Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zachránili jsme tisíce mrtvých,“ hřímal Babiš. Zmínil Kalouska a „symbol korupce“

Aktualizováno -
24. dubna 2020
19:35
Autor: ČTK, trm - 
24. dubna 2020
17:45

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odmítli, že by vláda udělala chybu, když část restriktivních opatření přeměnila z krizových rozhodnutí na opatření ministerstva zdravotnictví. Dnes to řekli na tiskové konferenci. Ministerská opatření ve čtvrtek zrušil soud jako nezákonná, podle něj měla vláda rozhodovat na základě krizového zákona. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) rozhodnutí soudu nebude mít vliv na případné spory o náhradu škody.

„Nejsem si vědom, že bychom udělali nějakou chybu. Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých,“ řekl Babiš. Podle něj bylo rozhodnutí kabinetu o změně právního základu pro restriktivní opatření ve vládě schváleno jednomyslně.

„Postupovali jsme podle zdravotního zákona hlavně z toho důvodu, že jsme chtěli, aby ty restrikce přesahovaly nouzový stav,“ řekl Vojtěch. Upozornil, že krizová opatření mohou platit pouze za nouzového stavu, proto vláda po rozhodnutí soudu žádá Sněmovnu o jeho další prodloužení do 25. května. Ministr zdravotnictví uvedl, že podle jeho názoru byl nouzový stav vhodný především pro zajištění rychlého nákupu ochranných pomůcek, nařízení pracovní povinnosti nebo nařízení přednostních dodávek firem pro stát, což bylo třeba v předchozích dnech.

Část opozice a někteří právníci vládu obviňovali, že se chce změnou právního základu pro restrikce vyhnout odpovědnosti za škody způsobené těmito nařízeními, kterou podle krizového zákona musí nahradit, ve zdravotním zákoně to takto jednoznačně definováno není. Schillerová dnes řekla, že soudní rozhodnutí nebude mít na spory o odškodné vliv. Podle ní budou muset firmy, které musely na základě vládních opatření zastavit provoz, prokázat příčinnou souvislost mezi škodami a vládními opatřeními. Odmítla také, že by bylo možné vykazovat ušlý zisk na základě meziročního srovnání.

Premiér se po novinářských dotazech na to, zda se chystá chodit častěji do Sněmovny a spolupracovat s opozicí, rozčílil. „Na začátku jste měli všichni strach, i opozice byla zalezlá, všichni jsme se báli, jestli to nebude jak v Itálii,“ řekl Babiš s tím, že jeho ministři od počátku koronakrize pracovali prakticky nonstop.

Zvýšeným hlasem se pak „obul“ do předsedy poslanců TOP 09 a někdejšího minstra financí Miroslava Kalouska. Ten po rozhodnutí soudu nazval vládu „bandou amatérů“. „Pro mě je fascinace v té Sněmovně vidět tam symbol korupce, který tady nasekal dluhy za 670 miliard, jak nás poučuje o deficitu a dluhu. On nás poučuje? Tenhle člověk, který před deseti lety nedal nikomu ani korunu. Ani živnostníci, ani podnikatelé, vzal zaměstnancům peníze, vzal důchodcům peníze a teďka nám něco říká, jo,“ hřímal Babiš.

Kalousek na premiérova slova reagoval na Twitteru. „Nevidím smysl ve stálém vyvracení premiérových hysterických lží a pomluv.Doporučuji shlédnout vystupování státníků západoevropských zemí v těchto dnech. O to tragičtěji vyzní toto nevěcné pokřikování. A přitom je tolik důležitých otázek,“ napsal.

kara54 ( 25. dubna 2020 11:43 )

přesně

kara54 ( 25. dubna 2020 11:41 )

neskutečné co je tady za i-dioty

marmat ( 25. dubna 2020 11:04 )

NIKDO by neuhádl, s čím vším si Bleskový troll vystačí...v době pandemie !
To není Černý humor.....to je velké svinstvo!!!

marmat ( 25. dubna 2020 11:00 )

ingmarie: Pokus o vtip ??? NO ppřejmenujte se z ing.(???)
na
"mariebezchybná" , nebo "marieporotkyně"

marmat ( 25. dubna 2020 10:56 )

FAKT??? Jooo­oooo­oooo­oooo­oooo­oo ......i tohle tady najdete !!!

"qtek:Já jsem vzkříšení a život. Kdo věří ve mne, i kdyby umřel, bude žít a neumře navěky, pravil Babiš.
(25. 04. 2020 08:43)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa