Malý pásovec kulovitý se na svět podíval v srpnu, o pásovce štětinatého se jeho matka stará od konce října. A vždy se otvíralo šampaňské. Odchovy prastarých podivuhodných tvorů v zajetí jsou totiž velmi vzácné! Samice pásovce kulovitého je spolehlivá, vzorná matka.

Chová se vyrovnaně a nenechá se vykolejit ani hlučnými spolubydlícími, kterými je početná rodina běločelých kosmanů a pár zlatohlavých lvíčků,“ pochválila trojnásobnou matku kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová. Se samicí pásovce štětinatého to však měli v Brně o dost složitější.

Vyžaduje totiž absolutní klid a pohodu. Před porodem jí proto ošetřovatelé změnili složení krmné dávky, dostala k dispozici materiál na vystlání hnízda a v brlohu se důsledně kontrolovala teplota. Samice se za péči odvděčila zdravým mládětem – její výběh ale na pár týdnů v zoo zavřeli, aby měli oba klid a malý pohodu k růstu.

Víte že:

Pásovci jsou starověkými živočichy, jejichž historie sahá ke konci paleocénu, do doby před 55 miliony lety! To je doba, pamatující vyhynutí dinosaurů.

Podivuhodní kamarádi dinosaurů

Pásovec štětinatý má tělo pokryté krunýřem z kostěných destiček. Krunýř se skládá z osmnácti pásů spojených navzájem měkkou kůží. Pokud ho někdo napadne, stáhne končetiny a okraje krunýře dosednou na zem. Pásovec kulovitý je samotář. Jeho potravou je hmyz, hlavně mravenci a termiti. V zajetí pásovci konzumují i ovoce a zeleninu.

Pásovci jsou kluci kaBrňáci

Pásovcům v Brně se rodí samí kluci: mladí samci pásovce kulovitého narození v předchozích letech už oba odjeli do nových domovů, jeden do lotyšské Rigy, druhý do Zoo Lublaň ve Slovinsku, úplně první v Brně narozený pásovec štětinatý aktuálně žije v malé zahradě v Lotyšsku. Také obě právě vyrůstající mláďata jsou samci.

V zimě lze pásovce rozmazlovat!

Milovníci pásovců mají v letošní zimní sezóně příležitost seznámit se s pásovci skutečně zblízka v rámci zážitkového programu. Během něj se mohou lidé zapojit do denní péče o tato zvláštní zvířata, zúčastnit se jejich pravidelného kontrolního vážení a podílet se osobně i na přípravě hezkého prostředí a hraček pro pásovce.

Fotogalerie
6 fotografií