Na adrese Radnická 6 dříve brněnská zoo provozovala akvaristickou expozici. Po osmi letech se do prostor v těsném sousedství Staré radnice vrátila, živá zvířata však nahradila virtuální realita. Inspirace přišla ze zahraničí, podobná zařízení jsou ve Francii, Spojených státech nebo Číně.

„V českých a slovenských podmínkách je to revoluční projekt,“ řekl prezident Unie českých a slovenských zoologických zahrad a ředitel košické zoo Erich Kočner.

„Chceme vyjít vstříc těm, kteří nemají zájem chodit do zoo kvůli tomu, že jsou zvířata ve výbězích, a nemají možnost trávit celý den například na otevřených pláních či v deštném pralese,“ uvedl ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Na křesle mezi zvířaty

Účastníci Virtuální expedice si sednou na otáčivé křeslo, nasadí speciální brýle a ocitnou se přímo mezi zvířaty. Zahrada nakoupila 33 speciálních brýlí s příslušenstvím, pro letošek má k dispozici čtyři filmy.

Nejprve se lidé mohou vydat na cestu kolem světa a prozkoumat severskou přírodu. Později doplní nabídku výpravy pod mořskou hladinu a do tropů.

Magistrát dal 5 milionů

Filmy tvoří společnost Wild Immersion, jejíž patronkou je Jane Goodallová, britská bioložka a ochránkyně šimpanzů. „Naším cílem není jen ukázat, jak to vypadá jinde ve světě. Rádi bychom v lidech vyvolali zájem o přírodu, její rozmanitost, a především o ochranu ohrožených druhů,“ uvedl Hovorka.

Město Brno na Virtuální expedici uvolnilo pět milionů korun, uvedl náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL). Vstupné činí 130 korun. Děti do 12 let mohou přijít jen v doprovodu dospělých. Virtuální realita není vhodná pro epileptiky a některé další skupiny lidí se zdravotními obtížemi. Otevřeno bude od 21. ledna.

VIDEO: Jiří Horecký vysvětluje, co je virturální realita, která simuluje vnímání člověka s demencí.