Likvidace divadel, jak v březnu pojmenoval nařízení spojená se snahou omezit šíření koronaviru, dostala Hrušínského do obrovských ztrát. A ačkoliv se situace zlepšila natolik, že se představení opět mohou konat, musí se řídit přísnými hygienickými opatřenými. Některým divadlům, jako je například Hrušínského Divadlo Na Jezerce, se hrát pro sto lidí nevyplatí.

Na videu sdíleném na facebookové stránce divadla začal herec škrtat jednotlivá představení, tedy neodehraná stará i nadcházející květnová. Během řádění černé fixy nazval Číňany hajzly a v doprovodném textu obvinil prezidenta i čínské turisty ze šíření koronaviru.

„Tak se podívejte, jak jednoduše se v roce 2020 škrtají představení. Vezmete fix – a 82 (slovy: osmdesát dva) divadelních představení od 10. března do konce května je zrušeno. Moc Číně děkujeme. A panu prezidentovi za statisíce čínských turistů u nás,“ napsal zatrpklý principál.

„Copak k nám asi dovezli, že? Pan prezident i pan premiér jim za to ještě poděkovali. Snad jediní na světě. Pan premiér dokonce osobně děkoval i papundeklovým čínským bednám na Letišti Václava Havla. Celá vláda se těm krabicím přijela na letiště poklonit. A červený svetr dokonce svolal o naší vděčnosti Číně tiskovou konferenci. Myslím, že nikde na světě takového premiéra, takového prezidenta a takovou vládu nemají,“ pokračoval znechucený Hrušínský.

Jeho rozlícená reakce vůči národu, u něhož sice koronavirus pravděpodobně propukl, avšak nelze vinit každého Číňana ze šíření epidemie, si našla své přívržence, ale i odpůrce. Lidé principálovi připomínají slova vlády, která apelovala na omezení cestování do zasažených míst, především těch asijských. Další prosí Hrušínského, aby předložil důkaz, že je pacient nula opravdu z Číny. S jeho názory také nesouhlasí novinář Jan Tuna (47), jenž mu video zahltil odkazy na články, které jeho tvrzení rozporují.

Fotogalerie
31 fotografií