Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Snížení emisí světu dlouho nevydrží.“ Český odborník varuje před jojo efektem škodlivin

Autor: Markéta Volfová - 
15. května 2020
05:30

Satelitní snímky i analýzy ovzduší ukazují, že se emise v době koronakrize výrazně zlepšily. A to především v průmyslových místech, které dříve vypouštěly hodně škodlivin. Může se zdát, že jde o pozitivní důsledek pandemie koronaviru, podle přírodovědce Pavla Kindlmanna ale nevydží dlouho.

„Lidé budou chtít dohnat to, co zanedbali. Může se stát, že nastane jakýsi jojo efekt a emise se zvýší nad tu úroveň, než na jaké byly před koronavirem,“ připouští Kindlmann s tím, že v tuhle chvíli jde spíše o věštění z koule.

Video  Epicentrum - Pavel Kindlmann  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Tyhle reakce emisí na změny v dopravě a podobně, ty jsou rychlé,“ vysvětluje přírodovědec, jak je možné, že se utlumení dopravy a průmyslu na ovzduší podepsalo během pár týdnů. „Problém, který máme s klimatickou změnou, má ale strašnou setrvačnost. Kdybychom omezili emise, tak to bude trvat léta, než se ten stav zlepší,“ zmínil.

Stav přírody je ostatně hlavním důvodem, proč přibývá onemocnění šířených ze zvířete na člověka: „Jak my expandujeme do přírody, zvířata i rostliny mají méně prostoru pro život. A pak se dostávájí do našeho civilizovaného prostředí. A tím pádem s sebou přinesou i tyhle nemoci,“ přibližuje Kindlmann.

MAMKA2316 ( 15. května 2020 06:37 )

PROČ NEPÍŠI ZE SE ZVĚTŠILA OZONOVÁ DÍRA ???KOMEDIANTI ZELENI !!§

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa