Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Víc ovoce, zeleniny i vyprodané droždí. Studie popsala dopad pandemie na jídelníček

Autor: ČTK - 
14. května 2020
20:55

Lidé se v době koronaviru snaží jíst zdravěji, nakupují méně předpřipravených jídel a více ovoce a zeleniny. Vyplývá to z belgické studie, o které píše agentura Reuters. Respondenti, z nichž většinu tvořily ženy, také uváděli, že v době omezení pohybu zkoušeli nové recepty a vyhazovali méně jídla.

„Během omezení pohybu lidé jedí zdravěji, vaří si vlastní pokrmy a konzumují více ovoce a zeleniny,“ uvedla vedoucí výzkumu Charlotte De Backerová. Do výzkumu, který provedla Antverpská univerzita a který byl založený na online dotaznících, se zapojilo 11 000 respondentů v 11 zemích po celém světě, více než polovinu tvořili Belgičané.

S tím, jak lidé přestali docházet do kanceláří a vaří si doma, omezili nákup jídel, která je potřeba před konzumací pouze ohřát. Tento trend byl pozorován ve všech zkoumaných zemích, kterými byly Belgie, Nizozemsko, Francie, Irsko, Rakousko, Řecko, Austrálie, Uganda, Chile, Brazílie a Kanada.

Zrychlit nákup pomohly seznamy

Ve všech pozorovaných zemích také lidé kupovali více ovoce a zeleniny v čerstvé nebo konzervované formě. Na to může mít podle De Backerové vliv i to, že lidé kvůli kratší době strávené v supermarketech své nákupy lépe plánují. „Vytvoření nákupního seznamu vám pomůže udělat si představu o tom, jaká jídla připravíte, čímž snížíte možnost, že nakoupíte nezdravé potraviny.“

Experimentování s novými recepty také vedlo k využití zbytků jídel a snížení plýtvání. Toto chování lze podle De Backerové vysvětlit strachem z nedostatku jídla a trend nejspíš odezní, až se lidé nebudou setkávat s prázdnými regály v supermarketech.

Slaných i sladkých pochutin si lidé dopřáli méně

Téměř v polovině zkoumaných států také lidé kupovali méně sladkých i slaných pamlsků, i když celkové prodeje slaných pochutin zůstaly stabilní. „Přestali jsme kupovat pamlsky, jídlo z restaurace a objednávat si dovážky domů a začali jsme vařit,“ popisuje Firene z Bruselu, jakým způsobem se během pandemie v její domácnosti změnily stravovací návyky.

Konzumace slaného a sladkého jídla obvykle vzrůstá, pokud jsou lidé ve stresu. Studie ale předpokládá, že lidé po dobu pandemie tuto potřebu uspokojili spíše domácími dobrotami. V Chile, kde nejvíce klesl prodej slaných pochutin, se naopak nejvíce zvýšil prodej mouky a droždí. O tyto dva produkty byl od nástupu koronaviru zvýšený zájem také v Česku, droždí se stalo v březnu a dubnu nedostatkovým zbožím. U konzumace masa, ryb a alkoholických nápojů studie výkyvy nezaznamenala.

Lidé se na jídlo víc soustředili

Autoři plánují rozšířit svůj výzkum o 14 dalších států a nové výsledky vyhodnotit do června. De Backerová ale nepředpokládá, že by nová data závěry o pozorovaných trendech výrazně změnila, protože během pandemie se lidé začali více soustředit na jídlo a zdravější varianty. Mnohé vzorce chování podle ní nejspíše přetrvají i po skončení opatření spojených s koronavirem, protože omezení pohybu v mnoha zemích platilo více než šest týdnů, což je doba potřebná k tomu, aby si člověk vytvořil nový návyk.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa