agonie svobody demokrace pravdy a lásky která zvítězí nad lží a nenávistí .

abil ( 28. května 2020 15:28 )

Nevim, kde jste bydleli, ale my kupovali na podzim 10 pytlu brambor a hned prebirali. Shnile nebyly skoro zadne a jen par bylo posekanych, ty jsme spotrebovavali nejdrive, byl toho tak jeden dva kyble. Kdyz jsem se pred par lety prestehovala do Irska, prestala jsem brambory skoro jist, protoze vetsina byla tak nekvalitni, ze kdybych je mela prebirat jako kdysi, tak by z tolika koupenych pytlu byl tak kybel dva opravdu dobrych! Cibule I jina zelenina a ovoce maji tendenci hnit, s tim nic neudelate,je to naprosto prirozene, pokud to nepolijete tolika chemikaliemi, ze vam spis seschnou nez shniji.

krapotkin ( 28. května 2020 13:20 )

Třeba v tom, že od Amíků musíme nakupovat létající rakve bez výběrových řízení, aby si žili za naše peníze dál jako prasata v žitě. mělo by jim stačit, že naši kluci po světě umírají za jejich zájmy.

e.lesanova ( 28. května 2020 13:12 )

Samozřejmě, že to nepůjde HNED...tudíž kritici využívají "strašení", co všechno "nebude"...vše bude nabíhat postupně, nemusíme mít v regálu 30 druhů nekvalitních jogurtů, stačí pět poctivých, co je to "příkrm" pro děti ?? Každá maminka zvládne doma ovoce či potraviny "namixovat", základ ovoce, zeleniny bude jako dříve...co vyroste v Česku, není toho málo...dnes v každém obchoďáku hnijí metráky pomerančů, banánů a všeho možného...naučíme se šetřit a nemrhat potravinami...a tak to má být...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa