Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Srdceryvné snímky ze škol a školek ve Francii: Děti rozdělují boxy a čtverce malované křídou

Autor: Darina Jíchová - 
14. května 2020
21:40

Skličující fotky z francouzské mateřské školky ukázaly, jak vypadá sociální distancování v praxi. Snímky pocházející ze severofrancouzského města Tourcoing vzbudily pobouření mezi rodiči i mezi učiteli, kteří vystoupili proti znovuotevření škol. Místo rozradostněných dětí záběry ukazují předškoláky sedící na zemi ve křídou vyznačených čtvercích, uvedl deník 20 minutes.

Francouzská vláda zahájila rozvolňování restrikcí, které přijala kvůli pandemii koronaviru, a děti z Tourcoingu ve věku 3 až 4 roky se tak po dvouměsíční karanténě mohly tento týden vrátit do školek. Místo hraní s kamarády ale musí předškoláci dodržovat sociální odstup, hrát si tak mohou ve vyznačených boxech.

Záběry z tourcoingské školky:

„Tohle není možné, láme mi to srdce. Tomuhle nemůžeme říkat škola, natož školka,“ reagovala na twitteru historička Laurence De Cocková. „Nikdy jsem neviděla smutnější obrázek,“ přidala se urbanistka Myriam Cauová.

 „Je to nehumánní a ostudné.“

„Aby učitelé zajistili dodržování bezpečné vzdálenosti, nakreslili pro své svěřence na zem čtverce, nebo jim místa vyznačili křížkem. Děti si tak v podstatě hrají, skáčou a tancují společně, každé z nich je ale uzavřené v jednom boxu. Z toho, co jsme viděli, to děti nevnímají jako trest,“ komentoval novinář Lionel Top, který snímky pořídil.

„Tohle je horor, je to nehumánní a ostudné,“ shodli se uživatelé twitteru. Mluvčí ministerstva školství uvedl, že jejich „úřad nevydal žádná specifická nařízení, která by vedla ke kreslení křídových čtverců zajištujících sociální distancování na školních hřištích“. Přiznal však, že ředitelům všech škol a školek bylo přikázáno, aby „všemi prostředky zajistili dodržování bezpečných rozestupů mezi žáky“

Podobná opatření lze nalézt téměř ve všech francouzských školách a školkách, nejen v Tourcoingu.

e.lesanova ( 14. května 2020 22:31 )

Obávám se, že neustálým "dezinfikováním" dětí + rouškami celý den na ústech, dorazíme i tu jejich normálně mizernou imunitu...než tohle, tak raději učit děti doma

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa