Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drsný vzkaz pro zaměstnance: Kdo bude chtít přidat, dostane padáka, varuje ekonom!

Autor: map - 
14. května 2020
14:26

Koronavirus ohrožuje hlavně seniory. Tedy na životě. Pokud se ale jejich penzí týče, mohou být celkem v klidu. I v příštím roce porostou. Na rozdíl od platů většiny zaměstnanců. Jak vidí jejich situaci přední ekonomové?

Důchody se v Česku zvýší od ledna průměrně o víc než 800 korun. Řekla to ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO). „Já počítám s tím, že dodržíme to, co jsme slíbili, že v roce 2021 budou důchody 15 000,“ prohlásila Schillerová.

A ministryně práce Jana Maláčová (38, ČSSD) upřesnila, že podle dosavadních propočtů bude průměrný důchod od Nového roku dělat 15 270 korun. Senioři ale musí počítat s tím, že příští rok jim nad zákonný »nášup« stát nedá ani korunu, přestože o tom vláda před vypuknutím epidemie mluvila. A to prý ani kvůli podzimním krajským volbám. „Nebudu hrát žádné závody, protože tady máme velice složitou krizovou situaci,“ řekla Schillerová.

Jak se zvyšovaly důchody Jak se zvyšovaly důchody | archiv Blesku

Za pět let tři tisíce

Přitom senioři si na štědrost vlády nemohli stěžovat, jen za posledních pět let se průměrný důchod zvýšil o bezmála tři tisíce korun. „Důchodci podléhají valorizaci ze zákona, čili do budoucna se nemusí obávat, že by nedostali přidáno. Že by si ale polepšili nad rámec zákona, na to na nějaký čas mohou zapomenout,“ potvrzuje i ekonom Lukáš Kovanda.

To zaměstnanci, a to i ti poslední dobou »rozmazlovaní« státní, na tom budou podstatně hůř. „Zaměstnancům placeným z veřejných peněz porostou letos a v příštích letech platy pomaleji, než nač byli zvyklí v letech uplynulých,“ uvedla také ekonomka Markéta Šichtařová.

Markéta Šichtářová Markéta Šichtářová | archiv Blesku

Místo vyšší mzdy propuštění

Podle Kovandy se ale nedá počítat s nějakým větším růstem mezd ani v soukromém sektoru. „Spíš jen s takovým, který taktak pokryje inflaci,“ řekl ekonom. Podle něj se bude spíš propouštět, což už se ostatně i začalo. „Naopak ten, kdo by nyní chtěl na svém šéfovi vydyndat zvýšení mzdy, by mohl jako první počítat s propuštěním,“ varuje Kovanda.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. | Blesk:Jakub Poláček

Hýčkají si voliče

Penze důchodců jsou ale navázány na růst mezd. Nemůže to tedy přece jen znamenat, že je stát vezme »u pusy«? Podle Šichtařové to nehrozí, i když by měli pocítit, že růst průměrné mzdy v ekonomice výrazně zpomalí. Stát podle ní sice bude muset šetřit, protože zachraňuje ekonomiku, jenže... „Jsou důležitou voličskou skupinou, a tak vláda pravděpodobně bude případně ochotna způsob výpočtu důchodů pozměnit nebo provést jiná mimořádná opatření, pokud by hrozilo, že by starobní důchody měly růst příliš pomalu,“ soudí ekonomka.

Bát se musí číšníci, ajťáci nikoliv

Vzhledem k růstu nezaměstnanosti se zaměstnanci začínají obávat padáků z práce. Proto podle ekonoma Štěpána Křečka příliš neprotestují, když jim nyní zaměstnavatelé berou bonusy. Mnozí zaměstnanci si podle něj po letech zvyšování mezd budou muset zvyknout, že jim mzdy dál neporostou. „Výjimku budou tvořit nejžádanější profese, jako jsou IT pracovníci. Polepšit si mohou i zaměstnanci ve veřejné sféře, jako jsou doktoři a učitelé. Naopak nejhůře se budou mít zaměstnanci v cestovním ruchu a pohostinství,“ varuje Křeček. Ti, co nedostali výpověď, se podle něj budou muset smířit s nižší mzdou.

Video  Restauratér a kosmetička o restartu byznysu, ztrátách i nových opatřeních  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

krapotkin ( 14. května 2020 19:13 )

To už tady bylo - když se ti to nelíbí, tak vypadni, na tvoje místo čeká za branou 10 jiných.

jaromir123 ( 14. května 2020 17:00 )

Tak si založ firmu a ukaž všem, jaký jsi borec.

vlajo ( 14. května 2020 15:51 )

A na hradě si budou čuníci chrochtat o 20 milionu bohatší

Citronel ( 14. května 2020 15:30 )

Tak to má být,nikdy jsem si o přidání na platu neřekl,buď jsem byl spokojený a když ne,tak jsem šel jinam.Znám jednoho údržbáře,který je u jednoho podniku snad 30 let a ještě pořád na něco remcá,takový zaměstnanec by měl podniku platit zoufalný.Když se ti tu nelíbí,běž kam chceš.Každý je nahraditelný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa