Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vdovec Výborný u lidovců brzy předá vedení. Jaké plány mají adepti na jeho křeslo?

Autor: ČTK, sova - 
17. ledna 2020
20:15

Debatu o koalicích před parlamentními volbami v roce 2021 považují kandidáti na předsedu KDU-ČSL za předčasnou. Zásadní pro ně nyní jsou letošní krajské volby. K mimořádnému sjezdu v sobotu 25. ledna v Praze odstoupí z čela KDU-ČSL současný předseda Marek Výborný. Ten minulý rok přišel náhle o manželku Markétu (†45), a sám se tak stará o tři děti. V čele lidovců v lednu skončí, protože otcovství je pro něj na prvním místě. 

„Pro KDU-ČSL je prostě rodič víc než politik a rodina je víc než politika,“ uvedl na rozloučenou s šéfovskou funkcí Výborný. „I ten nejlepší manažer by si vylámal zuby na úkolu být na plný úvazek tátou tří malých dětí. A zároveň odpovědným předsedou parlamentní strany,“ dojal šéf lidovců Česko. Žezlo po něm chtějí převzít tři adepti.

Podle poslance Mariana Jurečky sestavení koalice brání nastavení volebního zákona. Naopak europoslanec Tomáš Zdechovský věří tomu, že pokud by koalice byla dobře sestavena, měla by šanci na úspěch. Podle šéfa poslanců a místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška si KDU-ČSL otestuje spolupráci v krajských volbách. Politici to řekli při páteční debatě v pražském Obecním domě.

Generální zkouškou budou krajské volby

Všichni kandidáti se shodli na tom, že by jakožto předsedové chtěli KDU-ČSL vést jako suverénní a svébytnou stranu. Jurečka chce, aby lidovci do voleb šli vlastní cestou, případně mohou osobnosti do voleb jít na kandidátkách KDU-ČSL, míní.

Debata tří kandidátů na předsedu KDU-ČSL v pražském Obecním domě (17. 1. 2020) Debata tří kandidátů na předsedu KDU-ČSL v pražském Obecním domě (17. 1. 2020) | ČTK/Vondrouš Roman

Podle Bartoška budou lidovci v řadě krajů kandidovat v letošních volbách společně s dalšími subjekty. Následně si KDU-ČSL otestuje, jak se v koalicích drží slovo a jak je možné se na partnery spolehnout. Od toho se podle něj odvine další debata o spolupráci směrem k parlamentním volbám. Případná kooperace je podle Bartoška možná za podmínek, že bude mít jasná pravidla a KDU-ČSL bude moci realizovat svůj program. Bartoškovi je programově nejbližší ODS.

Zdechovský: Koalice by mohla uspět

Zdechovský poznamenal, že v loňských volbách do Evropského parlamentu se snažil sjednotit středopravicové spektrum, proto na kandidátce KDU-ČSL také byli zástupci Koruny české, Konzervativní strany nebo SNK Evropských demokratů. Se ziskem 7,24 procenta hlasů kandidátka získala dva europoslance. Zdechovský si uvědomuje limity volebního zákona, ale věří tomu, že kdyby kandidáti dokázali veřejnost přesvědčit, že mají tah na bránu, mohla by koalice uspět.

Aspiranti na šéfa KDU-ČSL se bavili také o svých prioritách. Každý měl vybrat jednu zásadní, Jurečka zmínil dostupnost bydlení, Bartošek školství a Zdechovský důchodovou reformu.

Marek Výborný byl předsedou od březnového řádného sjezdu. Ve volbě porazil Jurečku i Bartoška a vystřídal Pavla Bělobrádka, který lidovce vedl více než osm let.

zlymikes ( 17. ledna 2020 21:09 )

souhlasím s karambolem, již jen ten důvod odstoupení . I ten nejlepší manažer by si vylámal zuby na úkolu být na plný úvazek tátou tří malých dětí. Ano, tři malé děti, mám slzu v oku - 11 - 13 a 16 let. Předpokládám, že ta slečna 16 let už umí říci ách

karambol ( 17. ledna 2020 20:31 )

nejhor­ší,nej­zákeř­nější,­nejkři­vější politická strana a její adepti na křeslo to jen dokládají!! udava­či,kmot­ři,po­drazá­ci Zadec­hovský­,Jureč­ka,Bar­tošek. Trojka v hodná pro zvolení do pekla!! křivý,­zákeř­ný,po­drazác­ky,u­dava­či žívá pakáž!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa