Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vláda povolila Čechům sundat venku roušky. Od 25. května mají šanci i akce do 500 lidí

Aktualizováno -
11. května 2020
17:00
Autor: sab, ČTK - 
11. května 2020
16:00

Lidé budou moci od 25. května chodit venku za určitých podmínek bez roušky. Schválila to v pondělí vláda, informoval tiskový odbor kabinetu. Nutné bude udržovat rozestupy nad dva metry. Chození bez ochranných prostředků dýchacích cest by podle návrhu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mělo být možné jen tehdy, pokud člověk bude venku sám nebo se členy své domácnosti. Od 25. května by se také mohl navýšit limit pro počet účastníků jedné akce na 500, podle ministra Vojtěcha jsou tomu epidemiologové nakloněni.

To, že by nošení roušek venku nemuselo být tak přísné, „nakousli“ o víkendu premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Řekli, že povinné by mohly být jen ve vnitřních prostorech a venku by je lidé nosili jenom na doporučení. Mluvil o tom i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ten dokonce zmínil, že by k tomu mohlo dojít v polovině června.

V neděli ale ještě jednal tým epidemiologů a ti se shodli, že by mírnější forma uvolnění byla možná už 25. května. V České televizi v pondělí před jednáním vlády Adam Vojtěch řekl, že ve vnějších prostorech by se nemusely roušky vyžadovat ve chvíli, kdy by kolem nebyli jiní lidé. Hovořil o odstupu minimálně dva metry, a to kromě rodinných příslušníků nebo obyvatel jedné domácnosti.

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) ČT v průběhu jednání vlády potvrdil, že tuto verzi vláda schválila. 

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznamuje uvolnění v nařízení nosit venku roušky. (11. 5. 2020)  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Bylo by to někde v parku a podobně,“ dodal Vojtěch s tím, že dotyčný by jednoduše nesměl být v kontaktu s jinými lidmi. Vojtěch řekl, že bude prosazovat už termín 25. května, a uspěl. Ve vnitřních prostorách se prý zatím změna nechystá. Podobný režim už je povolený při sportování v přírodě. Lidé musí mít nasazenou roušku, jen když potkají někoho jiného.

Nejsme slepí, zdůvodnil Vojtěch

Datum 15. června je podle Vojtěcha dál bráno jako pracovní datum pro další rozvolňování. Povolení nenosit roušky osamotě venku je nad rámec plánu uvolňování, který vláda dříve představila. Stále také upozorňuje, že je třeba sledovat, jak se šíření nemoci vyvíjí.

Pro další rozvolňování je podle epidemiologa Romana Prymuly zásadní, jak bude vypadat reprodukční číslo. To ukazuje, jak se nákaza šíří. „Pokud by došlo k tomu, že během 14 dnů dojde k nárůstu a dostaneme se nad jedničku nějak výrazně, tak by to znamenalo oddálení té další vlny rozvolňování,“ řekl. V ČR je v současné době reprodukční číslo podle posledních informací zhruba 0,7, což znamená ústup epidemie. V sousedním Německu ale stouplo na více než jedna.

To se ale výrazně může změnit po pondělním velkém uvolnění. Otevřela se totiž například obchodní centra o kterých epodemiologové mluvili jako o hrozbě. Lidé také mohou na zahrádky. To vše může způsobit, že se nemoc v Česku více rozšíří.

U částečného povolení nenosit roušky se ale ministerstvo zdravotnictví rozhodlo nečekat na to, jaký vliv na vývoj rozšíření nemoci bude mít to, že se právě ve velkém Česko vrátilo k životu.  „To byl původní záměr. Na druhou stranu nejsme úplně slepí a hluší a vnímáme nějakou společenskou debatu, která se v průběhu času mění,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministr připomněl dobu, kdy se lidé fotili v rouškách a roušky požadovali, nyní je ale podle něj situace jiná a vláda nechce „nic lámat přes koleno“. Termín 25. 5. je podle něj kompromis.

Ministr ale na tiskové konferenci také připomněl, že prezident Miloš Zeman dnes podepsal návrh zákona o desetitisícových pokutách. Policisté a strážníci budou moci pokutovat na místě obyvatele za porušení opatření zavedených vládou a ministerstvem zdravotnictví k omezení šíření nového typu koronaviru.

Pokud se nebude zvyšovat počet nakažených koronavirem, od 25. května by se mohly začít konat akce s účastí do 500 lidí. Vláda o tom ale na pondělním zasedání nerozhodla. Mohlo by to znamenat otevření některých divadel. Od 25. května se podle nynějších vládních plánů mají otevřít restaurace, hotely a další ubytovací zařízení, památkové objekty nebo vnitřní prostory zoologických a botanických zahrad.

Změny v nákupech seniorů i na e-shopech

Vláda  řešila i úpravu doby, která je v obchodech vyhrazená pro seniory. Ti zatím přednostně nakupují mezi 08:00 a 10:00 a tak to zatím i zůstane. Vláda se k tomuto tématu podle Vojtěcha vrátí někdy v budoucnu. Uvolnění v této věci si umí představit náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, řekl České televizi. Vojtěch koncem dubna uvedl, že o zrušení vymezené doby pro seniory by se mohlo mluvit na začátku června. Nyní mluvil o tom, že je potřeba stále chránit seniory.

Kabinet schválil i novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která v reakci na nové předpisy EU ruší daňové osvobození od DPH při dovozu malých zásilek o hodnotě do 22 eur. Opatření má za cíl přinést z výběru DPH až sedm miliard eur a zároveň narovnat podnikatelské prostředí. Podle některých analytiků by tak zboží mohlo podražit na více než dvojnásobek.

Vláda odložila plánování rozpočtu

Přípravu státního rozpočtu na příští rok vláda dnes upravila. Přijala návrh zákona, podle kterého konečný návrh o státním rozpočtu na rok 2021 bude vládě ke schválení předložen koncem září a Poslanecké sněmovně do konce října. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí. Podle dosavadních rozpočtových pravidel by vláda měla finální verzi návrhu rozpočtu dostat do konce srpna a Sněmovna do konce září.

„Úprava rozpočtového procesu na rok 2021 proto počítá s tím, že intenzivní příprava konkrétní podoby zákona o státním rozpočtu bude zahájena poté, co ministerstvo financí 10. srpna zaktualizuje makroekonomickou predikci a predikci příjmů. Pro řádný průběh následujících kroků a zajištění dostatečného prostoru pro jednotlivé kapitoly bude harmonogram prací posunut o jeden měsíc,“ uvedlo ministerstvo.

Sněmovna 22. dubna kvůli dopadům šíření koronaviru zvýšila letošní schodek rozpočtu na 300 miliard korun. Prezident Zeman dnes řekl, že deficit 300 miliard korun kvůli pandemii koronaviru může při rozumném hospodaření stačit a nebude ho nutné znovu zvyšovat. Původní plány před propuknutím pandemie počítaly se schodkem rozpočtu 40 miliard korun.

Roušky do zásoby zatím nejsou

Materiál k zajištění zásob ochranných pomůcek prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) pro možnou další krizi vláda zatím neschválila. Kabinet se tím bude zabývat příště.

„Doplňujeme ještě některé zásoby, je to poměrně náročné, představy resortů jsou různé. Nechceme nic podcenit, půjde to na příští vládu,“ napsal dnes ČTK Havlíček. „Dnes jsme si stanovili některá finální kritéria,“ uvedl po jednání vlády ministr. Při nákupu může podle něj pomoci novela zákona o zadávání veřejných zakázek, jejíž návrh dnes schválila vláda.

Aby bylo možné ochranné pomůcky kupovat ve zrychleném režimu i po skončení nouzového stavu, bude se ve stavu legislativní nouze ještě projednávát návrh, který by měl podle Havlíčkových slov zrychlit jednací řízení bez uveřejňování.

Šlo by o zrychlení při ověřování kvalifikace, dodavatel by ji nemusel dokládat. Zadavatel by ani nemusel prověřovat skutečné majitele vybraných dodavatelů za předpokladu, že se jedná o jediného možného dodavatele. V takovém případě by o výběru nemusel ani informovat. Změna nemá být dočasná, o některých věcech se podle Havlíčka uvažovalo už v minulosti.

Vláda kromě toho schválila novelu zákona, která umožní udělování licencí pro pěstování léčebného konopí. Pěstitelů bude moci být víc a umožní i vývoz do zahraničí, řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Změna zákona také podle něj dokončí elektronizaci předepisování léků, nově budou elektronické i takzvané recepty s modrým pruhem, na které se předepisují opiáty. Zákon by měl podle návrhu platit od července 2021.

brano34 ( 11. května 2020 23:20 )

Na novou chřipkovou sezonu (od listopadu do dubna) jsme připraveni. Roušek je v domácnostech díky ženám dosti.
Budou říjnové volby do krajů a za rok do parlamentu ovlivněny neschopností našich politiků?

haf1haf ( 11. května 2020 22:27 )

Náhubek.To mívaj psi, aby nemohli kousat. A otroci, aby drželi hubu.

disk ( 11. května 2020 21:48 )

taky nevím, ve všech nařízeních se píše o zakrývání úst a nosu a nejednou z toho jsou roušky (asi ty, co nám vláda už 2 měsíce nezařídila)

disk ( 11. května 2020 21:47 )

Nehledě na to, že nikdy nebyly předepsány roušky, ale zakrývání nosu a úst.
Stejně na ty roušky co zařizují čekáme nějak dlouho, se mi zdá.

disk ( 11. května 2020 21:45 )

Jasně, to je argument - jinde je hůř.
A pak taky Bureš říkal, že to Itálie nezvládla a neslyšel o výjezdních doložkách.
Tihle klauni mají jediné štěstí, že jim věří spousta blbů, jinak by bylo v šapitó poněkud rušněji (jako v jiných státech).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa