Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Žádná země neotvírá hned velké obchody, říká virolog Maďar. Varuje před uhlídáním zákazníků

Autor: ula - 
27. dubna 2020
11:50

V Česku v pondělí otevřely další obchody v rámci uvolňování opatření kvůli koronaviru. Již i ty větší s rozlohou do 2500 metrů čtverečních mimo obchodní centra. Šéf pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví a virolog Rastislav Maďar minulý týden otevřeně přiznal, že s posunutím harmonogramu rozvolňování opatření nesouhlasí. Nejméně přijatelné je pro něj otevření obchodních center o měsíc dříve. Jak řekl Blesk Zprávám, z epidemiologického hlediska nedává logiku, aby se centra otevřela dříve než první stupeň základních škol. Co je podle Maďara v této první vlně nejrizikovější? A hodlá rezignovat na svoji funkci, jak naznačoval?

Jak řekl Rastislav Maďar Blesk Zprávám, z odborného hlediska je pro něj nejméně akceptovatelné posunutí otevření obchodních center oproti původnímu plánu o měsíc dříve.

„Dokonce se mají otevřít o dva týdny dříve než dobrovolné obnovení prvního stupně základních škol. Dává to logiku? Tedy kromě té obchodní? My žádáme o pochopení amatérské sportovce, kteří chtějí sportovat i v halách, že zatím musí vydržet, protože je to obrovská masa lidí, která by se dala do pohybu, a to zatím z hlediska epidemiologické situace nechceme, ale dříve, než jim to umožníme, se otevřou nákupní centra? To je něco, s čím nemohu souhlasit,“ zopakoval šéf pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví.

Maďar: Provozovatelé slíbí cokoliv, realita bude jiná

Dnes začala první vlna uvolňování. Za nejrizikovější považuje odborník otevření velkých provozoven až do 2500 metrů čtverečních.

„Nevím o tom, že by nějaká země s podobnou situací jako my otevírala hned ze začátku tak velké obchody. Ve vzájemných jednáních jsme mluvili o rozloze mezi 200 a 500 metrů čtverečních, aby si lidé i provozovatelé zvykli na hlídání počtu klientů na úrovni deseti metrů čtverečních na jednoho zákazníka prodejní plochy,“ přibližuje Maďar původní návrh.

Na stránkách ministerstva bylo uvedeno, že v případně větší plochy by bylo možné přehradit ji páskou.

„Jde o to, že uhlídat počet 50 zákazníků je pro obě strany jednodušší než 250. Takto to bude těžko uhlídatelná „masovka“ hned od začátku. Každý provozovatel samozřejmě slíbí cokoliv, aby mohl být otevřený, ale jaká bude realita, asi tušíme,“ říká k tomu Maďar.

Rizikové „špunty“ v obchodních centrech

Virolog dále uvádí, že rizikové nejsou v obchodních centrech jednotlivé provozovny, protože budou mít přesně stanovené podmínky. Problém jsou společné prostory a davy, které se v nich pohybují.

„Koncept nákupních center je založený na tom, aby tam lidé trávili co nejvíce času. Teď se to musí otočit o 180 stupňů, klienti tam budou muset trávit času co nejméně a změna tohoto chování nebude jednoduchá. I když se uzavřou odpočinkové zóny a místa, kde se lidé obvykle shlukují, zůstanou rizikové „špunty“ u vstupu a výstupu, vchody z podzemních parkovišť, výtahy, eskalátory atd. Ve špičce tam bude na jednom místě hodně lidí a regulovat to nebude lehké,“ obává se Maďar.

Co se otvírá v první vlně?

  • Provozovny do 2500 m2 včetně turistických center
  • Fitness centra bez využití zázemí
  • Vysoké školy (individuální konzultace do 5 osob)
  • Autoškoly
  • Bohoslužby do 15 osob
  • Zoologické zahrady (pouze venkovní prostory)
  • Spolková činnost do 10 osob
  • Knihovny

Napětí až do konce roku

Pracovní skupina chtěla jít podle Maďara postupně a opatrněji. „Pokud se situace zhorší, budeme se snažit postupovat co nejvíce cíleně, aby to nedopadalo plošně na celou společnost, např. podle nejvíc postižených regionů. Opakování celkového vypnutí, které jsme zažili v minulých týdnech, snad už nebude nutné,“ řekl Blesk Zprávám Maďar s tím, že jistotu mít ale nemůžeme.

„V napětí budeme ještě dlouho, a to, i když to půjde dobře, minimálně do konce tohoto roku,“ doplňuje.

Maďar: Rezignace? Priority jsou jiné

Rastislav Maďar v médiích naznačil, že by na post šéfa pracovní skupiny rezignoval.

„Pan ministr Vojtěch mě ujistil, že o názory naší skupiny stojí. Já na druhé straně musím mít pocit, že to, co děláme, je smysluplné, jinak bych v tom neviděl smysl. V úterý nás čeká další zasedání pracovní skupiny, musíme dořešit mnoho věcí důležitých pro celou společnost. To je teď mojí prioritou,“ reaguje na otázku o možné rezignaci epidemiolog.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Maximilian ( 27. dubna 2020 18:00 )

Jedno rozhodnutí soudu a vláda začne bezhlavě rozvolňovat opatření,co je to za vládu,kde je jeji sebe­vědo­mí,sta­bili­ta,pů­sobí na mě dojmem vylekaně ovce,která se navíc za rozhodnutí soudce pomstí lidem....To si tak málo věří??

dvix ( 27. dubna 2020 13:19 )

Vsak jeste uvidite, vlada podlehla natlaku opozice, blbeckum zblbym konzumem a podnikatelske lobby, vsichni jsou chytri ale nikdo nevi co to udela, budeme zachranovat ekonomiku ale nikomu nedochazi ze kdyz nebudou lidi, nebude kdo by ji zachranoval.

Actimel ( 27. dubna 2020 13:15 )

..jsem to toho Kalouseka taky poslechla cca 5 min! Víc se nedalo! Prostě chytrý jak rádio a přitom blbý jak tágo

profano ( 27. dubna 2020 13:07 )

hejhej ( 27. dubna 2020 12:55 )

Od výskytu pandemie opožumpa jenom hloupě kritizuje.Výroky představitelů opo stran se nedají vůbec číst, je ,jich jediná starost je rozeštvávat lidi.Co blábolí v TV naštěstí nevím, zprávy už delší dobu neposlouchám, stejně jako pořady s Moravcem nebo Jílkovou.
Člověk se má stýkat s pozitivně naladěnými lidmi a to se týká i TV pořadů.Vidět jen jednou Kalouska, Fialu, Stanjuru nebo toho hlupáčka s tím rozzuřeným smetákem na hlavě,hloupé piráty a bylo by po dobré náladě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa