Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velké kanceláře, oslavy, křik a zpěv: Kde a jak se nejčastěji nakazíte koronavirem?

Autor: ula, Darina Jíchová - 
14. května 2020
05:30

Máte strach, že se nakazíte koronavirem v obchodě s potravinami nebo od běžce, co nemá roušku? Americký biolog a imunolog profesor Erin Bromage z Univerzity Massachusetts prošel případy nákazy z nejpostiženějších zemí Evropy, Číny a USA a dal dohromady místa, situace a také činnosti, při kterých se lidé nejčastěji nakazili covidem-19. Nejrizikovější jsou např. oslavy, pohřby, svatby, ale také restaurace, velké kanceláře a uzavřená sportoviště. K nákaze také přispívá časté mluvení, zpěv nebo i křik.

Srovnávací imunolog a profesor biologie Erin Bromage, specializující se právě na imunologii na Univerzitě v Massachusetts, zveřejnil na svém webu řadu případů, které ukazují, kde a jak se může člověk nejčastěji nakazit. Jeho příspěvek se rázem stal hitem sociálních sítí.

„Lidé se neustále bojí, že se nakazí v obchodě s potravinami, při projížďce na kole nebo od bezohledného běžce, co nemá roušku. Jenže případy z celého světa ukazují něco jiného,“ uvedl profesor Bromage.

Nejčastějším způsobem přenosu je samozřejmě kašel a kýchání. Lidé se často nakazili doma, od členů rodiny. Ti však museli odněkud virus domů zavléct.

Za nejrizikovější místnost v domácím prostředí považuje profesor koupelnu a toaletu. Pokud máte navíc toaletu přímo v koupelně, je riziko nákazy v případě, že máte doma infikovanou osobu, ještě vyšší. 

„V koupelně se často dotýkáte klik, kohoutků a spláchnutí toalety uvolňuje nebezpečný aerosol. Proto byste si měli dávat pozor, pokud používáte veřejné toalety,“ upozorňuje profesor.

Nejčastější místa nákazy

Továrny

Za velké zdroje nákazy považuje profesor podle dostupných informací velké továrny na zpracování masa. V USA se prokázala nákaza ve 115 továrnách ve 23 státech. Nakaženo bylo už přes pět tisíc lidí a 20 jich zemřelo. „Jde totiž o místa s velkým počtem lidí, kteří navíc musí překřikovat hluk strojů, pokud spolu chtějí komunikovat,“ uvádí profesor.

Restaurace

Samostatnou kapitolou v šíření covidu-19 jsou restaurace. Podle příkladu stačil jeden nakažený bez příznaků, který večeřel u stolu s devíti přáteli. Společně večeřeli asi hodinu až hodinu a půl. Svou roli sehrála i klimatizace, kdy vzduch proudil zprava doleva. Během následujících sedmi dnů onemocněla polovina lidí, která seděla s nakaženým u stolu. 75 % osazenstva vedlejšího stolu se také nakazilo. Naopak se nenakazili lidé, kteří seděli mimo hlavní proud klimatizace.

Jak se šířil virus v restauraci: Pacient u stolu A, označený žlutě, nakazil další hosty, kteří jsou označeni červeně. Roli v tom sehrálo i proudění vzduchu z klimatizace. Jak se šířil virus v restauraci: Pacient u stolu A, označený žlutě, nakazil další hosty, kteří jsou označeni červeně. Roli v tom sehrálo i proudění vzduchu z klimatizace. | www.erinbromage.com

Hromadné kanceláře

Jako příklad uvádí profesor call centrum v Číně. Infikovaný zaměstnanec přišel do práce v 11. patře budovy. Na patře bylo 216 zaměstnanců. V průběhu týdne se nakazilo 94 jeho kolegů na patře. Nakazili se také další tři lidé pracující ve stejné budově. Ačkoliv infikovaní zaměstnanci používali stejné výtahy, chodby nebo vstupní halu, nákaza se šířila předně na jednom patře. „Pokud jste v uzavřeném prostoru, kde dýcháte stejný vzduch, šance na nákazu se samozřejmě zvyšují,“ uvádí profesor Bromage.

Takto se šířila nákaza koronaviru v call centru v Číně: Nakažení jsou označeni modře. Takto se šířila nákaza koronaviru v call centru v Číně: Nakažení jsou označeni modře. | www.erinbromage.com

Pěvecké soubory

Pěvecký sbor z Washingtonu učinil patřičné kroky proti přenosu viru, aby mohl zkoušet. Neobjímali se, nepodávali si ruce, během zkoušení dodržovali i rozestupy, zkoušeli v uzavřené hale, ale o velikosti volejbalového hřiště. Ten, kdo měl jakékoliv příznaky nachlazení, musel zůstat doma. Bohužel byl mezi nimi i bezpříznakový nositel viru, který nakazil během dvouhodinové zkoušky většinu lidí. Během čtyř dnů se u 45 členů sboru ze 60 objevily příznaky, dva z nich později zemřeli.

„Zpěv, do značné míry víc než mluvení, rozprašuje respirační kapičky extrémně dobře. Hluboký nádech při zpěvu usnadňuje těmto kapičkám, aby se dostaly hluboko do plic. Lidé, kteří byli vystaveni dostatečnému množství viru po dostatečně dlouhou dobu, se infikují a zde stačily dvě hodiny,“ uvedl k případu Erin Bromage.

Vnitřní sportoviště

K nákaze covidem-19 v Kanadě došlo během curlingového turnaje, který se stal jedním z největších ohnisek nákazy v zemi. Nakazilo se 24 ze 72 účastníků, kteří samozřejmě roznesli virus do svých rodin. Přispělo k tomu opět uzavřené prostředí, blízký kontakt hráčů a také fakt, že při sportu se logicky každý zadýchá.

Oslavy a pohřby

Příkladem nebezpečného šíření nákazy je skutečný případ z Chicaga. Bob (jeho jméno bylo změněno, pozn. red.) se nakazil koronavirem a zpočátku neměl žádné příznaky. Bob se podělil o jídlo se dvěma členy rodiny během večeře, která trvala tři hodiny. Další den šel Bob na pohřeb, kde objímal truchlící, aby jim vyjádřil soustrast. Během čtyř dnů onemocněli oba členové Bobovy rodiny a onemocněl jeden účastník pohřbu, kterého Bob objal. Ještě předtím Bob navštívil narozeninovou oslavu, kde bylo devět lidí. Objímali se, dělili se o jídlo na tříhodinové oslavě a sedm lidí onemocnělo. U Boba se později objevily příznaky koronaviru v plné síle, byl hospitalizován a ačkoliv byl napojen na plicní ventilaci, zemřel.

Další lidé, kteří se od Boba nakazili, šli do kostela, kde zpívali a přijímali hostie a nákazu rozšířili dál. Bob tedy během pár dní nakazil 16 lidí ve věku od pěti do 86 let a tři z nich zemřeli.

Přenos mezi komunitami během oslav a bohoslužeb byl hlavním ohniskem nákazy v Chicagu.

Ne všude fungují rozestupy

„Všechna tato místa jako ohniska nákazy mají společné znaky: šlo o akce a události ve vnitřních prostorách, které trvaly více než hodinu, kde byli lidé v těsném kontaktu, hodně mluvili, zpívali nebo i křičeli. Hlavními místy, kde se můžete nakazit, je tedy domov, pracoviště, veřejná doprava, společenská a pracovní setkání, bohoslužby a restaurace. Tato místa tvoří z 90 % hlavní ohniska nákazy,“ uzavírá profesor svou studii.

„Nejvíce se tedy virus šíří v uzavřeném prostředí se špatnou cirkulací vzduchu a vysokou hustotou lidí a pokud v něm trávíte více času, nepomůže vám ani vzdálenost dvou metrů, protože byli infikováni lidé, kteří např. byli na opačném konci místnosti než nakažený,“ varuje profesor.

Případy, kdy došlo k nákaze např. během nakupování, tvoří velmi malé procento a pouze jedno jediné ohnisko nákazy bylo venkovní prostředí.

diskutujici ( 14. května 2020 15:06 )

Bob (jeho jmeno bylo zmeneno)
Myslim si, ze i kdyby se jmenoval ve skutecnosti třeba Karel, bylo by to u nas uplne fuk. V Chicagu nikoho neznam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa